Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Obisk Malte

Malta, uradno Republika Malta, je gosto naseljena južnoevropska država. Prav tako je tudi članica evropske unije. Nahaja se v samem srcu Sredozemlja, 93km južno od Sicilije (Italija) in 288km severno od Tunizije. Ta država je arhipelag, ki vključuje tri naseljene otoke: Malto, Gozo in Comino, ter veliko manjših, nenaseljenih otočkov.

Vsebina

Malta ima le nekaj čez 300 km² površine, vendar je približna ocena prebivalstva okoli 400.000. Glavno mesto je Valletta – mesto, ki ga je UNESCO proglasil za del svetovne dediščine, saj je bogato z zgodovino in edinstvenimi arhitektonskimi slogi. Otok ima toplo sredozemsko podnebje. Uradna jezika sta malteški in angleški, a veliko prebivalcev govori tudi italijansko. Skozi vso zgodovino je imela Malta, zaradi svoje lege, velik strateški pomen, saj je povezovala Evropo, Bližnji Vzhod in Severno Afriko.

Kaj lahko vidite na Malti

Malteški otoki lahko obiskovalcu, ki pride dopustovati v ta skrivnostni sredozemski raj, ogromno ponudijo. Razen prelepega in čistega morja, je država polna znamenitosti zgodovinskega in kulturnega pomena. Tukaj vam bomo našteli le nekaj stvari, ki jih na Malti ne bi smeli spregledati:

1. Najstarejši primeri gradbeništva na svetu

Malta je znana po svojih znamenitostih, ki spadajo v del svetovne dediščine. Najpomembnejša med njimi so zagotovo megalitska svetišča, ki so najstarejše samostoječe zgradbe človeških rok na svetu. Starejša so celo od piramid v Egiptu. Gradilo se jih je v večih fazah med leti 3500 in 2500 pred našim štetjem. Sledeča svetišča na Malti in Gozu so bila razglašena za del svetovne dediščine:

  • Ggantija
  • Ta’ Hagrat
  • Ta’ Skorba (Skorba)
  • Hagar Qim
  • L-Imnajdra
  • Tarxien   

2. Prestolnica Valletta

Valletta je eno redkih glavnih mest na svetu, ki ga obdaja obrambni zid. Mesto je pričel utrjevati veliki mojster Jean Parisot de la Valette v letu 1566. Mesto je bilo priznano za del svetovne dediščine leta 1980.

V Valletta lahko občudujete zgradbe, v katerih so prebivali malteški vitezi, kakor tudi eno najlepših katedral na otoku – so-katedralo Svetega Janeza. To katedralo so zgradili malteški vitezi med leti 1573 in 1578 in tako je neuradno poimenovana Sveti dom velikih mojstrov.

So-katedrala Svetega Janeza je dragulj baročne umetnosti in arhitekture. Veliki mojstri in razni vitezi so darovali darove velike umetniške vrednosti in jo tako obogatili z velikim številom vrhunskih umetnin. Tako je to dom zavidljive zbirke umetnosti in artefaktov, med katere sodi tudi Caravaggiovo obglavljenje svetega Janeza Krstnika, ki velja za eno najboljših slik na svetu.

3. Veliko pristanišče

Veliko pristanišče je eno najlepših naravnih pristanišč v Sredozemlju. Kot pristanišče je v uporabi že vsaj iz dobe Feničanov. Tukaj je bilo središče malteških vitezov za 268 let in po njihovem odhodu je postalo strateška baza Britancev za nadaljnjih 170 let. Z ene strani ga obdaja Valletta in zgodovinska tri mesta na drugi strani, kar pomeni, da ga preprosto morate obiskati.

4. Mdina

Mdina je stara prestolnica Malte. To je srednjeveško obzidano mesto, ki je na griču sredi samega otoka. Mdine se drži vzdevek Tiho mesto. Še vedno jo obdajajo zidovi in ima manj kot 300 prebivalcev. Zaradi svoje lokacije na vrhu griča pa nudi prekrasen pogled na celoten otok.

Kaj se splača videti v Mdina:
  • Katedrala Sv. Pavla
  • Muzej naravoslovja
  • Mdinske ječe
  • Izkusiti Mdina – natančna avdio-vizualna predstavitev mestne zgodovine.

5. Modra jama

Na jugu Malte se nahaja Modra jama, ki je neverjetno delo naravnih sil. Lok se nahaja na predelu, znanem po svoji skalnati obali. Naravne morske jame privlačijo veliko obiskovalcev, ki si jih ogledajo z ladjicami.
 
Vse ladjice, ki gredo proti Modri jami vstopijo v visoko v kamen izklesano jamo pod ogromnim lokom. Jamski sistem sestavlja šest jam, ki so jih izklesala leta udarjanja morske vode ob kamen. Med njimi je največja in najbolj impozantna prav Modra jama, kjer voda dobi sinje modro barvo, ko se sinjina neba odbija od belega peska na dnu. Jama se svetlika tako v sinje modri barvi morja, kakor oranžni, vijolični in zeleni barvi mineralov prisotnih v kamninah.

6. Hypogeum

To je edino predzgodovinsko svetišče, ki se nahaja pod zemljo. Upodobljeno je tudi na znamkah za 2 in 5 centov, ki jih je malteško otočje izdalo leta 1980, s čimer je obeležilo uvrstitev svetišča na UNESCOv seznam svetovne dediščine. Med leti 1992 in 1996 je bilo zaradi vzdrževanja svetišče zaprto za obiskovalce, od ponovnega odprtja pa je le po 80 ljudem na dan  dovoljen vstop, tako da je potrebno čakati tudi po 2-3 tedne, da bi mogli vstopiti. Ta znamenitost je povezana z mnogimi zgodbami o nadnaravnih pojavih, med katerimi je tudi veliko zgodb o duhovih.

7. Sestrska otoka Gozo in Comino s prekrasno Modro laguno

Med obiskom Malte vam priporočamo enodnevni ogled otoka Gozo. Ta otok naj bi v svoji Odisejadi omenil že antično-grški pesnik Homer. Obiskovalci lahko obiščejo znamenito jamo nimfe Kalipso, kjer je prelepa nimfa sedem let imela Odiseja ujetega. Razen jame pa ponuja otok še druge naravne, kulturne in zgodovinske zanimivosti:

  1. Sinje okno – naravni lok, kjer je nad morjem kamen v obliki mize.
  2. Otoško morje – sladkovodna laguna z naradnim lokom povezana s sredozemskim morjem.
  3. Zaliv Ramla – s svojo značilno zlato-rdečo peščeno plažo, ki jo loči od vseh drugih malteških plaž.

Za vse, ki imate radi naravo in radi plavate in se potapljate, pa je enodnevni izlet na tretji otok Comino skoraj da obvezen. Ta otok je znan po svojem miru in odmaknjenosti. Na njem so stalno naseljeni le štirje prebivalci. Prav tako pa je ta otok naravni rezervat in zatočišče za ptice. 

Najbolj obiskan del otoka je Modra laguna. Dnevno ta del otoka obišče veliko število turistov in turističnih ladjic. To je zelo slikovit zaliv, s svetleče-belo peščeno podlago in raznovrstnim morskim življem, zaradi česar je zelo priljubljen med potapljači in fotografi.

Prav tako pa je Comino priljubljena lokacija filmarjev. Videti ga je mogoče v filmih kot so Troja, Grof Monte Cristo in Swept Away. Stolp Sv. Marije pa v filmu Grof Monte Cristo  predstavlja Château d'If.

Nastanitev in potovanje na Malto

Če načrtujete potovanje na Malto v bližnji prihodnosti, vam lahko NSTS MALTA priskrbi letalsko vozovnico in nastanitev. Obiščite spletno stran NSTS za več informacij www.nsts.org ali nam pišite na itasi@nsts.org. Prav tako lahko NSTS organizira oglede vseh zgoraj omenjenih lokacij. Že v naprej vam želimo dobrodošlico na sončnem otoku Malta.

 

Prispevek Ivana Tasic

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava