Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

EUFED

Vsebina

EUFED mednarodni več-ukrepni projekt
"Od okoljske izobrazbe do klimatskih sprememb"

Kaj nas kod hostle loči od ostalih? Ponujamo nastanitve in priložnosti mladim za potovanja, toda hkrati nudimo tudi ne formalne priložnosti izobraževanja ter tako prispevamo na družabnem, konkretnem, medkulturnem in izobraževalnem področju.

 
EUFED želi podpreti svoje člane s tem, da omogoča spoznavanje in morebitno uporabo ekoloških novosti, v njihovem razvoju. Cilj projekta je razviti nove ideje na temo klimatskih sprememb, zmanjšanju toplogrednih plinov in izobraževanju o razvoju, upoštevajoč da lahko vsak hostel izkoristi lasten potencial da te ideje uporabi v praksi.
 
 
 
 
 
Projekt se je začel s seminarjem na Bledu (med 20. in 23. aprilom), ki ga je gostila Počitniška zveza Slovenije (PZS – slovenska članica Youth Hostel Association). Udeleženci in govorniki so prišli iz vseh evropskih organizacij, ter organizacije evropske komisije za okolje. Namen je bil primerjava primerov dobre prakse, spoznavanje dejavnosti in podeljevanju certifikatov, ter razvoju več informativnega gradiva, ki bi podprlo hostle v komunikaciji z gosti in jih osveščalo z uporabljenimi okolju prijaznimi metodami.
 

Nadalje se je od 8. do 12. maja nadaljeval seminar v Mirowu in Brilonu (Nemčija), kjer si je bilo moč iz prve roke ogledati razvoj, upravo in potrditev programov za okoljsko izobraževanje na različnih nivojih. Oba hostla imata več certifikatov. Eden se nahaja na severo-vzhodu in drugi na zahodu države. Udeleženci pa so spoznali tudi ne formalna orodja okoljskega izobraževanja, ki so bila uporabljena na terenu, ter kako jih prilagoditi šolskemu pouku. S tem je bil dan poudarek dolgoročnosti, saj se okoljsko izobraževanja nadaljuje tudi v šolah. Pomemben del izobraževanja je bil lastno voden pristop (vključujoč skupinsko delo in umirjanje, kot komunikacijska tehnika dela v skupini), reševanje sporov in ozaveščanje o zdravi prehrani in vzdržnem življenjskem slogu. Predstavljen pa je bil tudi celostni pristop k izgradnji in upravljanju hostla, kjer so udeleženci dobili vpogled v načrtovanje in vodenje okolju prijaznega hostla, ki je opremljen z različnimi inovativnimi okolju prijaznimi tehnologijami, ki stimulirajo lokalno ekonomijo s povpraševanjem po lokalni in organsko pridelani hrani.

Ob tej priložnosti je bil hostlu Brilon podeljen tudi naziv CO2 nevtralnega hostla po CO2NTRA iniciativi (prvi tovrstni hostel v Nemčiji).

Več informacij:
Seminar na Bledu: www.eufed.org/EN/events/Events/BledSeminar.html#3
Objava za javnost - Brilon:
1.
www.jugendherberge.de/de/infos/presseservice/artikel/index.jsp?id=438 
2.
www.derwesten.de/nachrichten/staedte/brilon/2009/5/11/news-119490511/detail.html 
3.
www.derwesten.de/nachrichten/staedte/brilon/2008/2/24/news-25873466/detail.html

Sorodni članki

Prijava