Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj početi v Lyonu v treh dneh?

Vsebina
Imaš dva ali tri dni in ozko denarnico za raziskovanje francoskega načina življenja in enega najslavnejših mest? Z nekaj organizacije je to popolnoma izvedljivo. Pridite v Lyon in se razvajajte v njegovi kulinariki. Je najbolj privlačno mesto Francije za kratek oddih. 
 

©Louis.Peyron-OT
 
Arhitekturni posladki
Preden se podaš na svoj prvi sprehod, si oglej razgled iz terase hostla Vieux Lyon HI Youth Hostel. Je kot da se je ustavil čas mesta, ki je včasih bila rimljanska prestolnica Galije. In ker si že v starem Lyonu, zakaj ne bi začel tukaj, v zgodovinskem delu mesta, ki je zaščiten pod UNESCO. 
 
Območje je polno zakladov. Začni pri baziliki Fourvière, simbolu Lyona. Ko zapustiš cerkev, pojdi do parka višine ali Parc des Hauteurs, niza vrtov, ki se spuščajo po hribu Fourvière. Nato si vzemi čas za sprehod po starih ulicah Lyona in raziskuj njegove renesančne zgradbe, njegovo katedralo, še posebej pa njegova notranja dvorišča in traboules, ki so skrivni hodniki, ki vodijo iz ene ulice na drugo. Roza stolp traboule (kjer je celo Molière uprizarjal svoje drame) je na naslovu 1 rue du Bœuf, najdaljši je na 27 rue Bœuf, ki te popelje do 54 rue Saint-Jean. Še ena traboule, ki jo je vredno raziskati, se nahaja na 60 rue Saint-Jean to rue de la Bombarde. Še lažje je, če si preneseš aplikacijo. 
 
©FrançoisAubonnet
 
 
Kulturni posladki
Še en dan in še en sprehod za ljubitelje umetnosti, arhitekture in nakupovanja. Obiščite Presqu’île. Nahaja se v središču Lyona, na jeziku zemlje med rekama Rhône in Saône. Tukaj najdeš Musée des Beaux-Arts de Lyon (muzej umetnosti) na trgu Place des Terreaux. Je drugi najpomembnejši muzej v Franciji, takoj za muzejem Louvre. To je tudi poslovna četrt in dom več zgradbam iz 19. stoletja in pomembnim spomenikom. Na jugu lahko nadaljuješ svojo pot do Confluence, nove četrti sodobne arhitekture. Tukaj boš našel dela vodilnih arhitektov, na primer Hôtel de Région, kjer je sedež regionalne vlade, oranžno kocko in pôle de loisirs (center za prosti čas). Če želiš odmor in nekaj narave, je tudi to možno. Zelena območja in prostor za sprehode so ob reki Saône in ob zaprtem pristanišču place nautique. Tudi promenada ob bregovih do parka Parc de la Tête d’Or s čudovitimi tropskimi rastlinjaki in vrtovi vrtnic je neverjetna. Na obrobju parka pa si lahko ogledate razstavo muzeja moderne umetnosti. 
 
La Confluence Tourisme HD©Jakob + MacFarlane architectes - Photo Brice Robert
 
Kulinarični posladki
Kulinariko v Lyonu jemljejo resno. Znamka The Bouchon Lyonnais® zagotavlja avtentično, kakovostno izkušnjo. Ko ste izbrali restavracijo, jih vprašajte, zakaj so znamko poimenovali tako. Povedali vam bodo bolje kot mi. Lahko se ustavite tudi v brasserie (velika kavarna, ki streže lahke obroke in pivo), ki jih je kar veliko in kulinarika ni nič manj tradicionalna. In nenazadnje, regija je znana tudi po vinih. Seveda jih uživajte v moderaciji. Obiščite vinski bar in si privoščite majhen kozarec in lokalno klobaso. 
 
Seveda je še veliko lokalnih specialitet, ki jih morate poskusiti. Njihovo solato, salamo rosette, cervelle de canut (kremni sir z začimbnicami), bugnes lyonnaises (ocvrto testo), quenelles (lahki cmočki z ribo ali mesom), coussin de Lyon (sladkarija iz čokolade in marcipana) ...
 
©Atout-FranceFabian-Charaffi
 
Vstopnice za iskalce popustov
Odličen način raziskovanja mesta je nakup kartice Lyon City Carf, ki vas bo popeljala v skoraj vsako stvar v mestu. Je le ena izmed odličnih stvari, ki jih mesto ponuja. Za začetek boste imeli s to kartico brezplačen mestni prevoz. Prav tako bo brezplačen vstop v 22 muzejev in na njihove začasne razstave, lahko tudi rezerviraš voden ogled, se popelješ po reki Saône, najameš kolo ali rikšo. Kartica je na voljo v verzijah za en, dva ali tri dni, da v Lyonu ne izpustiš ničesar.
 
Vsak del Lyona ima svojo atmosfero, ki jo moraš odkriti. Lyona se boš spominjal po tem, da je eden izmed francoskih posladkov: tukaj so še Pariz, glamurozno mesto in Marseille, multikulturno mesto.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava