Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Študij v tujini

Si srednješolec ali srednješolka. Ne želiš študirati v Sloveniji, a ne ti, ne tvoji starši nimajo dovolj denarja, da bi si študij v tujini lahko realistično privoščil? Zato boš ostal v Mariboru, Ljubljani, Celju, Kopru, Novi Gorici in študiral doma. Napaka! Brezplačen študij zunaj Slovenije ni iluzija; ne mislim zgolj na oprostitev stroškov šolnine, temveč tudi na povsem brezplačno bivanje, zdravstveno zavarovanje in mogoče še kakšno žepnino. Te zanima? Beri naprej. 

Vsebina

1.  New York University (NYU) Abu Dhabi, Združeni Arabski Emirati 

Seveda sem pristranska, ker sem to univerzo obiskovala tudi sama, a naj naštejem le nekaj dejstev. Univerza ponuja 22 smeri študija in ima trenutno okoli 800 študentov, ki prihajajo iz več kot stotih držav. Velika večina prejema polno štipendijo, izjema je le nekaj domačinov, ki prejemajo druge oblike financiranja. In kaj tipični paket nepovratnega štipendiranja vsebuje? V celoti krije stroške šolnine in prispevkov, bivanje v sodobnem študentskem domu, kjer si študenti nižjih letnikov delijo sobe, tisti v višjih pa imajo vsak svojo, mednarodno zdravstveno zavarovanje, hrano v univerzitetni jedilnici in nekaj drugih restavracijah na kampusu (3 obroke dnevno), dve povratni letalski karti domov, tako da boš za vsak božič pozdravil babico in se vsako poletje namočil v Piranu. NYU ima namreč mrežo 14 kampusov po celem svetu in kot študent na NYU Abu Dhabi boš imel za en semester možnost obiskati dva, če boš seveda želel. Poleg tega boš imel dostop do modernega fitnesa, olimpijskega bazena, igrišč za različne športe in mnogih študentskih klubov. Vse to boš doživel v kozmopolitanskem mestu, ki je kljub tradicionalnim muslimanskim vrednotam postalo moderna metropola, kjer tujke ne nosijo burk, brez težav vozijo avtomobile in se popolnoma varno sprehajajo same ali v družbi ob katerikoli uri. Po končanem študiju boš prejel diplomo, ki je identična tisti, ki jo dobijo študenti na NYU v New Yorku in lahko mi verjameš, da ti bo ta papir odprl prenekatera vrata. Ko sedaj začneš »guglati« ime šole, naj te statistika ne odvrne od prijave! Res je sprejetih le nekaj odstotkov prijavljenih, a če je uspelo že petim Slovencem, zakaj ne bi tudi tebi?
 

2. Yale – National University of Singapore (Yale – NUS), Singapur 

Podobno kot NYU Abu Dhabi je to relativno nova univerza, ki ponuja veliko možnosti za osebni in profesionalni razvoj. Če te zanima življenje v tej majhni a tehnološko visoko razviti deželi v jugovzhodni Aziji, te bo ta univerza gotovo zanimala. Ponujajo 14 smeri študija in približno 40 % študentov prihaja iz tujine. Na svoji spletni strani univerza zagotavlja, da jih tvoja finančna situacija pri odločitvi o sprejemu ne zanima. Ponujajo številne štipendije, nekatere na podlagi dosežkov in druge na podlagi tvojega finančnega stanja, njihov cilj pa je zagotoviti dostop do študija vsem talentiranim študentom, brez da se le-ti zadolžijo. Sem omenila, da boš imel možnost del študija preživeti tudi na Yale v ZDA? Tudi Yale – NUS ima precej nizko stopnjo sprejetih študentov, a verjemi, da si kot Slovenec tretiran kot predstavnik dokaj eksotičnega naroda – in to je tvoja prednost, zato jo izkoristi! 
 
 

3. Univerzitetno mesto, Doha, Katar 

To ni ena sama univerza, temveč skupek večinoma ameriških univerz: Virginia Commonwealth University, Weill Cornell Medical College, Hamad bin Khalifa University, Texas A&M University, Carnegie Mellon University, Georgetown University School of Foreign Service in Northwestern University. Zdaj je čas, da narediš svojo domačo nalogo in pobrskaš, katera izmed teh ponuja dodiplomske programa, ki te morebiti zanimajo. Kar se tiče financiranja, se lahko po tem, ko si sprejet na eno izmed naštetih univerz, prijaviš za celovito finančno pomoč, ki jo ponujajo v obliki kredita. To v praksi pomeni, da moraš po koncu študija kredit odplačati ali pa se zaposliti pri enem izmed odobrenih delodajalcev in vsak mesec prispevati del svoje plače za povrnitev finančne pomoči v času študija. Katar očitno želi, da ljudje, v katere vložijo sredstva, ostanejo v državi tudi po študiju in se aktivno vključijo v delovno silo. 
 
 
To seveda še zdaleč ni vse. Veliko avstralskih univerz denimo ponuja štipendije za dodiplomske študente, a te včasih krijejo zgolj šolnino in le del ali nobenih življenjski stroškov (za iskanje svetujem spletno stran scholars4dev.com). Tudi Nemčija je relativno radodarna s štipendijami, ki jih lahko najdeš preko splete strani DAAD. Kljub naslovu tega članka pa ne pozabi, da je lahko tudi Zoisova štipendija ali štipendija Ad Future za študij v tujini še kako koristna. Pa srečno pri iskanju!

Sorodni članki

Prijava