Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Skriti biseri New Yorka

Vsebina
Rezervirali ste letalske vozovnice in začeli sestavljati seznam znamenitosti, ki bi jih radi obiskali v mestu, ki nikoli ne spi. Stavim, da so kip svobode, muzej moderne umetnosti, metropolitanski muzej, Empire State Building in centralni park na vaši listi. Kaj pa če bi poskusili mesto doživeti tako, kot ga radi raziskujejo domačini? Tukaj je nekaj nasvetov, kam se podati.
 
 
High Line in Low Line
High Line je poznan park zgrajen na nekdanjih tračnicah v soseski Chelsea. Njegovo ime izvira iz dejstva, da so tračnice dvignjene nad glavno cesto, tako da park ponuja nekaj razgibanih panoramskih razgledov po soseski in tudi nekaj lepih pogledov na Empire State Building. A konceptualno je veliko bolj zanimiv park Low Line. Ja, uganili ste, nahaja se pod zemljo! Skupina aktivistov je zgradila kompleksen sistem leč in ogledal, ki omogočajo, da sončna svetloba prodre v prostore nekdanjega skladišča podzemne železnice na Lower East Side-u. Pa to res funkcionira? Čeprav je projekt zaenkrat še v eksperimentalnem stadiju, vas bodo prostovoljci popeljali po manjšem parku in vam dokazali, da ideja deluje, še preden bo odprt celoten park v roku nekaj let. 
 
 
Alternativa kipu svobode
Te možnosti bodo še posebej veseli tisti, ki mesto obiskujejo z bolj tanko denarnico. Večina turistov se na otok Liberty, kjer se nahaja kip svobode, odpravi z eno od turističnih ladjic, kar vas bo stalo okoli 20 ameriških dolarjev. Lahko pa se poslužite tudi trajekta, ki sicer povezuje Manhattan s Staten Islandom, ampak je povsem brezplačen. Čeprav se ne boste mogli izkrcati ob samem kipu, trajekt pelje zelo blizu le-tega, tako da boste kljub temu lahko posneli nekaj nepozabnih fotografij. Še nasvet: pojdite zvečer ali ponoči, saj so nočni pogledi na spodnji Manhattan zares nepozabni. 
 
 
The Tenement Museum
New York ponuja obilico muzejev, a ta majhen muzej je eden mojih najljubših. Dovoljeni so samo vodeni ogledi, ki vas bodo popeljali nazaj v čas prvih newyorških imigrantov. Njihova majhna stanovanja niso služila le kot prepolna bivališča, temveč tudi kot tovarne oblek, kjer se je krojilo, šivalo in likalo od ranega jutra do poznega večera. Zgodovinarji so previdno odstranjevali plasti ometa in tako lahko za vsako stanovanje ocenijo, kolikokrat je bilo prenovljeno. S pomočjo registrov vam lahko vodniki za vsako stanovanjsko enoto povedo, katera družina je tam živela in koliko časa. Razstavljeni predmeti govorijo o težkem, umazanem življenju migrantov. Ker vemo, da je New York mesto priseljencev, tega muzeja ne smete zamuditi.
 
 
MoMa in MoMI
MoMA je eden najbolj znanih muzejev moderne umetnosti na svetu, ki se nahaja v neposredni bližini centralnega parka, okrajšava MoMI pa se nanaša na Museum of Moving Image oz. Muzej premikajoče slike v dobesednem prevodu. Gre za muzej filma v Queensu. V prvem delu vam bodo skozi interaktivne razstave predstavili vse o tem, kako se naredi film, od prvega filma posnetega v Franciji do tega, kako deluje sodobna filmska kamera. V drugem delu muzeja pa so na ogled kostumi, ličila, obrazne maske in drugi rekviziti, ki so jih uporabili pri snemanju svetovno znanih filmov. Te zanima, kakšen kovček ličil je uporabljala vsaka od štirih zvezd filma Seks v mestu? Kaj pa obrazna maska, ki jo je nosil prvi Boter? Ali pa obleka gospe Doubtfire v filmu Očka v krilu? Vse to in še mnogo več je del tega zanimivega muzeja. 
 
 
Union Square 
Ta trg boste zagotovo prečkali, saj je eno glavnih križišč newyorške podzemne železnice. A naj se vaš obisk tam ne konča! Zapustite postajo podzemne železnice in uživajte v eni najbolj pisanih izkušenj opazovanja ljudi. Poslovneži, brezdomci, profesionalni igralci šaha, ulični muzikanti, skupine hare krišna, prodajalci na tržnici sadja in zelenjave ali na božični tržnici, aktivisti, asistenti, ki ocenjujejo izpite, ducati veveric in golobov – cel svet je tukaj. Park je lep celo leto in poceni živila so na voljo v trgovini Trader Joe's takoj za ovinkom na 14. ulici.
 
Pa srečno pot!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava