Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Za prostovoljca na Irsko

Obroč obalnih gora tvori brezčasno pokrajino. Kot v deželi Hobitov, v uvodni špici kakšnega filma, si predstavljaj, da letiš nad zeleno travo, ki pokriva mnoge nizke hribčke. Tam se vije reka, ki, kot zvita kača, leno teče med hribovjem. Bele packe na zeleni podlagi? Velike črede ovc, ki se mirno pasejo. Nato se pokrajina počasi konča s kot na razglednicah čudovitimi klifi. Temno modro morje silovito buta v skalnato obalo. Sinje nebo, polno oblakov... Zdi se, da prinaša dež. Imaš sliko? Seveda, to je Irska. Sedaj želiš ravno tja, kajne? Imamo nekaj predlogov zate, kako opravljati malo prostovoljnega dela, zbrati nekaj pomembnih izkušenj in si hkrati ogledati to majhno čarobno deželo. An Oige (Irish Youth Hostel Association) je organizacija, ki, poleg ostalega, nudi tudi programe za prostovoljce, kot so voditi hostel, pisati članke, se ukvarjati z digitalnim marketingom… Smo zbudili tvojo pozornost? Ali se mogoče zanimaš za kakšno drugačno vlogo? Ni problema. Če imaš kakšne druge sposobnosti in interese, jim sporoči in, če je mogoče, bodo našli mesto tudi zate. V nadaljevanju pa predstavljamo nekaj obstoječih programov za prostovoljce

Vsebina

Odnosi z javnostmi

An Oige marketiški oddelek je pričel Media Awareness Project (MAP) in išče prostovoljce, ki so zainteresirani za pisanje člankov, odnose z javnostmi in medije. Ekipi MAP bi se pridružil za 6 mesecev, pisal bi članke o hostelingu, ponudbi An Oige organizacije in nudil toliko časa, kolikor bi si lahko privoščil. Torej, če imaš sposobnosti pisanja, si kreativen, opaziš detajle, imaš znanja MS Office, te zanima Irska in potovanja ter imaš po možnosti še izkušnje z novinarstvom in PR-jem, potem si oseba, ki jo iščejo. A brez skrbi, četudi ti izkušenj primanjkuje, v An Oige pravijo, da entuziazem in strast prav tako veljata. 

Iščejo se pisci

Prosotovoljci, ki jih zanima pisanje, potovanja, turizem in Irska, so vljudno vabljeni, da se pridružijo MAP projektu. Ponovno bi z ekipo sodeloval 6 mesecev, pridobival izkušnje ter imel možnost objave svojih člankov. Potrebne so sposobnosti pisanja, kreativnost ter poznavanje MS Office-a. Idealni kakndidat bi imel tudi izkušnje z novinarstvom, a le-te niso pogoj. 

Mediji (fotografija, video, medijska produkcija)

Te zanima fotografija ali si navdušen snemalec? Bi poslikal, posnel, kar nudi Irska in An Oige? Ponovno bi se ekipi pridružil za 6 mesecev, kjer bi prispeval k širjenju in posodabljanju slikovnega in video materiala. Tvoji prispevki bodo objavljeni na spletnih straneh ter kot promocijski material. Torej, če si navdušenec nad naravo, kreativen, poznavalec Photoshop-a in imaš izkušnje z videom, si idealen kandidat. A k sodelovanju vabijo tudi zainteresirane, ki še nimajo izkušenj. Prostovoljstvo v tej skupini je primerno za vse, ki želijo kariere v medijih, pridobiti več izkušenj v tej industriji ter postati prepoznavnejši.

Vodja hostla

An Oige prav tako vabi prostovoljce, ki bi bili pripravljeni in zmožni voditi manjši hostel za teden (ali več). Hostli so večinoma locirani na idiličnih krajih, oddaljeni od ustaljenih turističnih poti. Voditi hostel ni lahka naloga, a prosti čas lahko izkoristiš za raziskovanje naravnih in kuturnih danosti Irske. Je idelana priložnost za zbiranje izkušenj na področju menedžmenta hostlov in spoznavanje turističnega sektorja. Vloga vključuje administrativna dela, delo s trankami, čiščenje hostla, podanje turističnih informacij, javljanje na telefon in skrb za varnost v hostlu. Prostovoljec mora biti polnoleten, biti dober v delu s strankami, prijazen, pripravljen čistiti in vzdrževati hostel; dodaten plus so izkušnje v turističnen sektorju. 
 
An Oige nudi še nekaj programov za prostovoljce:
Če te je kateri izmed programov navdušil in želiš pomagati, piši Kate Cowan na kate@anoige.ie s pripisom (v zadevi), kateri program te zanima. Na primer: »Adventure Forum Representative«. Na spletni strani redno objavljajo tudi prosta delovna mesta ter mesta za praktikante.
 
Vsaka vloga ima svoje prednosti in tudi nekatere zahteve. Ampak prav gotovo boš s prostovoljnim delom v tujini postal avtonomnejši, pridobil izkušnje v delu s strankami, nova poznanstva, prijatelje, kontakte in znanja o turistični industriji kot tudi spoznanja o tem, kako hostel in delo v njem deluje. Nastanjem boš v enem izmed čudovitih hostlov na irskem podeželju za obdobje vsaj enega tedna. Za prostovoljce, ki se bodo programu pridružili za dalj časa, je prenočitev brezplačna.

Sorodni članki

Prijava