Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pohodništvo v Baški grapi

Vsebina

RAPALSKA MEJA
Vrhovi nad Podbrdom so znani Številnim planincem po izredni flori, vendar mnogi med njimi ne vedo, da hodijo po sledovih nekdanje meje med Italijo in Jugoslavijo.

CELODNEVNI IZLET do 8 ur

Start: Podbrdo (po dogovoru tudi Petrovo Brdo ali Soriška planina)
Cilj: Podbrdo (Petrovo Brdo ali Soriška planina)
Čas: do 8 ur
Težavnost: pot poteka po urejenih poteh in mulatjerah, vendar je tura primerna za pripravljene pohodnike (zaradi dolžine).
Oprema: dobra obutev (gojzarji) in svetilka (bunkerji); pijača in hrana iz nahrbtnika
Opis poti: Vodič vas pričaka v Podbrdu, od kjer se po stari cesti vzpnemo proti Petrovemu Brdu. Na Avi najprej srečamo objekte spodnje postaje tovorne žičnice, speljane do Kovc in naprej do Možica. S stare ceste se naša pot odcepi proti domačiji Hoba. Tu smo že na stari vojaški oskrbovalni poti. Ta odsek poti je eden izmed najlepših in na njem je največ objektov, ki so služili za oskrbovanje meje. Povzpnemo se do železnega bunkerja na vrhu Lajnarja, nato naprej do Slatnika, kjer so vidni ostanki – ruševine postaje žičnice. Od tu nas pot pelje naprej do kasarne in bunkerja - opazovalnice na Možicu. Poleg dobro ohranjenih objektov, nas vseskozi spremlja čudovit razgled na Baško Grapo in okoliško hribovje. Spustimo se  na sedlo Vrh Bače , kjer stoji eden najzanimivejših bunkerjev oz. trdnjav in v gozdu skrita glavni ter mali obmejni kamen. Skozi vas Bača se vračamo na izhodišče poti v Podbrdo (ali Petrovo Brdo ali Soriška Planina).

INFORMACIJE IN REZERVACIJE:
LTO Sotočje
TIC Podbrdo
Podbrdo 18
5243 Podbrdo
Tel: 05 38 00 485
Fax: 05 38 00 483
e-mail: info.podbrdo@lto-sotocje.si
www.lto-sotocje.si

Sorodni članki

Prijava