Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Raj za kolesarjenje

Slovenija je izredno razgibana dežela, kjer lahko ljubitelji narave to doživijo na mnogo načinov. Eden izmed bolj zanimivih doživetij je nedvomno kolesarjenje. S kolesi se lahko podajamo na mnoge znane kotičke ter tudi na še mnoge neodkrite naravne lepote Slovenije. Prav vsak kolesar lahko najde nekaj zase. Tako na svoj račun pridejo tudi družine, ki se lahko podajo na varne kolesarske ture, kjer ni veliko prometa. 

Vsebina

V Sloveniji kolesarjem ne more biti dolgčas

Slovenija je tako zelo raznolika, da je tukaj možno kolesarjenje praktično skozi vse leto. Mile klimatske razmere ob obali omogočajo, da je kolesarjenje možno tudi pozimi. Sicer pa je nedvomno najbolj mikaven alpski svet, ki pride na svoj račun v poletnih mesecih. Mnogi turistični centri nudijo najem koles ter vso potrebno opremo, kolesarske vodnike in zemljevide ter na željo tudi vodene kolesarske ture. Na voljo je tudi mnogo kolesarskih poti, ki so dobro označene. Za namestitve pa je prav tako poskrbljeno. Predvsem priporočam odlične ter ugodne namestitve v sledečih hostlih, ki se nahajajo v predelih, kjer je kolesarjenje še posebej popularno. To so hostli v hribovitem predelu Slovenije: Kranjska Gora, Bovec, Tolmin, Bohinj, Bled, Radovljica, Kranj, Kamnik, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Ravne na Koroškem itd. Preostale hostle lahko najdete na spletni strani Popotniškega združenja Slovenije. Kjer je turizem dobro razvit, so nedvomno urejene tudi kolesarske poti. V alpskem svetu prevladujejo gorske kolesarske ture, ki se nahajajo predvsem na področjih Bleda, Bohinja, Bovca. Gorske ture so tudi na področju Pohorja, njemu nasprotnega in manj poznanega Kozjaka in pa seveda v še mnogi preostalih delih Slovenije kot so Kras, Primorska, Dolenjska, seveda tudi nas ravninski predel, Prekmurje itd. Razgibanost Slovenije se za kolesarje ponuja v mnogih različnih odtenkih.
 
Cycling_in_Soca_Valley_-_Photographer_-_Tomo_Jesenicnik_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Kolesarjenje z otroki

Glede na pestro izbiro kolesarskih poti v Sloveniji na svoj račun pridejo tudi otroci. Tudi tisti, najmanjši, ki se vozijo v kolesarskih prikolicah. Slovenija nudi mnogo gorskih kolesarskih poti, ki so tako odmaknjene, da skoraj ni prometa. Tja se lahko umaknejo tisti, ki si želijo biti sami ali pa se zaradi prikolice z otroki bojijo prometa. Hribovit svet še posebej prija v poletnih in vročih dneh, ko si želimo umika iz vročih predelov v naravo in hribe. Za starše z malo več kondicije priporočam makadamske ceste po različnih hribih Slovenije. Ceste so v večini lepe za kolesa, poleg tega pa tam zagotovo ne bo gneče. Tudi narava je pogosto še toliko bolj nedotaknjena, kakor pa tista ob urejenih asfaltiranih cestah. Varnost, ki se je domačini pogosto niti ne zavedamo, pogosto toliko bolj opazijo tuji turisti. Kadarkoli in kjerkoli v Sloveniji je prost dostop do narave, hribov, jezer, rek itd. Povsod je tudi izredno varno. In ravno varnost je tista, ki je ključnega pomena z kolesarjenje z otroki.
 
Cycling_in_Piran_Parenzana_-_Photographer_-_Tomo_Jesenicnik_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Kolesarske prireditve

Slovenija je na področju kolesarjenja poznana tudi po tem, da ima veliko število kolesarskih prireditev. Mnogi kolesarski klubi in društva organizirajo različne maratone ter kolesarske vzpone na različne lokacije. Ob vseh teh prireditvah je običajno poskrbljeno tudi za različna dogajanja, druženja, pogosto tudi za zabavo. Tovrstne prireditve pogosto privabljajo tudi tuje obiskovalce. 
 
Slovenija je dežela, ki je nedvomno med drugim tudi raj za ljubitelje kolesarjenja. Ponuja nešteto možnosti za vse vrste kolesarjev. Neokrnjena narava pa daje kolesarjenju prav poseben čar.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava