Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potuj in se uči

Kje se boste najbolj naučili poskrbeti za svoje življenjske potrebe? Kdaj boste najbolj odprti za nova spoznanja in prijateljstva? Kdaj boste pripravljeni stopiti vase in spoznati svoj pravi jaz? Kdaj boste pripravljeni stopiti iz navidezno udobnega okolja, ki vas dolgoročno čustveno, umsko in fizično pohablja? Kdaj boste prvič začutili bolečino v rokah zaradi kriljenja, ker vas je verbalna komunikacija pustila na cedilu? Kdaj? Kje? 

Vsebina
Na potovanju, kjer ne boste obdani z vsakdanjim udobjem; kjer se bo vaša denarnica iz dneva v dan tanjšala, vi pa boste primorani poskrbeti za vsakdanje človeške potrebe; brez interneta in kjer mobilni telefoni ne bodo imeli signala, da bi lahko poklicali svoje starše ali najboljšega prijatelja za nekaj spodbudnih besed;  ko bo budilka zatajila vaše letalo pa bo vzletelo brez vas. Torej, kdaj? Ob trenutkih, ki bodo v vas pustili poseben pečat in nepozabne spomine, katerih se boste spominjali že celo življenje. 
 
Tehnologija se razvija iz dneva v dan in vedno več možnosti imamo za ugodno in poučno potovanje. Zakaj ne bi tega izkoristili? Še vedno se najdejo tisti, ki jim potovanje predstavlja prevelik izziv s katerim bi se lahko soočili. A problem ni v potovanju, ampak v njih samih. Soočiti se s z izzivom samostojnega potovanja pomeni soočiti se s samim sabo in prav tega mnogi ne zmorejo več, saj nam zadnja desetletja družba in mediji s pomočjo t. i. »resničnostnih šovov« vsiljujejo realnost, ki nas pohablja in pretvarja v apatične potrošnike. Predvsem takšnim in tistim, ki jim potovanje pomeni le kopičenje nepotrebnih fotografij in poležavanje na peščenih plažah vabim, da preberejo do konca in spoznajo drugačen način potovanja, ki življenju prinaša smisel, svežino in nove smernice za nadaljnje življenje. 
 
Radhanath Svami je v svoji knjigi »Pot domov« zapisal: »Ogenj kulturnega šoka mi je kot sončni žarki razkadil meglo napačnih predstav. Počutil sem se osvobojenega.« Torej, zakaj ne bi tega občutka doživeli tudi vi? Potovanje je odlično orodje za spoznavanje drugih kultur in navad, kar je zagotovilo za sinergijo in harmonijo človeštva. S tem boste okrepili pozitivno zavest o drugih kulturah in presegli stereotipe, ki omejujejo človeštvo in njegov razvoj. Kar naenkrat bo neverbalna komunikacija postala zabavna, ne boste se več počutili nelagodno zaradi drugačnega verovanja in drugačnih oblačil in boste ponosno razkrili svojo kulturo. Pripravljeni boste razumeti religijo ali filozofijo sogovorca in jo tudi spoštovati, tako kot on spoštuje vašo. Sedite na stopnice in spregovorite nekaj besed z domačinom. Mogoče vam bo prav on razložil, zgodovino baročne stavbe na vaši levi in legendo o razkošni fontani, ki krasi trg pred vami. Temu bo sledil prijeten klepet o vaši državi in kdo ve, mogoče topla večerja v družbi njegovih razposajenih otrok, ki se vas od začudenja ne bodo morali nagledati. Trenutki, ki nimajo cene v denarju in so zato nesmiselni za materialistični svet, kjer smo vedno bolj ponižni sužnji, bodo vašemu življenju prinesli nov smisel in veselje in seveda nove prijatelje. 
 
Zagotovo se zavedate, da tuj jezik ni le eden od predmetov v šoli, ampak predvsem koristno zanje za sporazumevanje. Ste se mogoče kdaj vprašali, kako prodajalcu v lekarni razložiti, da imate prebavne motnje in da ste pojedli nekaj, zaradi česa morate večino časa presedeti na stranišču in si želite le tiste čudežne tabletke, ki vam bo omogočila nadaljevanje potovanja? Situacija je skrajno neugodna ampak zagotovo poučna pri uporabi tujega jezika in krepitvi jezikovnih kompetenc. Lahko pa je situacija še hujša saj niti on, niti vi ne razumete jezika v katerem bi lahko komunicirala. V najslabši situaciji boste morali s prstom pokazati na nekoliko manj zaželene predele telesa. Ampak ne skrbite, tudi za to situacijo je avtor knjige »Pot domov« našel primerne besede: »Čeprav niso znali niti besede angleško, smo se sporazumevali s srcem, kar me je še posebej osrečevalo.«  
 
Na potovanju pa se naučite tudi varčno in pametno ravnati z denarjem. Še pred potovanjem boste morali dobro razmisliti, pri katerih vsakdanjih stvareh boste varčevali (manj zapravljanja za nepotrebne materialne dobrine, izogibanje nepotrebnemu posedanju ob kavicah in nesmiselnemu popivanju konec tedna …) in kako boste prislužili dodaten denar, ki vam bo omogočil nakup letalske karte in potapljanje na prelepih koralnih grebenih sanjskih otokov. Naučili se boste skromnosti in marljivosti, ki bo okrepila vašo samopodobo in samozavest. Postali boste odgovorni in premišljeni. Tako boste lahko še pred odhodom ponosno povedali prijateljem, da se odpravljajte na potovanje, ki si ga boste sami financirali. Da življenjskih izkušenj, ki si jih boste pridobili skozi prijetne in neprijetne situacije, ne omenjamo. Lahko vam zagotovimo, da vam bo drugačen način potovanja, odprl oči pri čemer boste pustili tudi drugim, da svet barvajo in sprejemajo s svojimi očmi. Razumeli boste Radhanath Svamija, ki pravi: »Svet vsak dojema po svoje, vse je čisto odvisno od posameznikovega doživljanja.«
 
Kakovostno preživljanje prostega časa v medkulturnem okolju pa ne bo pozitivno vplival le na vas in vašo samozavest temveč tudi na vašo lokalno okolje ob vrnitvi domov. Svojo dobro voljo in spoznanja boste nehote prenesli na vašo okolico. Mogoče ne boste niti opazili, da ste s svojo prisotnostjo sprožili spremembe, saj so le-te majhne in neopazne vendar nujno potrebne za boljši jutri vseh nas. To je upanje, da bo našemu noremu življenju s časoma prinesel mir in veselje. Postali boste bolj samozavestni, upali boste izraziti svoje mnenje pri čemer vam bo skupek pridobljenih izkušnj podporni steber za zagovarjanje svojega stališča in prepričanj. Odprti boste za spremembe in razumeli boste zakaj je tako pomembno spoštovati medsebojne razlike. Razumeli boste tudi, zakaj je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za sebe in nato za ostale. Ko boste sami zdravi, boste tudi ostalim znali na pameten in zdrav način pomagati. 
 
Nenazadnje bo tudi vaš (sedanji ali bodoči) delodajalec ponosen na vas, saj boste s svojimi spretnostmi in kompetencami pridobljenimi na potovanjih pripomogli k večji uspešnosti podjetja. To vas bo naredilo posebne in unikatne, delo z vami bo prijetno,  manj konfliktno in produktivno. Torej, kaj še čakate? »Pogooglajte« svojo najljubšo destinacijo in pričnite z načrtovanjem vašega potovanja. In ne pozabite, življenje se vam bo spremenilo! 
 
Seveda pa je tudi druga možnost: pozabite, kar ste prebrali, stopite do prve restavracije s hitro hrano in s polno vrečo »kakovostnih« prigrizkov in gaziranih pijač sedite pred televizor, budno spremljajte vašo izbrano mehiško nadaljevanko ali kak »resničnostni« šov in za sms-glasovanje zapravite nekaj deset evrov; potem pa še nekaj sto, da nakupite oblačila in druge nepotrebne izdelke, ki vam jih vsiljujejo med oglasi.

Sorodni članki

Prijava