Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kako poceni potovati?

»Tako rad bi potoval, ampak nimam denarja.« Zveni znano? To ni izgovor, da ne uresničiš svoje želje in se končno odpraviš tja, kamor si že dolgo želiš. Mit o tem, da so potovanja draga, se je razblinil že pred leti in tisti, ki pravijo, da poceni potovanja niso mogoča, še nikoli niso resnično potovali. 

Vsebina
Študentska leta omogočajo relativno veliko prostega časa, s katerim razpolagaš sam. Tako ni več težava odpotovati sredi leta za nekaj tednov na drug konec sveta, edina prava ovira so stroški, ki pridejo s potovanjem. Dandanes nas letalske družbe zasipajo z akcijskimi cenami letalskih vozovnic, s katerimi lahko na drugi konec sveta odpotujemo za manj kot 400 EUR. Poceni potovati je mogoče in tudi precej preprosto, a zavedati se moraš, da pri takšnem načinu potovanja ni vsakodnevnega prhanja s toplo vodo, ni klimatiziranih hotelskih sob in ni razkošno okrašenih krožnikov ter vsakodnevnega »žuranja«.  

Tri najosnovnejša pravila za poceni potovanja so:

  1. Ne kompliciraj.
  2. Uporabljaj javni prevoz.
  3. Jej hrano uličnih prodajalcev. 
Mladi si želimo svobode, se radi zabavamo in odkrivamo nove kulture, še posebno tiste neodkrite, pripravljeni smo tvegati, a v vse to vložiti čim manj denarja. Kaj vse moramo videti? Ta seznam je zagotovo dolg, vsak pa si ga prilagodi nekoliko po svoje.

Najboljši nasveti za poceni potovanje

  • Ključ do poceni potovanj tako po Evropi kot po svetu je, da potovanje načrtuješ vsaj nekaj mesecev vnaprej. Tako se boš namreč izognil številnim nepredvidljivim stroškom, ki nastanejo z bolj nenadnimi odločitvami. 
  • Potovanje z vlakom je še zmeraj najcenejša izbira. V velikih mestih uporabljaj podzemno železnico, ki je veliko cenejša od taksijev.
  • Ena izmed spletnih strani, ki ti jo priporočamo za najcenejši prevoz, je www.nizkocenovci.si, kjer ti sama aplikacija najde najugodnejšo opcijo nizkocenovcev.
  • Obstaja tudi mnogo priložnostnih del v tujini, ki jih lahko opravljaš v zameno za prenočišče, hrano in žepnino. 
  • Letalsko vozovnico rezerviraj pravočasno – tako si boš zagotovil ugodnejšo ceno.
  • Enako velja tudi za prenočišče: prej kot si to urediš, ceneje lahko dobiš. Pri tem vam priporočam rezervacijo Youth Hostla na spletni strani www.hihostels.com. Živahnost v hostlih vam bo pričarala nepozabne izkušnje in poznanstva.  
  • Vse kratke razdalje prehodi peš, saj boš tako veliko privarčeval. Če pa se odpravljaš na bolj oddaljeno mesto, uporabi podzemno železnico ali mestni avtobus, ki bo ugodnejši od vožnje s taksijem.  
  • Že pred potovanjem se pozanimaj o ugodnostih za študente, ki jih nudijo v mestu, v katerega potuješ. Tako boš lahko privarčeval pri vstopninah, saj boš lahko marsikje dobil študentski popust. Za nekatere oglede je možno vstopnico kupiti tudi že prej preko spleta, in to mnogo ugodnejše. 
  • Spominke zase in za prijatelje kupuj na bolšjem sejmu in na različnih tržnicah, kjer lahko odlično barantaš. Tako boš spominke dobil veliko ceneje kot v kakšni trgovini. Najpomembnejša stvar, ki jo moraš vedeti, preden se spustiš v barantanje, je, da izhodiščna cena, ki jo ponudi prodajalec, ni merilo. Včasih je prodajalcu dobro pojasniti, da si študent, ki je zbral vse svoje prihranke, da si lahko ogleda lepote njegove dežele. Pokaži mu, da imaš s seboj zgolj dolar ali dva (oz. valuto, ki jo uporabljajo) in da več preprosto ne moreš plačati. Tako boš skoraj zagotovo dobil izbrani izdelek ceneje.
  • Če v popotniških krajih vedno »obdelaš« vse turistične znamenitosti ter muzeje in galerije, razmisli o nakupu t. i. kartic city pass, ki ti omogočajo brezplačen dostop do vseh večjih plačljivih znamenitosti. To možnost lahko preveriš na strani www.citypass.com (ZDA) in www.europeancitycards.com (Evropa).
  • Če imaš možnost, poklepetaj z domačini. Lahko se zgodi, da ti bodo poleg zanimivih zgodb o kraju, dodatnih informacij in popotniških priporočil ponudili tudi hrano. Pa dober tek in lepo potuj! 
 
Uršula Zaletelj

Sorodni članki

Prijava