Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Koralpe - Avstrija

Vsebina
Tako blizu, a kljub temu dokaj nepoznane

Smučarska regija Koralpe je edino območje v jugovzhodnih Alpah, ki se ponaša z nadmorsko višino nad 2000 m. 



Koralpe so priljubljeno smučarsko središče, tako za smučarje, deskarje na snegu, tekače na snegu kot tudi za turne smučarje. Mnoge obiskovalce privabljajo tudi v poletnih mesecih, saj imajo veliko neokrnjene narave, do katere mnogi pridejo z gorskimi kolesi ali peš. Eden izmed glavnih razlogov za obisk Koralp je enkraten razgled z vrha prav na vse strani. Vidi se velik del Avstrije ter tudi precejšen del Slovenije. V ponudbi je mnogo turističnih objektov, restavracij, gostiln, prenočišč različnih kategorij. Obiskovalci bližnjega Celovca si lahko Koralpe privoščijo tudi kot enodnevni izlet. Prenočijo lahko v središču največjega koroškega mesta, v hostlu Klagenfurt. Koralpe ležijo na južnem delu Avstrije in ločujejo Koroško od Južne Štajerske. Sestavljene so večinoma iz metamorfnih kamnin, med katerimi so nekatere velikega pomena za geološka preučevanja. Nekaj je tudi najdišč poldragih kamnov. Na tem področju so včasih pridobivali tudi osnove za steklo ter porcelan, saj je tam veliko zalog kremena in gline. Velik del voda odteka v jez pri Sobotah,  kjer se voda uporablja za električno energijo. 



Raj za alpske in turne smučarje
Na Koralpah je okoli 28 kilometrov smučarskih prog. Od tega štejemo kar 13 kilometrov prog k zahtevnejšim, 13 kilometrov k srednje težkim ter 2 kilometra k lahkim progam. Urejenih je tudi okoli 60 kilometrov tekaških prog in sankališče. Tako lahko vsak obiskovalec najde kaj po svoji volji. Zaradi mnogih žičnic na smučišču skoraj ni gneče, saj je njihova zmogljivost kar do 10000 smučarjev na uro. Koralpe privabljajo mnoge turne smučarje, saj je za te mnogo možnosti za vzpone do vrha ter za spuščanje po pobočjih na vse strani. Za turne smučarje načeloma ni zaželeno, da se podajajo po urejenih smučarskih progah proti vrhu, saj s tem ovirajo preostale smučarje, ki se spuščajo po strmih pobočjih. Glede na samo velikost Koralp je tam dovolj prostora in možnosti za zimske športe tako za alpske kot tudi turne smučarje. 



Neokrnjena narava je njihova prednost
Zaposleni v turističnih dejavnosti na Koralpah se radi pohvalijo z neokrnjeno naravo, ki jih obdaja. Za njeno ohranjanje tudi redno skrbijo. Četudi je na sam vrh urejena asfaltirana cesta, obiskovalci do tja lahko pridejo le peš ali z gorskimi kolesi. Cesta je urejena zaradi radarjev, ki so nameščeni na samem vrhu. Ravno ti veliki okrogli radarji so tudi eden izmed razlogov za obisk Koralp. Vidni so že zelo od daleč, iz mnogih dolin in preostalih vrhov. Pohodne poti so dobro označene in le z malo sreče se vmes vidi tudi kakšnega gamsa ali svizca, ki jih tam ne manjka. Najbolj priljubljen vrh za pohodnike je vsekakor najvišji vrh, Speikkogel, z 2140 metri nadmorske višine. Strma pobočja so v spomladanskih in poletnih mesecih porasla z mehko travo, kjer najdemo mnoge gorske cvetlice. Vmes pa so tudi gorske koče, ki ponujajo tako hrano, pijačo kot tudi prenočišča. Na razpolago so dodatne ponudbe, tečaji nordijske hoje, smučanje, deskanje, wellness program itd. 



Koralpe so tako blizu Slovenije, a za mnoge vseeno tako nepoznane. Zaradi dobre turistične razvitosti, lepih in urejenih smučišč in še posebej lepim razgledom z vrha so pravi razlog za obisk. 

Sorodni članki

Prijava