Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Štiri skriti kotički Pariza

Pariz je eno najbolj turističnih mest na svetu in najti skrit kotiček v Parizu je skoraj nemogoče. A poskusila sem in mislim, da mi je uspelo. Pri mojem prvem obisku Pariza sem želela združiti vse »must-see« kraje s tistimi, ki jih poznajo samo domačini.

Vsebina
 
Tako dolgo sem si želela v Pariz in ko sem ta dan končno dočakala, sem tam želela preživeti več kot le vikend. Vedela sem, da toliko ponuja in nisem želela obiskati le tipičnih znamenitosti, temveč tudi lokalne kotičke. Na koncu mislim, da mi je uspelo. Našla sem štiri kraje, ki so mi bili zares všeč in jih ne obišče toliko turistov.  

Romantični park: Buttes-Chaumont

Prvi park, ki sem ga obiskala je Parc des Buttes-Chaumont, do katerega prideš s podzemno linijo 7B (enosmerna vozovnica vas bo stala 1,9 €).
 
Je gromozanski park z mostovi in zelenimi površinami, kamor domačini zahajajo na sprehode s svojimi ljubljenčki ali pa tečejo. Park sem obiskala dvakrat in nikoli nisem videla kakšnega (drugega) turista. Park je bil zgrajen v kamniti hrib, ki je obdan z majhnim jezerom. Zaradi tega boste tukaj našli tudi umetno jamo z reko, ki prečka park. Na sredini lagune je velika gmota kamnin in na vrhu je lep in romantičen grški paviljon.  
 

Filmi, restavracije in zabavno poletje

Drug kraj, ki se mi je zdel zelo zanimiv in tam ni bilo gruč turistov je Bassin de la Villette, ki se nahaja blizu parka Parc des Buttes-Chaumont, zraven podzemne postaje Jaurés (linija 2 in 5, enosmerna vozovnica vas bo stala 1,9 €).
 
Je dolg kanal, ki dobiva vodo iz kanala Saint-Martin. Je obdan z restavracijami, bari in dvema kinoma vsak na eni strani. Tukaj boste našli tudi majhno ladjo, ki prevaža potnike iz ene strani na drugo popolnoma brezplačno.  Ozračje tega kraja je odlično, veliko je mladih, ki so pripravljeni, da gredo v kino, obiščejo trgovino, restavracijo ... 
 
Tukaj sem bila le zvečer, šla sem na večerjo in v kino in lahko rečem, da je ponudba hrane zares široka in raznolika. Tukaj so restavracije s hitro prehrano, kjer lahko za 7 evrov dobiš dobro in okusno porcijo testenin in pijačo, pa tudi ekskluzivni bari, kjer vas bo koktejl stal najmanj 15 evrov.
 
Vsako poletje je tukaj tudi urbana plaža, obiskovalci lahko plavajo in uživajo na pariškem soncu na obeh straneh kanala Bassin de la Villette.
 

Jezusova trnova krona in koščki svetega križa za le 5 evrov 

Mislim, da vsak ve, da je Notre Dame ena izmed glavnih znamenitosti v Parizu. A mnogi ne vedo, da sta v zakladnici razstavljena dva pomembna predmeta katoliške cerkve. Jezusova trnova krona in koščki svetega križa. 
 
Zgodba gre tako: Kralj Ludvik IX. je ta dva predmeta prinesel iz križarskih vojn na Bližnjem vzhodu leta 1328 in zgradil cerkev, da bi ju ščitila in hranila. Nahaja se blizu katedrale Notre Dame v Parizu. A sčasoma sta bila predmeta prestavljena v Notre Dame.
 
Danes lahko v desnem hodniku Notre Dame obiskovalci plačajo 5 evrov za vstop v zakladnico in občudujejo te dragocene predmete. Zakladnica je res majhna in drugi predmeti res niso tako zanimivi, kar je morda razlog, da sem ne prihaja veliko ljudi. 

Urbani skriti park Jardin Atlantique

Ta park je dobesedno zgrajen na strehi ene glavnih železniških postaj v Parizu. Gare Montparnasse. Do njega prideš po dvigalu, ki res ne izgleda, da je to vhod v park. Nahaja se na križišču ulic Avenue du Maine in Rue du Commandant René Mouchotte. 
 
Dvigalo vas popelje na streho železniške postaje, kjer se nahajajo stavbe, športni klub in park. Park se je odprl leta 1994 in je eden najnovejših v Parizu.
 
Obišče ga veliko družin in domačinov, ki iščejo tihi kotiček v središču mesta brez turistov. 
 
 
 
Ime Jardin Atlantique je dobil po vrstah dreves, ki jih lahko najdete tukaj. Borih, ki so na atlantski obali Bretanje zelo pogosti.
 
Obisk tega parka lahko združite z obiskom pokopališča Monrparnasse, ki se nahaja blizu. Tako lahko pozdravite tudi nekaj slavnih ljudi, ki so tukaj pokopani, na primer feministična filozofinja Simone de Beauvoir, filozofa Jean-Paula Sartra in Susan Sonntag, mehiškega diktatorja Porfiria Diaza in latinskoameriškega pisatelja Julia Cortázarja. 

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava