Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dežela obilja

Vsebina
"Slovenija, od kod lepote tvoje?" Eden od najlepših slovenskih napevov kraljici Alpe-Adria območja nikakor ne dela krivice. Od visokogorij do neskončnih ravnin, od razigranih hribovij pa morskih valov, ki krasijo površje, Slovenija res sodi med svetovne lepotice. Vendar, kot pravijo, prava lepota prihaja od znotraj, in tudi tukaj naša domovina blesti. Kam se torej odpraviti na potep, če želite Sloveniji pogledati v srce in spoznati skrivnostni svet podzemlja? V Postojno, se razume!
 

@Author: Paolo Petrignani; www.slovenia.info
 
V zmajevi votlini
Kot že ime in skorajda vsaka državna brošura povedo, v Postojno najbolj glasno, upravičeno, vabi Postojnska jama. Ta nikakor ni primerna zgolj za družine in šoloobvezne otroke, pač pa s svojo pojavnostjo očara še tako zakoreninjenega skeptika. Svet Postojnske jame je namreč nov svet, popolnoma drugačen in nepredstavljiv, je snov sanjarjenja in domišljije in zagotovo, brez pomišljanja, eden glavnih slovenskih atributov. Lepo označen in veličasten kompleks že z zunanjo podobo vabi obiskovalce od blizu in daleč. Ne glede na letni čas se pred vhodom v jamo gnete obilo turistov, ki so deležni zvezdniškega sprejema. Dobro je poskrbljeno za večjezična vodenja, prav veliko presenečenje pa lahko na kak deževni torek pričaka slovenskega turista, ki mu zaradi delovnega dne in s tem 'pomanjkanja' domačih gostov, pripade zasebno vodenje. Od leta 1818, ko jo je po naključju odkril domačin Luka Čeč, je jama gostila že več kot 35 milijonov gostov. Kot edina jama s podzemno železnico, ki obiskovalcem pričara posebno izkušnjo in jih prikrajša za kar nekaj korakov na njihovi pametni uri, ima še eno posebnost. Pa saj ne, da bi jo potrebovala. To je njena najslavnejša prebivalka, človeška ribica ali proteus, ki s svojo skrivnostnostjo dopolnjuje podobo jame. Nekoč so verjeli, da je pravzaprav mladič zmaja, danes pa je slepa lepotica ponos jame, saj je v januarju 2016 izlegla svoje prvo jajčece, tako da danes poleg odraslih živali vabijo tudi mladiči, ki so razveselili tako osebje jame, kot svetovno javnost.
 
@Author: Nea Culpa; www.slovenia.info
 
Votlina tu, votlina tam
Kar boleče se je odtrgati od 21 kilometrov votlin, rovov in dvoran, posejanih z apnencem, še posebej po tem ko si končno osvežil znanje o razliki med stalaktitom in stalagmitom. Vendar življenje vabi naprej in Postojna z dodatno ponudbo nikakor ne razočara. Za vse tiste, ki jim tema jame še ni bila dovolj, je naslednja očitna postojanka Predjamski grad. Vsaka zgodba o zmaju namreč potrebuje tudi viteza in  Postojna se zdi, kot da je vzklila naravnost iz pravljice. Tako kot je človeška ribica najslavnejša med 150 drugimi prebivalci jame, se je med najslavnejše uporabnike grajskih sanitarij Predjamskega gradu prebil Erazem Predjamski. Tako je svoje domovanje, ki je arhitekturni biser, nastal pred več kot 800 leti, je zapisano v zgodovino. Grad je veljal za nočno moro sovražnih osvajalcev, poleg legende o Erazmu pa še danes buri domišljijo obiskovalcev. Vklesan v skalo postreže tudi s skrivnostnimi rovi, ki še takšnega nasprotnika ozkih, spolzkih stopnic spodbudijo k manjšim adrenalinskim vzponom.
 
@Author: Nea Culpa; www.slovenia.info
 
Še več votlin
Tisti, ki jih neustavljivo privlači skrivnostni svet podzemlja, bodo v Postojni vsekakor prepoznali svojo muzo. Poleg kraljujoče Postojnske jame so za obiskovalce vabeče tudi Pivka jama, Črna jama in Planinska jama, za tiste, ki pa preprosto morajo najti odgovor na vsak svoj »Zakaj?« pa potešitev nekaterih podzemnih skrivnosti predstavlja obisk Muzeja Krasa, ki v sklopu Notranjskega muzeja osvetljuje temo pod površjem. 
 
@Author: Nea Culpa; www.slovenia.info
 
Adrenalin pod soncem
S strahom pred zaprtimi prostori omejen delež obiskovalcev si ob obilici utesnjenih avantur lahko oddahne med adrenalinskim poskakovanjem v adrenalinskem parku, tik ob Postojnski jami, prav tako pa je svežega vetra poln obisk mestnega jedra Postojne, kjer se na Titovem trgu, pred Inštitutom za raziskovanje Krasa, vije skulptura v obliki človeške ribice. Če kaj, je Postojna dosledna v svoji tržni zgodbi, ki ji prinaša svetovni sloves in ki jo upravičeno postavlja med top pet slovenskih atrakcij, ki jih vsak zaveden Slovenec in Zemljan preprosto mora videti. Za streho nad glavo ter udobno in moderno nastanitev pa ob tem poskrbi Youth Hostel Proteus, ki s svojo strateško lokacijo omogoča večdnevno raziskovanje Postojne in njenih lepot.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava