Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Bodi prostovoljec v Boliviji!

Vsebina
Gorata, kompleksna, raznolika, a revna dežela s prečudovito pokrajino, polna norih doživetij. Lepote Bolivije lahko sedaj odkrivaš ob učenju španščine ter hkrati nudiš pomoč revnim in odročnim regijam v tej južnoameriški državi. Kako? Hostelling International Bolivija podpira mnoge podeželske, odročne vasi in revna obrobja s pomočjo prostovoljcev. Sedaj lahko tudi ti postaneš del nečesa večjega, nečesa, kar šteje, nečesa, ob čemer se boš počutil dobro v svoji koži. Za lepši jutri: prostovolji v Boliviji.



Zakaj?
Bolivija še vedno spada med revnejše države južnoameriškega kontinenta, zato je vsakršna pomoč še kako dobrodošla. Velike družbene razlike, kot tudi razlike med mesti in podeželjem, povzročajo mnoge težave. Množično izseljevanje iz podeželja v mesta ima negativne posledice na vaseh in v mestih, saj ni prave integracije domorodne populacije ter majhnih kmetov. HI Bolivija v sodelovanju z vaščani in lokalno oblastjo razvija projekte, s katerimi želi izboljšati življenjske pogoje prebivalcev, poseben poudarek pa je na mladih. Aktivni prostovoljci pomagajo v bolnišnicah, šolah, vrtcih… Tudi ti lahko pomagaš in se pridružiš skupini že več kot šeststotih prostovoljcev s celega sveta, ki so v preteklih letih ponudili svojo pomoč in podporo lokalnim prebivalcem.



Med izmenjavo boš dobil priložnost spoznati in razumeti novo kulturo, običaje in družbeno strukturo, srečati nove ljudi, se načuditi naravnim lepotam Bolivije in se naučiti ali izboljšati znanje španskega jezika.

Kako lahko pomagaš?
HI Bolivija daje na razpolago več programov, v katere se lahko vključiš glede na svoja znanja, interesa in sposobnosti:

1. Zdravstvena služba: asistiranje v (manjših) bolnišnica; farmacija; spremljanje podeželskega zdravnika.
2. Pomoč v šoli: pouk angleškega jezika in računalništvo, tudi geografija in zgodovina kontinenta, od koder si; kulturna izmenjava.
3. Mladinsko delo: prostočasne dejavnosti za otroke in mladostnike na vasi kot so šport, glasba.
4. Varstvo okolja: praktično delo; pomoč pri razvoju in implementaciji norm in pravil; varstvo okolja v šoli; recikliranje; pogozdovanje.
5. Kmetijstvo: praktično delo s kmeti; pridelovanje zelenjave kot v preteklosti; izboljšanje prehrane in povečanje produktivnosti.
6. Rokodelstvo: pomoč pri rekonstrukciji ali obnovi stavb.
7. Drugo: glede na talente in interese prostovoljcev – glasbene delavnice; posodabljanje spletne platforme (slike, videi) ipd.



Za kako dolgo?
Ker je španščina pogoj, boš najprej prisostvoval v 1-3 tedenskem tečaju jezika (privatne lekcije/majhne skupine). Spal boš v HI Hostlu Sucre. Druga možnost je, da se dva meseca pripravljaš na mednarodni izpit DELE. Sledi prostovoljno delo na enem ali več mestih (glede na to, kako dolgo želiš ostati in tvoje želje). Seveda si lahko rezerviraš še teden, dva ali tri za lastno raziskovanje in potovanje po državi. Časovni potek je zgolj predlog HI Bolivije, nikakor ne pogoj – so fleksibilni in so se pripravljeni prilagoditi tvojim planom in željam.



Pogoji, cene in prijava
Prostovoljstvo je resna in pomembna naloga, zato je pomembno, da si motiviran, da želiš v praksi pomagati v državi v razvoju. Prijavijo se lahko le polnoletni kandidati na e-pošto: hostelling_international_bolivia@yahoo.com. V neformalni prijavi se na kratko predstavi, napiši, kako dolgo bi želel/a delati in kdaj želiš začeti s prostovoljnim delom. Priloži motivacijsko pismo (približno ena stran), v katerem razložiš, zakaj želiš delati kot prostovoljec. Vključiš lahko tudi, kakšno delo bi želel/a opravljati.

Cene:
Namestitev v Hostelling International centrih, skupne sobe, vključno s prehrano, na teden 115 €. Vsi prostovoljci so nameščeni v HI Hostlih v skupinskih sobah. Fundacija HI Bolivija je aktivna večinoma v odročnih vaseh, a tudi v mestih po celotni državi.

Tečaj španščine (privatne lekcije, 15 udeležencev), na teden 124 €.

Cene letov do/od Santa Cruz de la Sierra (“VVI”) ali La Paza (“LPB”) niso vključene (cca. 1200 € iz Evrope).

Vse prostovoljce, ki v Boliviji delajo več kot 12 tednov, HI Bolivija nagradi s sedemdnevno turo »salt and silver«. Iz Sucra vas bodo peljali v rudnik srebra Potosí, ogledali si boste največje slano jezero na svetu Salar de Uyuni in La Paz (vrednost: 375 €).


Nekaj dodatnih nasvetov
Preden greš, preveri, katera cepljenja so priporočena. Mednarodna 'rumena' knjižica, kjer so zabeležena cepljenja, mora ob vstopu v Bolivijo vsebovati potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.

90 dnevna turistična viza je zastonj (vstopni in izstopni žigi so zastonj, zato kakršenkoli poskus zaračunavanja le-tega vljudno zavrnite); po 90 dneh moraš za vizo zaprositi.

Cene v Boliviji so nizke; največji strošek bo zagotovo letalska karta.

Vreme v Boliviji je, milo rečeno, nepredvidljivo in raznoliko. Lahko se boš spopadal/a z veliko vlago in vročino ali pa arktičnim mrazom (odvisno od tega, kje se boš gibal/a). Od novembra do aprila je deževna doba, zato je najpopularnejši čas za obisk Bolivije od maja do oktobra, ko so dnevi suhi in jasni.

Več informacij na njihovi spletni strani: http://ow.ly/zaPE8 

Sorodni članki

Prijava