Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Geološko najmlajša dežela

Prvi prebivalci Nove Zelandije so bili Maori, ki so okrog leta 800 prišli na Novo Zelandijo s Polinezije. Leta je bil med Maorskimi poglavarji in Veliko Britanijo podpisan pomemben document – Waitangi sporazum. Istega leta so Britanci uredili prve kolonialne naselbine, leta 1907 pa je Nova Zelandija postala samostojna država.

Vsebina

Prvi postanek – Los Angeles

Vstop V ZDA je državljanom dovoljen brez vstopnega vizuma, kljub temu pa je potrebno izpolnit on-line registrski obrazec (ESTA – Electronic System for Travel Authorisation) in počakati potrditev s strani ZDA. Pa brez strahu – obrazec je zgolj formalnost, potrditev pa se zgodi le sekundo ali dve po zadnjem kliku. Obrazec je dosegljiv v Slovenskem jeziku tukaj.

Stopover Los Angeles

Los Angeles spada med največja mesta na svetu, tako po številu prebivalcev, kot tudi po površini. Samo mesto na 1.290 kvadratnih kilometrih sicer šteje »samo« 4 milijone prebivalcev, z oklico, ki tvori tako imenovano »metropolitan area« pa ima skoraj 13 milijonov prebivalcev.
Los Angeles je prava enciklopedija jezikov, saj lahko na ulicah LA-ja (po podatkih Wikipedije) slišimo kar 224 različnih jezikov.

Kaj se splača pogledati?

LA z okolico, poleg  samega zgodovinskega centra, ponuja kar nekaj zabaviščnih parkov, vključno z Disneylandom, neskončne plaže v soncu in planine v snegu, seveda pa tudi Beverly hills (s poštno številko, ki jo verjetno vsi poznate z malih ekranov – 90210), Santa Monico, kjer se 100 m od plaže nahaja tudi vrhunski Youth Hostel ter seveda HOLLYWOOD!

Poleg Hollywood bulvarja je NUJNO, da vsaj pol dneva preživite v Universal Studios, ki je simpatična kombinacija med zabaviščnim parkom z vsemi atrakcijami, kot so 3D kino z aktivnimi sedeži ali vratolomne vožnje po vodi, poleg tega pa Vam omogočijo tudi ogled studiov in kulis ter Vas popeljejo v svet filmskih trikov.

Več o tem na www.universalstudios.com

Od Auckladna do Rotorue

Po zelo dolgem letu, na katerem sem z občasnim dremanjem nagledal kar nekaj novih filmov smo se najmlajše dežele dotaknili ob 6. uri zjutraj, ali skoraj pol ure pred predvidenim prihodom. Po kontroli potnih listov (Slovenski državljani za vstop ne potrebujejo vizuma), ki je bila izjemno hitra, sledi temeljit pregled s strani Bio security. Na Novo Zelandijo je prepovedan vnos cele vrste izdelkov naravnega izvora. Uslužbenci Bio security-ja so tako natančni, da pregledajo vsak pohodni čevelj, ki bi lahko s seboj prinesel bakterije, viruse ali podobno zalego, ki bi jih lahko prinesli s seboj.

Predčasni prihod se je prav prilegel za aklimatiziranje na letališču, nakup in namestitev novozelandske  SIM kartice v telefon in za zbiranje osnovnih informacij do sedme ure, ko je bil dogovorjen prevzem avta.

Najem vozil na Novi Zelandiji predstavlja bistveno manjši strošek kot v večini evropskih držav, še posebej, če se izogneš tistim ponudnikom, kjer velik del cene najema predstavljajo nekaj mesecev stara vozila ter zveneča blagovna znamka in se odločiš, po priporočilu novozelandske Youth Hostelske organizacije YHA New Zealand www.yha.org.nz  za podjetje Omega www.omegarentalcars.com, ki ima nekoliko starejše avtomobile, ki pa so seveda popolnoma brezhibni. Tako lahko kvaliteten avto najameš že za manj kot 15 € na dan, za zavarovanje brez odbitne franšize pa doplačaš še 4 € dnevno. Takih pomudnikov pa je na Novi Zelandiji še nekaj. Nizka cena pa je tudi posledica poenostavljenega postopka prevzema in vračila avta. Na letališču avto vrneš na način, da ga odpelješ na določeno parkirišče in ključe zakleneš v avto.

Mi pa se vrnimo k Aucklandu. Auckland je, kot večina Nove Zelandije, na vulkanskem območju in za prvi vtis o mestu je kar najbolje, da se povzpnemo na neaktiven vulkan nad mestom, s katerega se vidi vse mesto z okolico, zaradi svojega razgleda pa je postal prava izletniška točka.

Naslednji postanek pa je že v centru mesta. Za razliko od Evrope, so parkirišča tukaj razmeroma poceni, saj je strošek celodnevnega parkiranja v garažni hiši le nekaj evrov; približno toliko, kot stane v ura parkiranja v primerljivih mestih v Evropi.

Ob vseh podobnostih (razen vožnje po levi strani ceste) pa je le ena razlika. Prehod za pešce na glavnem križišču deluje tako, da se hkrati zaprejo vse štiri ceste, ki vozijo v križišče, pešci pa lahko ves prostor uporabijo za prečkanje, kar zgleda nekoliko nenavadno.

Po malici v centru mesta je skoraj nujno, da se odpravimo na sosednji grič, kjer se v mogočni zgradbi nahaja muzej ter nadaljujemo pot čez marino ob obali in čudovitih plažah.

Izmed vseh atrakcij, ki jih Auckland ponuja pa priporočam Kelly Tarlton's Antarctic Encounter & Underwater World , vstopnico pa lahko kupite tudi na spletu in prihranite 10% www.kellytarltons.co.nz/home.

Tukaj boste namreč prav doživeli antarktično vzdušje, se spoznali z morskim svetom Nove Zelandije in seveda s pingvini, ki kraljujejo na Antarktiki ter preizkusili, ali zdržite 30 sekund v vodi, ki je ohlajena na temperaturo, kot je na Antarktiki. 

Rotorua: turistična prestolnica Nove Zelandije

Rotorua je majhno simpatično mestece in dobro izhodišče za desetine turističnih atrakcij, ki jih najdete na www.rotoruanz.com/attractions. V neposredni okolici Rotorue se lahko seznanite z Maorsko kulturo, geotermalnimi aktivnostmi, živalskim in rastlinskim svetom, če pa ostajate v Rotorui več časa, a si morate privoščiti tudi katerega izmed wellness centrov s termalno vodo.

 
Ker sem sam namenil Rotorui le dva dni, sem se seveda odločil za najbolj tipične atrakcije, ki so mi jih priporočali v najboljšem Youth Hostlu na tem delu sveta, ki si ga lahko ogledate tudi na www.yha.co.nz/Hostels/North+Island+Hostels/Rotorua.

Kulturna dediščina

Kar se tiče kulturne dediščne na vsak način priporočamo obisk Maorske vasice MITAI, kjer boste doživeli Maorsko kulturo. Cel dogodek traja nekaj ur, začne se s kratko razlago o zgodovini Maorov, nadaljuje z ogledom vasi, prikazom tradicionalnih čolnov in kulturnim programom v vasici in zaključi z okusno večerjo, pripravljeno po njihovih receptih. Več informacij lahko najdete na www.mitai.co.nz.

Geotermalne aktivnosti

Ravno geotermalne dejavnosti v Rotorui sami in okolici so tiste, ki so temu kraju pridobile ime Turistična prestolnica Nove Zelandije. Zemeljska skorja je tukaj očitno najtanjša in tako lahko uživamo v barvah narave, ki jih nismo vajen; od fluorescentno zelene pa do vijoličaste metalne barve, hodimo lahko po tleh ogretih na preko 50 stopinj in čofotamo po vodi, ki je blizu vrelišča. Vse to ob vonjavah žvepla. Občutek je, kot bi se prestavili v prazgodovino k čemur pripomore tudi rastlinstvo, ki se ga spomnimo morda le iz filmov o prazgodovini.

Prijazna receptorka Youth Hostla Treks v Rotorui je svetovala med številnimi parki, ki ponujajo ogled geotermalnih lepot narave dva takšna, kjer se da videti prav vse fenomene narave, ki smo jih lahko občudovali tudi v Evropi pred nekaj milijoni let.

Da pa ne bi bilo  oboje preveč na kupu, pa je prišel prvi dan na vrsto Waimangu, Wai-o-tapu pa naslednji dan. 

Živalski svet v bližini Rotorue

Nova Zelandija je dežela, kjer srečamo kar nekaj endemitov. Med njimi je najbolj popularen kiwi. Ob besedi kiwi se vsak spomni na sadež, a je sadež dobil ime po tej precej nenavadni živali. Kiwi je namreč ptič, ki nima kril, nima repa, ima pa zelo dolg kljun in se seveda izleže iz jajca. Odrasla žival doseže težo nekaj kilogramov. Kiwi je dobesedno nočna tička, saj podnevi spi, ponoči pa s svojim dolgim kljunom išče hrano v zemlji.

Navkljub opozorilom na kiwije na cesti, v naravi nisem srečal nobenega (srečal pa sem najverjetneje njegovega bližnjega sorodnika), zato pa jih lahko vidiš in doživiš v raznih, v za namen urejenih centrih in eden izmed njih se nahaja v neposredni bližini Rotorue pri mavričnih izvirih ali Rainbow springs v  originalu. Na internetu jih najdete na www.kiwiencounter.co.nz, poleg kiwija, pa lahko opazujete tudi vrsto drugih živali.

V povezavi z MITAI – maorsko predstavo, si lahko kiwije ogledate tudi »v akciji«, torej ponoči.

Preden pa se poslovimo od Rotorue, pa se podajmo še v Paradise Valley – ali rajsko dolino v prevodu, ki si ta izraz več kot zasluži. Tukaj se lahko vidite vse, od manjših živali, ptic in mini kengurujev, pa do čisto pravih levov. Vse skupaj pa je v objemu kristalno čiste vode, ki jo v parku tudi stekleničijo. Preden se podate v park si ga lahko podrobno ogledate na www.paradisev.co.nz

Od Rotorue do Wellingtona, prestolnice Nove Zelandije

Do Wellingtona lahko prideš po lepši ali po krajši poti. Seveda se vsak, ki ni v popolni časovni stiski odloči za lepšo pot, ki vodi preko nacionalnega parka in preko simpatičnih mest do novozelandske prestolnice. Na tej poti lahko popolnoma uživaš v neokrnjeni naravi.

Wellington

Wellington je prestolnica Nove Zelandije, čeprav je po velikosti krepko za Aucklandom ali Christchurchem in šteje le 180.000 prebivalcev, ima srce mesta čisto pravo mestno vzdušje, tako zvečer, kot tudi podnevi. Aucklad se ponaša z velikim botaničnim vrtom, do katerega se lahko vzpneš z vzpenjačo in se od vrha spustiš do parlamenta, glavna žila pa poteka med parlamentom in nacionalnim muzejem Te Papa, ki je od parlamenta oddaljen pol ure lahkotnega sprehoda ob obali ali pa skozi center mesta. Posebej pomembno je, da v Wellingtonu skoraj ni muzeja ali parka, kjer bi bilo potrebno plačati vstopnino in enako velja tudi za TE PAPA, najbolje urejenim muzejem, kar sem jih kdajkoli videl, pa čeprav sem prepotoval vso Evropo in velik del sveta.

Wellington pa je tudi pristanišče, s katerega se lahko odpraviš na Južni otok, ki je večji od severnega, a bistveno manj naseljen.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava