Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V objemu lipicanca

Skoraj ni ga Slovenca, ki ne bi vedel ali vsaj slišal, da se v Sloveniji, v kraju Lipica, nahaja zibelka lipicanca. Večina od nas smo se prvič srečali s temi plemenitimi živali kot otroci, ko smo po končanju šolskega leta odšli na zaslužen končni izlet v Lipico. 

Vsebina
Najlažje se pride do tja po avtocesti v smeri Trsta, izvoz Sežana- vzhod ter pot nadaljujete čez center Sežane in sledite napisom, do tja vas še loči samo še 5 kilometrov. Kobilarna Lipica je izvorna kobilarna lipicanca - ene najstarejših kulturnih pasem konj. Z več kot 430-letno tradicijo je ena najstarejših kobilarn na svetu, obenem pa eden najlepših kulturno- zgodovinskih spomenikov Slovenije, ki nudi dom 350 lipicancem. Ti plemeniti konji pridejo na svet temne barve, z odraščanjem osivijo in dobijo značilno belo barvo. Odrasli temni lipicanci so redki, vendar imajo danes v Lipici enega črnega žrebca. Kobilarna Lipica je bila ustanovljena že daljnega leta 1580. 19. maja 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II. kupil lipiško posest z namenom reje dobrih konj za vojaške potrebe in civilne namene. V Lipici so zagotovljeni optimalni pogoji za vrhunsko rejo lipicanca. Skozi čas so razvili tudi svojo lastno šolo jahanja. Leta 2011 je v Lipici odprl svoja vrata tudi Lipikum – muzej Lipicanca.  

Nemirna preteklost, negotova prihodnost

Od nastanka leta 1580 pa vse do danes je kobilarna Lipica doživljala svetle in temne trenutke obstoja. Čez obdobja razvoja so dograjevali stavbe in povečevali število lipicancev. Okrog leta 1780, 200 let po ustanovitvi, je kobilarna premogla že 2317 hektarjev površin. Najtežje obdobje za kobilarno je bilo v času Napoleonovih vonj ter med 1. in 2. svetovno vojno. Med letoma 1970 in 1980, ko je Lipica pripadala Jugoslaviji, je dobila svetovno slavo in razvila turistično dejavnost. Leta 1960 je Lipico obiskal bivši predsednik SFRJ  Josip Broz Tito z ženo Jovanko. Kljub vzponom in padcem, ki so jih povzročile vojne in politične spremembe, se je vzreja konj ohranila do danes.  

Lipica danes

Kobilarna Lipica danes izvaja rejo, vzrejo, razmnoževanje in selekcijo in šolanje konj. Vodi izvorne rodovniške knjige lipicancev ter sodeluje in svetuje pri reji in vzreji lipicancev Združenja rejcev lipicancev Slovenije. Kobilarna skrbi za varovanje kulturne dediščine in upravlja z nepremičnim in s premičnim premoženjem na območju kulturnega spomenika. Prav tako se v kobilarni odvijajo kulturne in konjerejske - konjeniške prireditve. Sodelujejo pri protokolarnih prireditvah Republike Slovenije. Leta 2008 je kobilarno Lipica obiskala angleška kraljica Elizabeta skupaj z Edinburškim nadvojvodom. Velikokrat jih obišče tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Pred vhodom v kobilarno se nahaja veliko asfaltirano parkirišče, ki je za obiskovalce kobilarne Lipice brezplačno.  Zaposleni v kobilarni Lipica so namenili velik poudarek tudi za najmlajše člane družine. Imajo veliko igral za otroke, prav tako lahko otroci jahajo ponije, se udeležijo različnih programov za njih, ki jih prirejajo pod strokovnim vodstvom zaposlenih. V programih, ki so namenjeni najmlajšim, otroci skupaj z vodjo programa med drugim crkljajo, krtačijo, hranijo in napajajo ponije. Če ne veste, kam bi vaše otroke peljali za rojstni dan vašega otroka, imajo celo program, ki je namenjen praznovanju rojstnega dneva skupaj z konji. 
 
Za vse imetnike izkaznic Hostelling International imate pravico do študentskega popusta. Popuste lahko uveljavljate na vodenem ogledu kobilarne Lipica, na ogled predstave klasične šole jahanja in ogled treninga klasične šole jahanja. Organizirajo tudi poroke in vas popeljejo s kočijo čez dunajski drevored. Kobilarna Lipica ponuja vsakemu obiskovalcu pestro in bogato ponudbo, primerna je za vse starosti in zagotavljajo vam, da se boste radi vračali nazaj in ponesli duh lipicanca v vaše domove.
 
Več na njihovi spletni strani: www.lipica.org

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava