Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nasveti za izlet z avtom po Kanadi

Vsebina
Država in kilometri cest vabijo, da jih raziščete! Stopamo v sezono izletov z avtom in Kanada je država, ki ima ene izmed najlepših cest na svetu. A ker je toliko cest, po katerih se lahko podate, je načrtovanje takšnega izleta lahko kar zapleteno. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bo pomagalo, da bo vaš izlet najboljši.



Kdaj se podati na pot in za kako dolgo?
Najprej spoznajte kako velika je država. Da prevozite iz Vancouvra do Sydneyja, do Nove Škotske (kar je najdlje, kar lahko greste, od obale do obale, brez da bi šli na trajekt), bo trajalo kar 70 ur. Če boste torej vozili 6-8 ur na dan (kar je še vedno kar precej), bo trajalo od 9 do 11 dni (brez da bi šteli čas, ki ga boste preživeli za ogled znamenitosti). Na tej spletni strani najdete kalkulator razdalj med velikimi mesti v Kanadi, ali pa uporabite Google Maps.

Ključ do dobrega izleta z avtom je čas. Če imate časovne omejitve, potem razumljivo načrtujte, kam lahko greste. Če morate končati tam, kjer ste začeli, potem to razpolovi pot, ki jo lahko prepotujete. 

Omejite čas vožnje na dan na ne več kot 6 ur ali 300 do 400 kilometrov. To vam bo dalo čas, da se ustavite in si ogledate stvari, ki vas zanimajo ter boste lahko z večerjo končali na dnevnem cilju. 

Prekinite dolge dneve vožnje z dnevi, ki jih ne boste toliko časa preživeli na cesti – raziskujte znamenitosti in spoznajte mesto. Če boste prispeli na vaš cilj in imeli za seboj samo dneve vožnje, ne boste uživali.



Sezona poletja je v Kanadi popularna za turiste, zato boste na cestah, kot so Icfield Parkway ali Cabot Trail naleteli na več avtomobilov v juliju in avgustu, kot v drugih mesecih. Vendar so te ceste zato, da na njih vozite počasi, zato ne bo razlike. Če boste načrtovali izlet malo izven sezone, na primer v maju, juniju ali septembru in oktobru, lahko to pomeni, da boste imeli ceste čisto zase. Načrtujte previdno, saj lahko poletni vikendi ali celo podaljšani vikendi pomenijo izjemno gost promet.

Kako najti najboljšo pot?
Če stvari poenostavimo – če ste se napotili na izlet čez vso državo, je vaša glavna cesta, ki se je morate držati skozi vso državo Trans-Canada Highway ali Highway 1. Cesta teče čez Victorio, BC, Saint John's, Newfoundland (vključno z nekaj trajekti). Če se te ceste držite, se boste težko izgubili, če pa želite skreniti iz poti, so tudi manjše avtoceste, ki jih lahko združite. Navigacija (četudi je le na vašem telefonu) je neprecenljiva!

Ko potujete čez državo, vam lahko prečkajo poti nekatera naša velika jezera. Če iščete najbolj direktno cesto in vas severni Ontario ne zanima preveč, lahko privarčujete nekaj časa, če se podate v ZDA. Tako boste po najbližji poti prešli jezera. Še vedno pa tukaj v HI-Canada mislimo, da je kanadska pot najlepša.



Kje spati?
Po celodnevnem sedenju v avtu se je zvečer lepo raztegniti. HI hostli so prava rešitev za to. S hostlom boste dobili udobno prenočišče, kuhinjo, vroč tuš, poleg tega pa boste spoznali še druge popotnike (ali mogoče pobrali kakšnega potnika), kar je zagotovo boljše, kot spanje v avtu. V poletnih mesecih je hostle najbolje rezervirati predhodno, če pa morate rezervacijo preklicati, potrebujete le 24-urni predhodni preklic, zato lahko še vedno med vožnjo spreminjate svoje načrte. Tudi v recepciji HI hostlov lahko za vas rezervirajo druge hostle.



Kako dobiti avto?
Če nimate svojega vozila, je tukaj nekaj možnosti, da se pripravite na pot.

1. Najemite avto
Najem avta je drag, a je dobra opcija, če boste svoj izlet končali, kjer ste ga začeli. Najem avta za samo eno smer je izjemno draga. Preglejte spletne strani, kot je Kayak, ali iščite cenejšo opcijo na Rent-a-Wreck.

2. Kupite avto
Če boste potovali dalj časa, se lahko nakup lastnega avtomobila izplača. Če najdete dobro ceno za avto, se prej pri mehaniku prepričajte, da je vreden nakupa. Ne pozabite, da nakup avta vključuje tudi registracijo in zavarovanje, kar je še dodatni strošek, prav tako pa pomeni, da morate v Kanadi imeti stalni naslov. Rabljena vozila so na zahodni obali dražja, a v boljšem stanju, saj zime niso tako hude. Avto lahko, ko ste z izletom končali prodate in povrnete nekaj svojih stroškov.

3. Sposodite si avto
Sposoja avta je še ena možnost, da dobite avto. Ljudje, ki se selijo, bodo včasih uporabili dostavo avtomobilov, namesto da bi se vozili. Spletna stran www.hittheroad.ca je ena izmed spletnih strani, ki išče sposobne voznike, najpogosteje da prepeljejo avto iz Ontaria do drugega konca obale in obratno. Ne boste mogli spreminjati začetne in končne točke, zelo verjetno pa boste imeli časovni okvir. Povrnili vam bodo nekaj stroškov za bencin, stroški potovanja pa so še vedno na vas.

4. Vozite se z drugimi popotniki
Če je to, da si pridobite avto, prezapleteno, se lahko spoprijateljite z drugimi popotniki in se usedete v avto koga drugega. Preglejte oglasne deske hostla za ljudi, ki odhajajo na pustolovščino ali pa se začnite pogovarjati z drugimi – nikoli ne veste, kdo išče sopotnika. Od vas bo zahtevana le fleksibilnost in pripravljenost, da prispevate za gorivo. Vedno se pred odhodom tudi srečajte z vašimi sopotniki, da vidite, ali se med seboj razumete, saj nič ni hujšega, kot biti v avtu z ljudmi, s katerimi se ne razumeš.

Kako upravljati finance?
V vašem izletu se skrivajo tudi kakšni nepričakovani stroški, zato bodite pripravljeni. Najprej je tukaj cena avtomobila, pa če ga kupujete, ga boste vzeli v najem ali pa ga že imate. Potem so tukaj stroški zavarovanja in vzdrževanja avtomobila. Vedno imejte plan B in nekaj prihrankov, če vam slučajno poči guma ali kaj hujšega. Temu sledijo še stroški goriva, ki se dnevno višajo in nižajo, v povprečju je liter goriva 1,36 dolarja in se spreminja glede na regijo. Če lahko te stroške razdelite med sopotnike, je toliko boljše!

Avto pa ni edini strošek – nočitve v hostlih in kuhanje v njih sta najboljši možnosti, da prihraniš denar. Nekaj denarja boste zapravili tudi za znamenitosti in za kakšno pivo po dolgem dnevu na cesti, zato tudi to vključite v vaš 'finančni plan'.

Oglejte si HI-Canada hostle in nekatere najboljše postojanke v državi – obiščite www.hihostels.ca.

Sorodni članki

Prijava