Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Melodični postanek v Salzburgu

Mesto Salzburg, kar dobesedno pomeni 'solna utrdba', je svoje ime dobilo po zgodnji industriji pridobivanja soli, ki mu je prinašala osnovni zaslužek. Leži blizu nemške meje in je četrto največje mesto v Avstriji, prav tako pa je najverjetneje eno najlepših mest v državi.

Vsebina
Dandanes je najbolj prepoznano kot rojstno mesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, skladatelja iz 18. stoletja in proglašeno kot svetovno znana atrakcija. K temu je zagotovo pripomogla tudi uvrstitev na UNESCO-v seznam svetovne dediščine leta 1997.
 
Ob obisku Münchna sem se odločila za enodnevni izlet v Salzburg, kar je dovolj časa za odkrivanje glavnih privlačnosti in zgodovinskih spomenikov, ki jih mesto ponuja.
 
V tem članku vam bom predstavila po mojem mnenju pomembne točke, ki jih morate obiskati, ter dodala nekaj nasvetov in praktičnih informacij za še boljšo izkušnjo mesta.

Dostopnost in promet

Zaradi osrednje lege lahko do Salzburga dostopate na različne načine. Znotraj državnih meja lahko tja odpotujete z Dunaja z avtomobilom ali z vlakom. Znotraj Evrope je mesto z železnico še posebej dobro povezano z Münchnom in Zürichom, potovanje z avtomobilom pa je zaradi omejitve parkirnih mest ter zaradi cenovno ugodnih in enostavnih alternativ odsvetovano.
 
Salzburg je okolju prijazno mesto, ki veliko pozornosti posveča tako varovanju okolja kot tudi hrupnemu onesnaževanju.
 
V tem duhu obstaja v mestu okolju prijazen avtobusni sistem z vozili na elektriko. Gosta mreža pokriva številne postaje, avtobusi pa čez dan vozijo vsakih deset minut, To omogoča lažji in enostavnejši prevoz do mesta iz letališča (ki je oddaljeno 4 kilometre od mestnega središča) in z železniške postaje (ki je oddaljena 15 minut hoje).
 
Poseben nasvet: če boste potovali z avtomobilom, vam svetujem, da ga pustite v katerem izmed Park&Ride (P+R) parkirišč na obrobju mesta, kjer je na razpolago 1.100 parkirnih mest. Poleg tega, da je to zelo praktičen način potovanja je tudi cenovno ugoden. Za ceno 15 evrov boste tako prejeli parkirno mesto ter celodnevno neomejeno vozovnic za avtobus.

Kaj početi? Kaj videti?

Čeprav je mesto dokaj majhno, ponuja številne priložnosti za vsak okus. Zgodovina mesta in tistih, ki so jo soustvarjali pričarata večplastnost Salzburga že ob samem sprehodu po ulicah.
 
Naša pot se začne pri utrdbi Hohensalzburg, ki je največji v celoti ohranjeni grad osrednje Evrope in katerega začetki segajo v leto 1077. Prvotno je bil zgrajen kot zatočišče za nadškofe pa tudi kot kasarna in zapor. Od leta 1892 je za javnost odprt čez vse leto, ponuja pa številne priložnosti in možnosti vstopnic. Lahko se odločite za voden ogled z avdio vodičem, lahko se udeležite koncertov, lahko pa preprosto samo občudujete 360° pogled na mesto in njegovo okolico. V vsakem primeru je obisk utrdbe obvezen, navkljub visokim cenam.
 
Dostop: Utrdba je enostavno dostopna z uporabo vzpenjače, ki jo najdete na Festungsgasse.
 
Poseben nasvet: Če nameravate obiskati večino turističnih privlačnosti, vam toplo priporočam, da se opremite s Salzburg Card, ki velja 24, 48 ali 72 ur.
 
