Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potujte ceneje

Vsi, ki radi potujete, veste, da včasih poceni letalska karta ni dovolj. Je odlično izhodišče, vendar se pravi stroški začnejo šele na potovanju. Hrana, prenočišče, vstopnine … Vse to lahko na koncu seštejemo v zajeten kup denarja. Seveda si nekaj moramo privoščiti, a katere so tiste stvari, kjer lahko prihranimo denar, pa jih sploh ne poznamo?

Vsebina

Začne se na letališču

Prva stvar so seveda letalske karte. Spletne strani nizkocenovnih letalskih prevoznikov so prva spletna stran, na katero se izkušeni popotniki odpravijo pri načrtovanju svojega novega potovanja. A ko smo že na letalu, se je dobro spomniti že pred vstopom na letalo prinesti svojo vodo in hrano. Vodo si kupimo na letališču po varnostni kontroli, določeno hrano pa lahko prinesemo že od doma in tako se naše varčevanje lahko prične že preden smo sploh stopili na tla tuje dežele. Ko prispete na tuje letališče, do svojega hostla izberite najcenejšo možnost prevoza. Včasih hostli ponujajo brezplačen prevoz, pojdite z avtobusom ali z vlakom in že pred potovanjem preglejte, ali je ceneje, če izberete povratno vozovnico do letališča in ali je ceneje rezervirati in plačati prevoz na internetu in se potem samo mirno odpraviti do izbranega načina prevoza. Če najemate avto, prav tako preverite več agencij in si za najboljšo ceno najema pred potovanjem uredite kreditno kartico (in ne debetne, kot jo ima večina študentov).

Hostli

Spanje v hostlu se morda zdi samoumevno. Toda ni nujno, da morate izbrati najcenejšega. Pred rezervacijo preglejte, kaj hostel ponuja. Če je v ceno vključen zajtrk (kjer običajno ni omejeno, koliko poješ), se splača dati nekaj evrov več, saj se boš tam lahko najedel do poznega kosila. Prav tako je koristno brezplačno shranjevanje prtljage, v nekaterih hostlih pa tudi tuširanje ni brezplačno. Hostelling International je spletna stran, kjer so združeni vsi hostli te organizacije. Če izbereš ta hostel, ti je zagotovljena visoka kakovost, saj imajo vsi HI hostli dogovorjene standarde, ki so enaki po vsem svetu. So varni hostli z ugodnimi cenami.

London ali Sofia?

Ko potuješ po Evropi, ne pozabite, da so tukaj tudi mesta, ki so med najdražjimi na svetu. Povratna letalska vozovnica vas bo do Londona morda res stala okoli 50 evrov, vendar bodo stroški, ko boste prišli na destinacijo, kar visoki, kljub spanju v hostlih in vožnji s podzemno železnico. Med najdražjimi destinacijami v Evropi so še Helsinki, Oslo, Kopenhagen, Pariz in Zürich, piše britanski časnik The Telegraph. Če imate omejen proračun tako raje izberite Bolgarijo, ki poleti že postaja priljubljena destinacija med tujimi turisti, Sofia pa je po popotniškem indeksu (ali angl. Backpacker Index), kjer strošek izračunajo po ceni ene nočitve v najcenejšem hostlu, dveh poteh z javnim prevozom, enemu ogledu zanimivosti, treh obrokih in treh pivih, najcenejša destinacija v Evropi. Sledijo ji Krakov, Bukarešta, Beograd in Budimpešta, pišejo na spletni strani Price of travel.

Zgodbe domačinov

Hostel je velikokrat lahko vir uporabnih informacij. Druge popotnike ali pa kar na recepciji lahko povprašate, kje lahko dobite dobro kavo, kje je dobra hrana in mnogo več. Prvi dan pa ne pozabite vprašati, ali tudi v mestu, kjer se nahajate, ponujajo »Free Walking Tour«. V Evropi boste brezplačni ogled mesta z vodičem našli skoraj v vsakem mestu, traja okoli tri ure (z vmesnim postankom v baru ali kavarni) in tako boste hitro dobili pregled nad mestom, si ogledali glavne znamenitosti in slišali kakšno lokalno zgodbo. Mogoče drugače nikoli ne bi izvedeli, da je toliko znamenitosti tako blizu in da vam sploh ni treba uporabljati javnega prevoza. Ali pa tudi tukaj spoznate kakšno zanimivo osebo, ki vas bo povabila, da jo obiščete na drugem koncu sveta. Bodite odprti in se prepustite potovanju.

Z aplikacijami do dobre in poceni hrane

Velik strošek je lahko tudi hrana. Če imate zajtrk v hostlu, je to en obrok, za katerega vam ni več treba skrbeti. Hostli običajno ponujajo tudi kuhinje, kjer si lahko popotniki pripravijo svoje obroke in tako ne rabijo jesti v restavracijah in prihranijo nekaj denarja. Kupite hrano v navadnih supermarketih in jo skuhajte v hostlu. Pri izbiri restavracije pa se držite pravila, da ne jeste pri velikih znamenitostih, kjer je hrana običajno najdražja, temveč pojdite vsaj šest ulic stran. Uporabite svoj pametni telefon in si prenesite aplikacije, kot so TripAdvisor in Yelp, kjer boste dobili pregled o cenah in kakovosti hrane v restavracijah. Veliko o dobri hrani lahko izveste tudi na prej omenjenem brezplačnem ogledu mesta in na dobrem starem Facebooku. Nekaj znanja tujega jezika vam bo prav tako pomagalo pri iskanju poceni hrane, saj boste za nasvet lahko vprašali domačine.

Sorodni članki

Prijava