Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

München v treh dneh

Tega potovanja sem se že neskončno veselila. Iz 2 razlogov: 1) da končno spet spakiram svoj kovček, ki je že od decembra sameval v omari pod vrečko, prekrito s tono prahu, in 2) da po nekaj mesecih spet vidim Tadeja, ki sem mu obljubila, da ga pridem obiskati, še predno so mu iz referata fakultete sporočili, da je sprejet na Erasmus. Ker v Münchnu še nisem bila, ker sem dala obljubo (in mi ni v navadi, da jo prelomim) in ker se je Tadejev Eramus počasi zaključeval, so bili ti trije KER-i dovolj, da spakiram in grem. 

Vsebina
 
 
Na vroč julijski dan sva ob 6:25 s prijateljico Barbi z desetminutno zamudo s Flixbusom prispeli na glavno avtobusno postajo. Tadeju naju je že čaka. Trije slovenski prijatelji smo bili po več mesecih ponovno skupaj – tokrat v severnem preddverju Alp. Po namestitvi v hostlu München - Park smo se odpravili v mesto. 

Marijin trg (Marienplatz)

Začetek bavarskega raziskovanja se je pričel na Marijinem trgu – središču mesta (kjer se menda tudi sicer začno vsi vodeni ogledi mesta). Tadeju naju je prepričal, da smo se povzpeli na cerkveni zvonik, od koder smo imeli prvo učno uro spoznavanja Münchna. Prehoditi je bilo treba 306 ozkih in strmih stopnic. Poletna lenobnost se nama je hitro maščevala, saj sva že po nekaj minutah zasopihani in rdeči v obraz, prosili Tadeja, naj upočasni tempo. Z vrha zvonika smo si ogledali mesto. »Tam je arena Alians, tam je BMW, tisto zeleno je Angleški vrt …« je Tadej razlagal z navdušenjem. Bilo je več kot očitno – v mesto se je zaljubil. Midve ga nisva vzljubili tako hitro. Sicer sva bili navdušeni nad vsem zelenjem, a center naju ni tako očaral. Ko smo se vrnili na trdna tla, smo se sprehodili po trgu mimo nove in stare mestne hiše in cerkve svetega Petra. Čakali smo, da nam zaigra melodija iz 43 zvonov na 85 metrov visokem urnem stolpcu, ki ga krasijo figurice, ki prikazujejo zgodbo mesta München. Čeprav smo pred stolpom čakali ob 11. uri in še kasneje ob 17. uri (ko naj bi ob glasbi zaplesale figurice), zgodbe nismo dočakali. Smo si pa zato ogledali ribji vodnjak pred mestno hišo. Vodnjak stoji na mestu, kjer so nekoč žene ribičev prodajale svoj ulov, danes pa okrog njega mrgoli turistov. 

Mestna tržnica (Viktualienmarkt)

Le streljaj od Marijinega trga po ozki uličici, tlakovani z marmornatimi kockami, se v zraku pod krošnjami dreves mešajo vonji sladke mlete paprike, surovega mesa in dišečega rezanega cvetja. To je tržnica Viktualienmarkt, ena najlepše urejenih v mestu. Ponuja prav vse, kar si človek lahko zaželi. Od oliv vseh barv in nadevov do začimb, svežega sadja, zelenjave, cvetja, mesnih dobrot in znamenitih belih klobas do vseh vrst spominkov. 

Angleški vrt ob reki Isar (Englische Garten)

Iz središča centra proti SV meji mesta se na 3,75 km2 razteza eden najlepših mestnih parkov v Evropi. To je angleški vrt ob reki Isar. Ogromne zelene površine so bile sredi vročega julija polne mladine, ki je tukaj lovila sončne žarke in uživala v vročih poletnih popoldnevih. Bodisi z dobro knjigo v roki bodisi z gručo prijateljev, torbo ohlajenega piva in malim bluetooth radiem, iz katerega so prihajali najnovejšimi hiti. Del reke Isar (na polotoku Eisbach), ki so ga pod mostom zajezili, ustvarja umetne valove, ki privablja tako izučene surferje kot popolne začetnike, ki se še učijo krotenja divjih valov. München se ponaša z laskavim naslovom edinega evropskega mesta, kjer lahko ljubitelji tega športa svoje surfe položijo na valove kar sredi mesta. Ob reki Isar se zbira ogromno ljudi, ki surferje občudujejo in pozdravljajo z bučnim aplavzom, ko ti pokažejo najnovejše trike. S svežimi prestami in vsak svojim pivom smo se tudi mi trije zleknili na udobne dekice in se prepustili vročim sončnim žarkom ter vpijali nalezljiv bavarski utrip.
 

Dvorec Nymphenburg

Z avtobusom smo se odpeljali iz središča mesta proti dvorcu Nymphenburg. Waaau, že v daljavi smo zagledali občudovanja vredno palačo. Baročna palača je nekoč služila kot poletna rezidenca bavarskih vladarjev, danes pa privablja turiste od vsepovsod. Do cvetlice v gredici in kamenčka na potki skrbno urejen park je pravljičen. Italijanski, francoski in angleški slog se prepletajo v čarobnost. Klopce ob potki vabijo, da posediš in vsrkaš spokojnost in lepoto tega kotička. Fontane, jezera in kanali, okrasno grmičevje, cvetlične gredice in kipi dajejo parku rajsko podobo.
 
 

Kraljevi trg (Königsplatz)

Z dežnikom v roki smo se sprehajali po Kraljevem trgu in se navduševali nad njegovo velikostjo in dodelano simetrijo. Dežne kapljice niso spravljale v slabo volje le nas, temveč tudi pridne delavce, ki so premočeni od dežja razstavljali oder, ki je še spominjal na koncertno dogajanje prejšnjega dne. Velike travnate površine, ki jih razpolavlja siva asfaltirana prometnica, obdajajo tri mogočni stavbe, ki že s svojim pročeljem kličejo po neoklasicizmu. Vsaka s svojimi antičnimi stebri – jonskimi, dorskimi in korintskimi – navdušuje ljubitelje arhitekture. Danes je tukaj dom umetnosti, kulture in glasbe, saj se v stavbah nahajata galerija in muzej, poleti pa tukaj potekajo festivali in kino na prostem. Tako počasi izginja slab sloves, ki se je trga nadel v času druge svetovne vojne, ko so nacisti park uporabljali kot zbirno mesto pohodov in zborovanj.  

Olimpijski park (Olympiapark)

Izstopili smo z U-Bahna in se po tekočih stopnicah odpeljali k izhodu. Znašli smo se na severu mesta v Olimpijskem parku. Najprej smo obiskali BMW Svet in občudovali svet najnovejših (in najdražjih) avtomobilov in motorjev blagovne znamke BMW. Z zavedanjem, da nam na študentskem bančnem računu manjka še kar nekaj deset tisoč EUR, da bi si lahko privoščili katerega od lepotcev, smo zapustili BMW-jev razstavni salon in se odpravili proti 291 metrov visokem razglednem stolpcu. Z njega je razgled fenomenalen, razgled pa je lep tudi že z obronkov zelenih travnikov nad velikim umetnim jezerom (s katerega bi lahko očistili alge, ki malo kvarijo pogled). Gričkaste zelene površine okrog njega so super za počitek pod milim nebom, druženje ali večerni koncert, saj nudijo odlično akustiko. Park je znan po olimpijskem stadionu, v katerem so leta 1972 potekale olimpijske igre. Okrog stadiona najdemo še plavalni center, ledeno dvorano in druge športne objekte ter 182 metrov visok radijski in televizijski stolp.
 
 
V treh dneh, ki so prehitro minili, smo dodobra spoznali življenje v Münchnu in začutili njegov utrip. Na lastni koži smo občutili, kaj pomeni münchensko vreme – od vročega sonca do nenadne ohladitve z neurjem, točo in mrzlim vetrom. Preizkusili kar nekaj bavarskih vrst piv in pojedli rekordno število prest (mislim, da jih v Sloveniji v desetih letih ne pojem toliko, kot sem jih tukaj v treh dneh). Občudovali odlično urejeno in razvejano mrežo javnega prometa, ki nas je v samo nekaj minutah pripeljala iz enega na drugi konec mesta. Hitro, udobno, ugodno. Izkusili nočno življenje Bavarcev in se v baru Kennedy's pridružili večeru karaok z najboljšimi rock hiti vseh časov. München, bis bald!  

STROŠKOVNIK (na osebo)

  • Ljubljana–München: Flixbus: 9 EUR
  • München–Ljubljana: prevozi.org: 25 EUR
  • Hostel München - Park: 21 EUR/noč
  • 3-dnevna vozovnica za U-bahn: 16 EUR

Ali veš, da …

  • je mesto zraslo iz samostanske naselbine München, ki pomeni »pri menihih«;
  • je München edino evropsko mesto, ki se lahko pohvali z valovi za deskanje;
  • je dobilo mesto leta 1972 veliko črno piko na svetovnem zemljevidu, ko se je v času olimpijskih iger zgodil teroristični napad; 
  • prizorišče tekem v jahanju na olimpijskih igrah leta 1972 je bil dvorec Nymphenbur, areno so postavili kar sredi parka; 
  • korenine Oktoberfesta, največjega ljudskega festivala na svetu, ki poteka 16 dni (konec septembra in v začetku oktobra) segajo v leto 1810;
  • Oktoberfest v München privabi 6 milijonov obiskovalcev letno;
  • najbolj znana münchenska specialiteta je bela klobasa Weißwurst (prvotno iz mlete jagnjetine, danes povečini iz svinjine), postrežena s sladko gorčico in presto.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava