Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Novi prijatelji in nova znanja

Vsebina
Petra Muhič je prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije in aktivna prostovoljka tudi drugje. Udeležila se je projekta Mov(i)e it, ki se je od 29. novembra do 7. decembra 2015 odvijal v Srbiji in je z nami podelila svoje izkušnje in nasvete.


Udeležila si se projekta Mov(i)e It v Srbiji. Kako si ga sploh našla in zakaj ti je takoj padel v oči?
Prijavljena sem na novice MOVIT in sem prejela email pošto. Ker se sama ukvarjam s fotografijo in me zanima tudi snemanje, mi je tehnika snemanja Stop-motion pritegnila, ker je nekaj novega, kar v praksi še nisem preizkusila.

Kako je potekala prijava?
Podrobne informacije o projektu so bile opisane na PZS spletni strani, kjer pa je bilo napisano, da za morebitne informacije kontaktiramo Kajo. In sem jo kontaktirala, da se zanimam za projekt in bi se rada prijavila, ona pa me je spodbudila k temu. Prijava je potekala preko interneta. Na spletni strani Salto-Youth je bila na predstavljena delavnica Mov(i)e it! In vsi potrebni dokumenti so bili na spletni strani, ki sem si jih downloadala, izpolnila ter jih poslala na podani e-mail.


Kako je bilo s stroški? Stroške projekta je krila narodna agencija, a kak je bil postopek, da so ti subvencijo odobrili in na koga si se obrnila?
V razpisu je že bilo napisano, da bodo stroški delavnice, spanje in hrana kriti, za prevoz prav tako, ki pa je bilo odvisno od katere države prihajaš. Stroške prevoza, bivanja in vse, kar je bilo vključeno v projekt je bilo krito preko Erasmus+. Na koncu delavnice je prišla članica, ki je odgovorna za finance Edukativnega centara, od vseh nas je vzela že porabljene vozovnice za prevoz, tiste ki smo še potrebovali, pa smo jih po vrnitvi domov poslali po pošti na Edukativni centar. Stroške prevoza so nam nato naknadno povrnili, po vrnitvi domov. 

Kakšne so bile tvoje izkušnje s projektom?
Veliko je bilo predavanj, skoraj preveč in premalo praktičnega dela, ki se je povezoval z »imenom« delavnice. Vendar so bila ta predavanja eden izmed pogojev, da so odobrili financiranje s strani Erasmus+. »Suma sumara« je bila dobra izkušnja, saj sem spoznala veliko ljudi, različnih profilov, predvsem različnih od mene (jaz sem po izobrazbi naravoslovec, večina pa so bili psihologi, sociologi in podobni profili). 


Kaj ste tam počeli?
Od ponedeljka do srede smo imeli vsak dan 3 sklope  predavanj, z vmesnimi odmori in nekaj skupinskimi deli/delo v ekipi. Tema se je nanašala na človekove pravice, diskriminacijo, rasizem itd. 

Četrtek je bil dan za oddih, in smo se za nekaj ur odpravili na izlet do smučišča in parka Kopaonik. V petek dopoldan smo ponovno imeli eno predavanje, nato pa smo pričeli s praktičnim delom, stop-motion tehniko snemanja. Pričeli smo z oblikovanjem figuric iz plastelina, zvečer pa že s fotografiranjem. Prvi večer smo naredili nekaj čez 100 fotografij. Sobota je bila cel dan namenjena še dokončanju kratkega filmčka (dokončni posnetki in obdelava v programu). V nedeljo dopoldan pa smo čas namenili predvajanju naših filmčkov. 


Si sklenila tudi kakšna prijateljstva z drugimi udeleženci? Omenila si tudi, da se je projekta udeležilo še nekaj Slovencev.
Ja, ustvarili smo FB zasebno skupino Mov(i)e it. Približno dva tedna po delavnici je skoraj vsak dan nekdo nekaj objavil in tako smo še dodatno okrepili vez. Sedaj objavljamo bolj poredko, a še vedno. Če ne drugega, ko ima kdo rojstni dan.

Predvsem sem ostala v kontaktu z dvema dekletoma iz Bosne in tremi dekleti iz Albanije. Celotna skupina je bila pa res super. Bili smo kakor velika družina, kljub temu da nas je bilo 28. 

Si si lahko ogledala tudi kraj, se naučila nekaj o kulturi?
Sam kraj smo bolj malo spoznali, saj smo imeli veliko dela. Vseeno pa smo imeli nekaj časa, da smo lahko šli med odmorom ven na svež zrak in si ogledali vas Brzeče. V sredo zvečer smo se skoraj vsi odpravili v lokalno kafano, kar je bilo zanimivo. Videli pa smo tudi park Kopaonik in smučišče, ko smo imeli prosti dan.


Kaj si se na projektu naučila?
Predvsem, kako pomembno je timsko delo. Naučila sem se tudi, da kakšno tematiko, kot so npr. človekove pravice, poznam bolje, kot sem si mislila. Prav tako sem se naučila, da jezik ne sme biti ovira, da se ne bi sporazumevali med seboj. Imeli smo namreč v skupini eno dekle iz Albanije, ki je slabo govorila angleško, a smo jo vsi spodbujali naj govori. Sedaj smo ostali v dobrih odnosih.

Poleg tega pa sem se naučila tehnike snemanja: Stop-motion tehnike, ki me je zanimala in kar je bila osrednja tema delavnice.

Bi še obiskala kakšnega od projektov, ki potekajo?
Trenutno nisem sledila kateri projekti potekajo, ampak sem sigurna da bi se našel kakšen projekt, ki bi mi ustrezal in če bom imela čas in priložnost, se bom še prijavila. 

Kaj bi svetovala mladim popotnikom in ljudem, željnim učenja, ki še zbirajo pogum za prijavo?
Da ni potrebna nobena ovira in naj se kar prijavijo, če jih zanima kakšen program/projekt,. In da za to ni potrebno veliko poguma, le iti moraš. Poleg tega lahko spoznaš zanimive ljudi in ostaneš z njimi v kontaktu. 



Sodelovanje na projektih je vedno nagrajujoče, pa naj bo to z novimi prijatelji, novimi znanji ali novimi izkušnjami. Vsak prostovoljec, ki se je udeležil kakšnega projekta, ki jih vsak mesec predstavljamo na Popotniškem združenju Slovenije, je prišel domov navdušen in z motivacijo za sodelovanje na naslednjih projektih. Ste že pregledali projekte, ki smo jih izpostavili ta mesec? Preverite tukaj. Pri prijavi smo vam pripravljeni pomagati, pa tudi denar ni težava, saj je večina projektov brezplačnih, povrnejo vam tudi potne stroške. Potujte in se učite!

Sorodni članki

Prijava