Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Med Washingtonom in New Yorkom – 1. del

Ste že kdaj razmišljali, da bi se podali na potepanje po ZDA? Če ne, potem vas morda prepričam z opisom mojih doživetij. Vzhodni del ZDA med prestolnico Washingtonom in finančnim središčem New Yorkom sem v relativno kratkem času dobro prečesal. Le en dan sem užival v udobju najetega avtomobila; za vse ostalo sem uporabljal javni prevoz. Vključno s skoraj peturno povratno vožnjo z avtobusom med Washingtonom in New Yorkom.

Vsebina
Pa začnimo na začetku. S tem pa ne mislim na leto 1492 ko je Krištof Kolumb izgubil kompas in se znašel v Ameriki namesto v Indiji. Sicer ni šlo za kompas, ampak za poskus, da bi do Indije prišel z druge strani, ampak pustimo podrobnosti, preskočimo dobrih 500 let in se postavimo v 2014.
 
Zaradi poznega prihoda v Washington sem za prvi dan najel avto, saj sem bil prepozen za javni prevoz, taksi pa bi stal bistveno več kot najem avta, ki sem ga najel na letališču Dulles, ki je kakšnih 45 km oddaljeno od mesta, vrnil pa sem ga na letališču Ronalda Regana, ki se nahaja ob liniji podzemne železnice. Glede na to, da sem imel avto najet za 24 ur pa sem se kar prvi dan odločil prečesati vzhodno obalo do vključno Philadelphie. 
 
Potovanje z avtom je zanimivo in sorazmerno poceni, saj lahko avto z vsemi zavarovanji najamete za kakšnih 30 EUR na dan, oziroma še manj, če boste avto najeli za daljše obdobje. Tudi gorivo je v ZDA sorazmerno poceni, saj znaša liter bencina okrog 1 US$ (oziroma 3,5  - 4 US$ za galono). Cestnine niso oderuške, poleg tega pa je skoraj vedno dovolj vzporednih cest brez cestnine. 
 
V kolikor se odločite Annapolis in Philadelphio (ter morda še Baltimore) zgolj obiskati, potem vam svetujem naslednje potovanje z avtom, ki je dosegljivo v enem samem dnevu, če se le dovolj (beri: res dovolj) zgodaj podate na pot. 

Washington – Annapolis – Philadelphia – Baltimore – Washington 

To je bil krog, ki sem ga naredil prvi dan, saj se nas večina Evropejcev prve dni zbudi zelo zgodaj zaradi časovne razlike. Če k temu dodam, da sem bil "prisiljen" najeti avto in se tako izogniti visoki ceni taksija, pa je bil strošek celotnega kroga le za kak liter goriva dražji, kot bi dal samo za taksi z letališča do mesta.
 
Annapolis je prestolnica zvezne države Maryland, ki šteje slabih 40.000 prebivalcev in je najlepše mesto, kar sem jih videl na tem in vseh dosedanjih potovanjih v ZDA. Za Annapolis sicer ne potrebujete veliko časa, saj lahko glavne znamenitosti obhodite v manj, kot uri, vendar verjamem, da vas bo mesto prevzelo in boste z veseljem spili zgodnjo jutranjo kavico ob marini v neposredni bližini pomorske akademije vojaške mornarice ZDA. 
 
Takoj za Annapolisom vas čaka že naslednje doživetje – prečkanje mosta čez zaliv. Gre namreč za dobrih 8 km dolg most čez zaliv Chesapeake, ki ga spletna stran travel+leisure prepozna kot 9. najbolj grozljiv most na svetu, saj je izpostavljen pogostim in močnim nevihtam, ko vidljivosti skoraj ni. Dodatno pa k temu pripomore palična konstrukcija, saj na oko ne deluje niti najmanj zanesljivo. Seveda pa most ne predstavlja nobene nevarnosti; v lepem vremenu pa je mogočna turistična atrakcija. 
 
Od mostu dalje nas do Philadelphie ločita le slabi dve uri vožnje po zveznih državah Maryland, Delaware ter zadnjih nekaj kilometrov po Pensilvaniji. 
 
V kolikor ste v Philadelphii z avtom, potem poiščite najprej prosto parkirno mesto na Market street (2 US$ na uro), saj je tam glavna žila stare Philadelphie. V tem območju, posejanem z restavracijami in bari se nahaja tudi, vsaj uradno, glavna atrakcija Philadelphie – počen zvon, ki je tudi simbol mesta. Seveda je tudi dvorana neodvisnosti vredna ogleda – oboje pa si lahko ogledate brezplačno, le brezplačno vstopnico morate pridobiti na informacijski točki, saj so ogledi omejeni na določeno število oseb. 
 
Naslednja znamenitost je kitajska četrt, kjer si lahko ljubitelji tovrstne hrane privoščite kaj za pod zob. V kolikor pa vas azijski vonji in okusi ne privlačijo, pa se morda odločite za kosilo kar nekje v bližini parkiranega vozila.
 
Vsi, ki poznate film Rocky in se spomnite stopnic, na katerih je treniral, boste navdušeni ob spomeniku Rockyju tik ob stopnicah, ki vodijo do mestnega muzeja, ki je tudi najbolj mogočna stavba v mestu.
 
Seveda Philadelphia ponuja še mnogo več, a sam sem zaključil na najbolj zanimivem delu mesta – muzeju v nekdanji kaznilnici.
 
Kaznilnica obsega kar velik del mesta in ima več krakov, kjer so bivali zaporniki. V tem zaporu je bival tudi najbrž najslavnejši zapornik v ZDA Al Capone. V kaznilnici lahko tako vidite stare zaporniške hodnike, dvorišče, jedilnico ter tudi celice, v katerih so bivali zaporniki; med vsemi je najzanimivejša prav tista v kateri je bival Al Capone, saj je opremljena s stilskim pohištvom in pisalno mizo.  Več o samem muzeju oziroma kaznilnici lahko najdete na ww.easternstate.org.
 
Za konec kratkega enodnevnega izleta pa si na kratko oglejmo še Baltimore. Zaradi omejenega odpiralnega časa vam toplo svetujem, da se na trdnjavo Fort McHenry, ki je hkrati tudi spomenik nacionalnega pomena, odpravite najprej in si po tem ogledate mesto in še posebej območje okrog stadiona Baltimore Orioles ter si morda za konec enodnevnega izleta privoščite kakšno večerjo.
 
Zgoraj opisano pot možno izpeljati zgolj v primeru izjemno zgodnjega vstajanja. V kolikor bi se pa preveč zaljubili v Annapolis ali Philadelphio pa lahko obisk Baltimora prestavite na kak kasnejši dan, saj so iz Washingtona zelo dobre povezave tako z vlakom, kot z avtobusom.

Sorodni članki

Prijava