Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Izjemno mesto v Saški-Anhalt

Vsebina
Halle (Saale), zanimivo in izjemno mesto v Saški-Anhalt

Halle (Saale) ima 230000 prebivalcev in je najbolj poseljeno mesto v regiji Saška-Anhalt. Leži na pobočju reke Saale in ima odlične trgovske povezave. Mesto je mešanica umetnosti, kulture, sprostitve, restavracij in trgovin in prav zato je mestno središče tako priljubljeno in ljubko. Mesto je zeleno mesto z več kot 7000 hektarjev vodnih in zelenih površin, kar predstavlja raj za šport in prosti čas.


V rojstnem kraju Händela je veliko možnosti za poslušanje - Händlov festival, festival otroških pevskih zborov, za praznovanje - festival latern, festival soli, za opazovanje nebesnega diska, ogledate si lahko grad Moritzburg, pokopališče Stadtgottesacker, kupolo, Marijina knjižnica, gledališča in varietejsko gledališče.

Poleg tega je Halle (Saale) pomembno poslovno, tehnološko in znanstveno središče. Z Leipzigom, ki je 38 km oddaljen od Halla, gradita središče urbanega ekonomskega območja osrednje Nemčije. Podjetja, kot so tovarna čokolade Halloren, Kathi Rainer Thiele Ltd. in KSB Group, ki se nahajajo v mestu na bregu reke Saale, so znane po vsej državi. Tukaj se nahaja tudi nekaj znanstvenih inštitutov kot je združenje Maxa Plancka ali inštitut Fraunhofer. Univerza Martina Luthra in akademija umetnosti vsako leto v Halle (Saale) privabita tisoče študentov.


Poleg znanosti, je tudi umetnost vedno bila dom v mestu Halle. Tukaj je bil rojen Georg Friedrich Händel, tukaj pa je tudi dobil prvo službo kot glasbenik v cerkvi. V 20. stoletju je mesto pritegnilo umetnika in grafičnega oblikovalca Lyonela Feiningerja, ki je strukturo mesta predstavil na platnu. Od leta 2003 so njegove aktivnosti povezali v znamenitost in v krožni ogled »Feininger Round Tour«. Danes je umetnostna akademija Burg Giebichenstein ena izmed vodilnih izobraževalnih inštitucij za grafične oblikovalce in kiparje v Nemčiji.

Zgodovina starega mesta soli je vidna povsod. V starih hišah lahko odkrijete ogromno stvari. V rojstni hiši skladatelja Händla je muzej, v cerkvi pa lahko opazujete smrtno masko Martina Luthra. Mesto lahko ponudi veliko več.


Halle je tudi sladko mesto
Tovarna čokolade Halloren Schokoladenfabrik je najstarejša tovarna čokolade v Nemčiji. Njena zgodovina sega v leto 1804, v mestu pa je še danes njen sedež. Danes je Halloren ena izmed najuspešnejših tovarn čokolade v Evropi z veliko izbiro čokolade in sladkarij.

Najbolj znan izdelek so kroglice »Original Halloren Kugeln«. Na voljo so različni okusi, veliko okusov pa še nastaja.

Tovarna nudi veliko različnih čokolad, od tistih, ki so polnjene z brandijem, češnjami, do tistih, polnjenih z mandljevo pasto. Ponuja tudi okusne praline, napolitanke, čokoladne kovance in medalje pa tudi sladke bonbone.

Nov Hostel - Dodatna zanimivost v središču mesta
29. junija 2015 so se gostom mesta Halle odprla nova vrata. Staro šolo iz leta 1871 so v dveh letih prenovili v moderni mladinski hostel s 229 posteljami in 72 sobami.  Vse sobe imajo svojo kopalnico. Osem sob je prilagojenih za ljudi s posebnimi potrebami. Na voljo so dvo-, tri- ali štiriposteljne sobe, sobe za seminarje, prostor za prosti čas in kavarna.


V mestu ste vedno dobrodošli, še posebej če želite izkusiti izjemno mesto v Saški-Anhalt.

Sorodni članki

Prijava