Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Medkulturni odnosi

Najti svojo drugo polovico je čudovit občutek. Naenkrat govoriš »midva« in skupaj delata načrte za vikend. Rad imaš nekoga, ki deli najvišja čustva samo s tabo. Na kratko, vznemirjen si. Vsak par, ne glede na državljanstvo, pa se mora prilagajati in navaditi na navade in obnašanje drug drugega. A v primeru mednarodnih parov, se morata navaditi še na kulturo drug drugega.

Vsebina
Kaj pa so težave mednarodnih parov in kako funkcionirati kot »mednarodna ekipa«?

1. Jezikovne ovire

Ni lahko, če komunicirata v jeziku, kjer eden od vaju ni materni govorec ali pa če komunicirata v jeziku, ki sta se ga oba priučila.
 
Oba lahko svoj priučen jezik zelo obvladata, a včasih ima ena beseda več pomenov, kar vaju lahko zmede ali pa je preprosto ne poznata. To je večna težava mednarodnih parov, a ni nepremostljiva. Le razložita, kaj kakšna beseda pomeni in če še vedno eden ne razume, pojasnita. Naj vaju ne bo sram preveriti določenih besed in si jih prevesti. S tem bosta pridobila večje besedišče in bosta pokazala drug drugemu, da sta se pripravljena učiti. V družbi lahko prosita svoje prijatelje, da govorijo v jeziku, ki ga oba s partnerjem razumeta, lahko jih prosita tudi, da govorijo počasneje ali pa vi prevajajte vsako situacijo in pogovor. Tako bo drugi lahko lažje razumel reakcije drugih in se v družbi ne bo dolgočasil.
 
Po drugi strani pa je zelo zabavno, če se drugi uči tvojega maternega jezika in lahko posluša in vidi, če že kaj razume in morda zameša kakšno besedo. Zares vaju poveže. Oba se zabavata in se učita. Navsezadnje ustvarjata svoj jezik ljubezni, ki ga lahko razumeta le vidva. 

2. Stereotipi

Jasna komunikacija je ključ vsake dobre zveze. Nekatere stvari so morda tebi kristalno jasne, a tvojemu partnerju niso. Kot par bosta imela neko stopnjo zaupanja in intimnosti in prav zato mora razjasnjenje stvari postati naravno in ne sme katerega od vaju razburiti. Vzemita si čas, izkušnje pa vama bodo pomagale v prihodnosti. Ne bodi užaljen, če ima tvoj partner kakšne pripombe, le upoštevaj jih.

3. Nad potrpežljivostjo

To velja za obe strani, tako zate kot za tvojega partnerja. Potrpežljivost je velika vrlina, še posebej ko se kot par spopadata z medkulturnimi razlikami. Razlike so lahko nepomembne, kot je kuhanje, higiena, navade ali kakšne bolj resne. Daj svojemu partnerju prostor in čas, da se navadi sprememb. Ne sili svojega partnerja, da sledi navadam, ki se njemu ne zdijo sprejemljive. Vse se bo zgodilo postopoma.

4. Spoštovanje razlik

Razlike se lahko nanašajo na oblačila, vloge spolov, na hrano, pijačo ali pa na način nadzorovanja čustev in ljubezni. V mednarodni zvezi lahko razviješ določena predvidevanja in se želiš zavzeti za svojo kulturo. Navsezadnje je velik del tvoje identitete. Trudi se razumeti kulturo in zgodovino svojega partnerja. Spoznaj njegovo osebnost, mišljenje in življenjski slog. Delaj na tem, da si povesta, kaj vaju moti na drug drugem. Poglejta perspektivo drug drugega. Vprašaj ga o razlogih za njegove ideje. Upoštevaj tudi neverbalne znake, kretnje, izraze na obrazu. Če se ne moreš sprijazniti z nekaterimi rituali, se jih nauči spoštovati in sprejeti, saj ne rabiš odobravati vsega, kar pride iz kulture tvojega partnerja.

5. Najdita skupno točko v vajinih vrednotah

To je morda na začetku zelo težko, a vse kulture imajo skupna prepričanja. To lahko ugotoviš, ko zares spoznaš kulturo svojega partnerja in jo poskušaš popolnoma razumeti.

6. Svetovni socialno-politični položaj je pomemben 

Zveza z nekom iz tuje države bo v tebi vzbudila zanimanje ne le za njegovo kulturo, temveč tudi za dogajanje v njegovi državi. Spremljati začneš ekonomsko stanje države, iz katere prihaja tvoj partner. Navsezadnje so tam ljudje, ki jih ima rad in oba si želita, da je njegova družina varna.

7. Ustvarjanje skupne prihodnosti

Načrtovanje skupne prihodnosti je za medkulturne pare lahko velik izziv. Pride lahko do razlik med življenjskim slogom ljudi vajine starosti v obeh državah, pa tudi do razlik med navadami glede pričakovanj o družini, karieri, prostem času itd. Pogovorita se o vajinem skupnem življenju. Takšni pogovori so neizbežni in zelo potrebni. Bolje, da se dogovorita zgodaj, kot da pustita za kasneje. 

8. Sprejmita razlike in ostanita pozitivna

Glejta na razlike kot na možnost za učenje in obogatitev vajinih osebnih in kulturnih domnevanj o ljudeh. Prav tako jih jemljita kot nekaj, kar izziva vajino zvezo.
 
Vsi smo ljudje, ne glede na kulturo, ki smo jo podedovali. Uspešna komunikacija zahteva delo. Dobra komunikacija prav tako ne pride zlahka, je trdo delo. Bolj sta vajini kulturi različni, več truda morata vnesti v komunikacijo. Metoda za uspešno medkulturno zvezo še ni bila odkrita. Vsaka zveza je drugačna in kar lahko deluje za vaju, morda ne bo delovalo za drug par. Ko nastopijo ovire in težave, se spomnita, kaj vaju je zbližalo.

Sorodni članki

Prijava