Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Magisteriji in doktorati v tujini

Če je bil moj članek v novembrski izdaji časopisa namenjen srednješolcem, ki jih zanima dodiplomski študij v tujini, je ta posvečen študentom, ki želijo opravljati podiplomski študij proč od doma. Ponovno pišem o programih in univerzah, ki ponujajo štipendije za kritje tako šolnin kot življenjskih stroškov. 

Vsebina

1. Erasmus Mundus magistrski programi 

Evropska unija (EU) želi sponzorirati inteligentne in motivirane študente pri doseganju njihovih akademskih ciljev, zato so sestavili seznam več deset mednarodnih in multidisciplinarnih magistrskih programov, ki obsegajo področja od kemije do ekonomije, od prava do pomorstva. Vsakega od teh programov ne zasnuje ena sama univerza, temveč konzorcij akademskih inštitucij, ki študentom omogoča mobilnost med kampusi. V večini primerov študenti ob koncu študija prejmejo dvojni magisterij. Štipendije so na voljo tako za študente iz EU, kot za tiste iz t.i. »partnerskih držav«, ki obsegajo tako rekoč cel svet, z izjemo članic EU. Krijejo šolnino in podarjajo štipendijo, s katero lahko pokriješ stroške bivanja. Nekateri programi dodeljujejo tudi sredstva za potne stroške in stroške ob preselitvi. Prijave se večinoma odprejo v sredini jeseni in se zaključijo kmalu po novem letu, vendar se to lahko razlikuje od programa do programa. Če želiš študij plačati sam, se pogosto lahko prijaviš kasneje. 
 

2. King Abdullah University of Science and Technology, Thuwal, Savdska Arabija

To je univerza za podiplomski študij ustanovljena leta 2009. Ponujajo magistrske in doktorske programe na različnih področjih biologije, kemije, inženirstva, matematike in računalništva, ki so primarno usmerjeni k raziskovalnemu delu. Mentorja boš našel med več kot 140 profesorji iz celega sveta, raziskoval pa boš z inštrumenti, ki jih pogosto označijo kot »ene najboljših na svetu«. Morda misliš, da je življenje v Savdski Arabiji nemogoče, a vedi, da kampus niti približno ne izgleda tako kot tisto, kar si mogoče videl na televiziji ali prebral na internetu. Ljudje se oblačijo po last volji, ženske vozijo avtomobile, kampus pa ponuja vse mogoče aktivnosti, vključno s kinom, večimi rekreacijskimi centri in knjižnicami, dvorano za bowling, plažo, potapljaškim centrom in ima celo lastno ambulanto. Če boš izbran za študij na tej univerzi, boš imel krito šolnino, namestitev in zdravstveno zavarovanje, dobil pa boš tudi neobdavčeno štipendijo in imel neomejen dostop do vseh aktivnosti na kampusu. Ne dovoli, da te lastni predsodki odvrnejo od te priložnosti.
 

3. Doktorati v ZDA in Kanadi

Zagotovo si že slišal, da je študij v ZDA drag zaradi visokih šolnin in stroškov bivanja. Če si doktorski študent na področju znanosti in inženirstva, pa ti lahko veliko univerz ponudi finančne pakete, ki krijejo tako šolnino, kot ti tudi omogočajo kvazi-udobno življenje. Pomembno je, da veš, da pogoji, pod katerimi lahko prejmeš tovrstne štipendije, variirajo. Dobro je vedeti, od kod prihaja tvoja štipendija. Včasih te sponzorira tvoj oddelek in lahko se zgodi, da razen obiskovanja predavanj in opravljanja raziskovalnega dela od tebe ne pričakujejo nič drugega. V veliko primerih pa od tebe pričakujejo, da boš poučeval, nadziral dodiplomske študente med izpiti in ocenjeval, kar lahko predstavlja veliko breme, saj moraš istočasno napredovati tudi pri raziskovalnih projektih. Če te zanima delo profesorja, boš verjetno takih priložnosti vesel, v nasprotnem primeru pa morda ne. Če se pridružiš raziskovalni skupini, ki ima veliko zunanjega financiranja, je možno, da ti nikoli ne bo potrebno poučevati in ocenjevati. Kar izgleda kot fantastična štipendija, morda zajema seznam dolžnosti izven tvojih raziskav, zato se prepričaj, da v celoti razumeš pogoje štipendiranja, ki ti jih ponujajo. Če te zanima magisterij v ZDA ali Kanadi, boš moral skoraj zagotovo poiskati zunanji vir financiranja. Enako velja tudi za področja kot so medicina, dentalna medicina in pravo, ki se v Severni Ameriki smatrajo kot podiplomski študiji.  
 
Če želiš študirati v določeni državi ali regiji, boš moral previdno pregledati spletne strani programov, ki te zanimajo, saj nekateri ponujajo štipendiranje, ki ni oglaševano nikjer drugje. To je lahko zelo zamudno početje, vendar se lahko še kako izplača. S tem dlakocepskim načinom je meni uspelo najti štipendije za magisterije na področju naravoslovja na K.U. Leuven (Belgija), na področju molekularne biologije na univerzi v Göttingenu in Inštitutu Max Planck za biofizikalno kemijo (Nemčija) ter na področju pa lastni izbiri na univerzi v Bernu (Švica). Začni zgodaj, dobro planiraj, modro izberi in uspeh je zagotovljen!

Sorodni članki

Prijava