Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Morska hrana in nov maraton v Kopru

Vsebina
Bi hoteli nekam na lepše? Vas skrbi zaradi malce tanjše denarnice? Imate bolj malo časa, le kak vikend? No, tudi za vas smo našli nekaj odličnih predlogov!
 
Slovenija ima kar nekaj prijetnih obalnih mestec, kjer se odvija cela vrsta aktivnosti. Z možem sva pred kratkim šla v Koper, kjer sva preživela konec tedna. Želela sva si obale, vendar za to preprosto ni bilo časa, zato sva si na hitro splanirala kratek oddih za konec tedna. Najprej sva poiskala prenočišče. Našla sva Hostel Histria. To je res prijetno, čisto prenočišče z odlično lokacijo ter seveda prijaznim in uslužnim osebjem. Koper ni pretirano veliko mesto, zato je kot naročeno za sprehode in sva lahko kar peš raziskovala naše obalno središče. Le nekaj minut stran od hostla lahko najdete brezplačna parkirišča. V Kopru lahko v tem hostlu ugodno prenočite.
 
 
V kolikor nameravate Koper obiskati ob koncu tedna, priporočam, da pridete že zjutraj, saj se marsikaj zapre malo po poldnevu (med eno in drugo uro).
 
Raziskovanje sva pričela pred Pretorsko palačo na Titovem trgu. To je lepa stavba in če imate radi zgodovino, lahko zaprosite za samostojni osebni ogled. Blizu Pretorske palače se nahaja visok stolp koprske katedrale. Če si želite, se lahko povzpnete tudi na vrh stolpa, od koder je izjemen razgled po mestu.
 
Avtor - Matej Vranič; www.slovenia.info
 
 
 
 
Slovenska obalna arhitektura je v marsikateri potezi podobna italijanski arhitekturi. Osebno so mi zelo všeč ozke ulice z majhnimi trgovinami. V kolikor želite kupovati, ali pa si le ogledati različne trgovinice v centru, vam priporočam, da greste na Čevljarsko ulico. Tam boste lahko našli različne zanimive trgovinice z domačimi izdelki, oblačili, čevlji, kozmetiko, hrano, pa tudi kavarnice in še mnogo več.
 
 
Po dolgem sprehajanju je normalno, da človek postane tudi lačen, kajne? Če radi dobro jeste, a ne želite zapraviti velike količine denarja, vam predlagam, da poiščete “Atrij”. Hrana je zares okusna. Zelo rada imam morske sadeže (le-ti so v Kopru ter nasploh ob slovenski obali cenejši kakor v notranjosti) in tako je bil Atrij zame odlična izbira. Porcija mladih lignjev je bila poceni in je povsem nahranila eno osebo. Pa da ne boste mislili, da sem dobila le par pečenih lignjev s koščkom limone… k veliki porciji je spadal tudi ocvrt krompirček! Mož je naročil testenine, ki so bile prav tako okusne in je bil tudi on povsem zadovoljen s svojim obrokom. Pa brez skrbi, ponudba na jedilnem listu je zelo obsežna, tako da boste prišli na svoj račun, ne glede na to, kakšne stvari se vam dopadejo.
 
Po dobrem obroku in sprehodu sva se naposled odpravila k počitku. V Kopru lahko hodite ob zalivu ter si poiščete klop, kjer sedete, si spočijete in gledate na morje ali pa se kar usedete na samem nabrežju. Nabrežje je polno manjših kamnov, kjer se lahko sprehajate tudi bosi, brez da bi se bali, kako vam bo nadležen pesek prišel v hlačnice. Videti sončni zahod ob obali je vedno romantičen trenutek, pogled na majhne ladjice in jahtice zasidrane v neposredni bližini pa ga je le še olepšal.
 
 
V kolikor bi raje namesto peš, obalo raziskovali s kolesom, vam zaupam, da je to prav imenitna ideja. Mesto ima lepo označene kolesarske poti, vozniki avtomobilov pa upoštevajo in spoštujejo kolesarje, tako da se vam ni bati, da bi vas kdo zbil.
 
Tekom najinega raziskovanja mesta sva prišla tudi do zelo nenavadnega kraja imenovanega “Kavarna Kapitanja,” ki je prav zares kavarna. Tam boste lahko dobili tudi smutije, sladoled, tortice in kaj slanega za pod zob. Zelo mi je bil všeč sok iz korenčka, repe in jabolka.  Preprosto nisem mogla oditi, brez da bi probala tudi katero izmed tamkajšnjih tortic. Izbrala sem si eno, ki je vsebovala čokolado in semena – in vse je bilo izjemno okusno!
 
V nedeljo je potekal prvi istrski maraton, tako da so se večer poprej ljudje zbiralo ob plaži, jedli in uživali ob glasbi. Skupina je igrala domačo glasbo, na voljo pa sta bila dva pulta s hrano in pijačo. Ker smo bili ob obali, so bili glavni kulinarični junaki iz morja. Znova sva si naročila mlade lignje ter tokrat tudi pečene sardelice, vse pa je spet bilo zelo okusno.
 
 
Konec tedna smo zaključili v nedeljo z istrskim maratonom, ki je bil izjemno prijeten in ni bil namenjen le odraslim, temveč tudi otrokom. V kolikor boste torej prišli v Koper, da si ogledate maraton in boste s seboj pripeljali majhne otroke, sem prepričana, da bodo tudi oni uživali v zabavi in animaciji namenjeni prav njim.
 
Udeleženci maratona so prišli iz najrazličnejših držav. Prišli so tekmovalci iz Egipta, Avstralije, ZDA, Češke, Italije, Hrvaške, Portugalske in mnogih drugih držav. Koper je bil tako pravi primer mednarodnega športnega duha. Načrtujejo, da bo ta maraton organiziran vsako leto. Če radi sodelujete v tovrstnih športnih dogodkih, priporočam, da naslednje leto obiščete prelepo obalno mestece na majhnem koščku slovenskega morja - Koper.
 
Patricia Castillo Torres

Sorodni članki

Prijava