Po tem obogatitvenem obisku je naslednja postojanka Mozartova rojstna hiša. 'Čudežni deček' Salzburga se je v njej rodil leta 1756 in živel do 1773. Danes kot svetovno znan muzej privablja na tisoče turistov z vsega sveta. In to z razlogom: tudi če niste oboževalec klasične glasbe, ne boste mogli zanikati mravljinčenja ob obisku. Ob sprehodu skozi originalne sobe so namreč na ogled tudi zgodovinski inštrumenti (na primer Mozartova violina iz otroštva), spominki in pisma, ki jih je spisal Mozart in kar je najbolj presenetljivo, tudi koder virtuozovih las.
 
Poseben nasvet: Kot dodatek k obisku rojstne hiše si lahko na drugi strani reke ogledate tudi Mozartovo stanovanjsko hišo ('Tanzmeisterhaus'), kamor se je družina preselila leta 1773.
 
Najverjetneje boste opazili pečat, ki ga je na mestu pustil barok in zaradi katerega je mesto ponotranjilo vzdevek 'baročno mesto'. Največji predstavnik tega obdobja in tedanje nadškofovske moči je zagotovo DomQuartier. Skupek palač, katedral in opatije, ki ležijo na 15.000 kvadratnih metrih, je bil za oči javnosti 200 let zaprt, dandanes pa lahko uživate v dih jemajočih sobanah, galeriji, muzeju in drugih prostorih.
 
Poseben nasvet: Če vas veličina tega kompleksa ne bo navdušila, se ustavite ob salzburški katedrali, ki je bojda tudi spiritualno središče mesta. Še vedno niste navdušeni?
 
Ob napredovanju proti naslednji ogledni postojanki čez reko, lahko preprosto uživate v lepoti in šarmu salzburških ulic. Najslavnejša med njimi ostaja Getreidegasse, najbolj znana nakupovalna ulica, katere edinstvenost izhaja iz številnih notranjih uličic in dvorišč, ki jih morate odkriti sami.
 
Poseben nasvet: Izgubite se v eni izmed majhnih uličic in skušajte najti spodnji zaklad. Namig: nahaja se v bližini Mozartove rojstne hiše.
 
Po krajšem predahu prečkajte enega izmed mostov in se ustavite na zadnji postojanki ob palači in vrtu Mirabell, ki leži v osrčju mesta. Tam vas pričakuje še poslednji zgodovinski pogled na mesto in njegove znamenitosti pred odhodom, dušo pa si lahko napolnite s sprehodom skozi bogate, tipično baročne vrtove.

Kje jesti in se posladkati?

Le kakšno bi bilo odkrivanje Salzburga brez pokušnje vsaj ene izmed zvezdniških sladic, tako imenovane Mozartkugel, ki je bila prvič narejena leta 1884? Od takrat veliko proizvajalcev in znamk skuša posnemati prvoten recept in zavajati nepoučene obiskovalce. Če ne želite biti eden izmed naivnežev, lahko obiščete kar štiri lokacije, kjer vam ponujajo originalno slaščico: zraven palače Mirabell, na stari tržnici, na ulici Getreidegasse in na Ritzerboden.
 
Poleg te znane rafinerije sladkorja priporočam tudi obisk gostišča Gasthaus Wilder Mann, kjer lahko za zmerno ceno približno 10 evrov na glavno jed poskusite tipične avstrijske jedi. Kje jih najdete: Getreidegasse 20, 5020 Salzburg
 
Več kot očitno je, da ima Salzburg veliko za ponuditi in da se ta prispevek dotika samo najosnovnejših privlačnosti za kratkoročne obiskovalce. Po pojem mnenju najbolj impresiven vtis mesta ostaja v kontrastu med sproščujočim vzdušjem, ki veje z mestnih ulic in mogočnostjo ter gracioznostjo obdajajoče arhitekture. Zaradi tega bo to mesto v mojem spominu ostalo kot mešanica romantike in moči, šarma in hipnotičnosti obenem!
 
Anne-Sophie

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava