Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mini žepna državica lepih doživetij

Ste za en mini, hitri kviz? Vaša naloga je, da uganete, kje sem se potepala zadnji novembrski konec tedna. Lahko začnemo? Gremo, akcija! 

Gre za eno najmanjših držav na svetu, natančneje 3. najmanjšo evropsko in 5. najmanjšo svetovno državico. Obsega le 61 km2 in ima cca. 30.000 prebivalcev. Njena najvišja gora meri 750 metrov, a je vidna daleč naokrog. Že veste, za katero državo gre? Če vam zaupam še podatek, da jo v celoti obkroža le ena sosednja država, pa sem povedala že vse! Tako je – gre za žepno državico San Marino
Vsebina
S soncem obsijan novembrski konec tedna smo s prijatelji izkoristili, da se na lastne oči prepričamo o lepotah te majhne pikice na zemljevidu italijanskega škornja. Če gre verjeti legendi, naj bi skupnost kristjanov v Apeninskem hribovju ustanovil sveti Marino z hrvaškega otoka Rab, ki je bežal pred rimskim cesarjem Dioklecijanom in se na goro Titano zatekel pred preganjanjem. Danes je San Marino ena najmanjših in hkrati najstarejših republik na svetu. Na vrhu in tik pod vrhom gore Titana leži prestolnica San Marino (ki sicer ni največje mesto, ampak po velikosti šele na tretjem mestu), več sto metrov nižje ležijo ostala večja in manjša naselja, ki so predvsem vaškega značaja. 
 
Po večurni vožnji na italijanskih avtocestah, so nas opozorilne table in belo-modre črte opozorile, da smo vstopili na ozemlje državice San Marino. Državna meja je skoraj neopazna, saj ni kontrolnih točk, niti uradnikov. Če potujete s potnim listom in si želite trajnega spomina, da ste to miniaturno državico obiskali, boste morali za žig zaprositi na turističnem uradu in zanj odšteti nekaj kovancev. Če morda niste vedeli, boste na meji kar hitro ugotovili, da se San Marino nahaja izven Evropske unije, ko boste dobili sms sporočilo svojega mobilnega operaterja in ko ne bodo delali mobilni podatki za države, članice EU. A brez skrbi, sicer res majhna državica, a za ljubitelje znamk, srednjeveškega orožja, viteških oklepov ali »zgolj« avanturistov, ki si želijo nova doživetja, je pravi raj!
 
Prijazno vam in vašim nogam (ki jih boste ta dan še pošteno potrebovali) svetujem, da se v San Marino odpravite zelo zgodaj in vso pot stiskate pesti za prazen parkirni prostor čim višje vrha gore Titano. Mi smo pesti stiskali dovolj močno (in se na pot odpravili dovolj zgodaj), da smo dobili super parkirno mesto. Peš smo se odpravili v stari del glavnega mesta, ki se razprostira za obzidjem pod mogočnim skalnim masivom. Na prepadnem robu gore Titano se dvigujejo tri mogočne trdnjave (Guaita, Cesta, Montale), ki danes služijo čudovitim razgledom, in so med seboj povezane z obzidjem. Med njimi vodi pešpot, s katere lahko občudujete Apenine in jadransko obalo. V sončnem in jasnem vremenu, kot je bil naš, bi bil greh, da se ne bi podali na trdnjavi (dve od treh sta odprti za javnost in ponujata veličasten pogled). Za 4,5 EUR (kolikor znaša vstopnina za oba stolpa) smo si privoščili več minutno navduševanje nad videnim, raziskovali okolico, se malo »afnali« in ujeli nekaj neponovljivih trenutkov v fotografski objektiv. 
 
V starem mestnem jedru smo se sprehodili po tlakovanih ozkih uličicah, občudovali izložbe številnih trgovinic, med drugim tudi tiste s pravim orožjem in viteško opremo, se prepustili sončnim žarkom in na terasi na vrhu obzidja popili popoldansko kavico. Ogleda vredna je bazilika svetega Marina, mestno hišo (Palazzo Publico) pa smo si ogledali od zunaj in pred njo naredili še eno skupinsko fotografijo. Naši trebuščki so že pošteno grulili, zato smo si privoščili kosilo v prvi gostilnici, ki ni bila pekarna ali prodajalna pic na kose. Privoščili smo si raviole s sirom in špinačo v smetanovi omaki in na koncu polizali še krožnike – ne vem, ali so bili res tako izvrstni ali smo bili mi tako zelo lačni. 
 
Utrujeni od hoje in napornega, a prečudovitega dne smo se odpeljali v 25 kilometrov oddaljen HI hostel v Riminiju, kjer smo popadali v postelje. Po dveh prespanih budilkah naslednjega jutra smo le vstali in odšli novemu dnevu (in novim dogodivščinam) naproti.  

Kaj morate vedeti o San Marinu?

  • Denarna enota je euro, čeprav država ni v Evropski uniji. 
  • Celotno območje je »dutyfree«, kar pomeni, da so cene veliko ugodnejše kot v sosednji Italiji. A naj vas to ne prevara, še vedno so cene v San Marinu zasoljene. 
  • Če želite svoj obisk ovekovečiti v svojem potnem listu, obiščite TIC. Za žig Republike San Marino boste odšteli 5 EUR. 
  • Sanmarinske poštne znamke so priljubljene med zbiralci, saj so v zadnjih desetletjih izdali več kot tisoč novih znamk. Znamke so barve, raznolike, prava poslastica za ljubitelje znamk.
  • V San Marinu lahko obiščete muzej voščenih lutk (Museo delle cere), muzej mučilnih naprav (Museo della tortura), muzej orožja, filatelistični in numizmatični muzej.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava