Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Levje mesto

Vsebina
Braunschweig v Nemčiji

Starodavne ilustracije ga prikazujejo kot norčka – moškega v spektakularno pisanih oblačilih, norčkovo kapo na glavi, v rokah pa ima sovo in ogledalo. Till Eulenspiegel (Till Sovogledalo) je predrzen norček. Rojen je bil okoli leta 1300 blizu mesta Braunschweig. V zgodbah je predstavljen kot goljuf, ki na svojih vrstnikih preizkuša praktične šale, ob vsakem koraku pa naredi greh – je požrešen, neumen, hinavski in nespameten. Sova in ogledalo sta simbola njegovega karakterja. Njegovi triki temeljijo na literarni interpretaciji metaforičnega jezika. Na primer, ko je spekel natančno to, kar mu je pek iz Braunschweiga naročil. 'Ti tepec, kaj pa misliš, da pečemo? Sove in opice?' je vprašal pek. V tej noči je Eulenspiegel namesto kruha spekel kruh v obliki sov in opic. Kasneje je zaradi teh nenavadnih pekarskih dobrot zaslužil veliko denarja. Roman o Eulenspiegelu je leta 1867 napisal Charles de Coster in so ga prevedli v veliko jezikov.


Copyright Braunschweig Stadtmarketing GmbH

Tisoč let
Braunschweig je bil ustanovljen pred 1000 leti, pred okoli 850 leti je Henrik Lev razširil mesto in tukaj živel. Zgodovinske zgradbe iz srednjega veka pa do danes so priča pestri zgodovini in poudarjajo njegovo gospodarsko in kulturno pomembnost.

V srednjem veku se je Braunschweig razvil v bogato mesto. Ugodna lokacija na stičišču pomembnih trgovskih poti je Braunschweig spremenila v središčno trgovsko točko med gorovjem Harz in vresiščem Lüneburg. Od 13. stoletja Braunschweig pripada Hanzeatski zvezi (Hansa). Na to spominjajo gotska mestna hiša (Altstadthaus) na starem trgu (Altstadtmarkt), Gewandhaus in prva državljanska cerkev v mestu, St. Martini.


Copyright Braunschweig Stadtmarketing GmbH

V hanzeatske čase se lahko podate z braunschweigerskim Mumme'. V tistem času je bilo pivo pomemben del ladij na potovanjih. V 15. in 6. stoletju je pivo doseglo tuje obale s pomočjo reke Oker. Danes je braunsweigerski Mumme gost, brezalkoholni ekstrakt iz sladu s katerim izboljšajo okus hrane ali pijače.

Guelphski vojvoda Henrik Lev je v 12. stoletju izbral Braunschweig za svojo vojvodsko rezidenco. Vojvodu Guelpha so nadaljevali s puščanjem pečata na Braunschweigu vse do 20. stoletja, podpirali so predvsem kulturo in znanost. Spomin na njihovo zapuščino je mogočen lev na trgu Burgplatz. V Knappensaalu Burga Dankwarderoda lahko vidimo zaklade Guelpha iz srednjega veka. Če se želite naučiti več o zgodovini Guelphov v 19. stoletju, lahko obiščete grajski muzej v rezidenčnem gradu, ali pa obiščete pustolovski ogled zgodovinskih oseb v gradu Richmond.


Copyright Braunschweig Stadtmarketing GmbH

Danes ima Braunschweig okoli 250000 prebivalcev in je prelepo trgovsko in kulturno mesto in tudi eno izmed najbolj raziskovalnih mest v Evropu. Zgodovinski predmeti, kot je kip leva, rezidenčna palača so v kontrastu z modernimi zgradbami in prehodi. Vsi pa karakterizirajo mesto. Iz opazovališča na rezidenčni palači si lahko ogledate vso mesto, ki ga obdaja reka Oker in največjo kvadrigo v Evropi. Reko obkroža zgodovinsko obzidje, vile in parki. Rafting na reki obiskovalcem omogočajo posebno panoramo mesta. 

Copyright Braunschweig Stadtmarketing GmbH

Muzeji v Braunschweigu so eni najboljših v Evropi in predstavljajo veliko zbirko umetniških zakladov in zbirk. Kultura v mestu vključuje glasbene, filmske in gledališke festivale, odlične razstave in ogromno zunanjih dogodkov. Braunschweig je tudi odlična izhodiščna točka za ogled drugih kulturnih regij. Gorovje Harz in vresišče Lüneburg lahko z avtom dosežemo v 30 minutah.



V juliju boste lahko Braunschweig obiskali tudi, če nimate debele denarnice. V središču mesta se bo odprl nov youth hostel, ki bo lahko sprejel do 160 gostov. Zlahka ga boste prepoznali zaradi njegove V-oblike. V hostlu bo 44 sob, 10 dvoposteljnih sob in 34 4-posteljnih sob. vse bodo opremljene s kopalnico. Osebe na invalidnih vozičkih bodo lahko uporabile dvigalo in uporabile sobe za gibalno ovirane. Youth Hostle bo ponudil tudi veliko dnevno sobo z recepcijo, bistrojem in pet sob za seminarje.

Youth Hostel lahko že rezervirate: www.braunschweig.jugendherberge.de.

Sorodni članki

Prijava