Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Belgijo

Tako lepa in prijazna a še vedno premalo poznana

Belgijo poznamo predvsem po njeni prestolnici, Bruslju, pa morda po dirkališču Spa – Frankošan, Antwerpnu, ki je znan po diamantih ter seveda po belgijskem pivu in nenormalno dobri čokoladi.  A Belgija je veliko več, kot to.

Vsebina

Že mentaliteta ljudi je pravo nasprotje s stereotipi severozahodne Evrope. Ljudje so zelo odprti in prijazni, vedno pripravljeni pomagati in svetovati ter predvsem zabavni. So ljubitelji odlične hrane in pijače ter v vseh pogledih negujejo kvaliteto življenja.

Tudi država je izjemno pisana in raznolika, od hribovitih Ardenov, pa do atlantske oziroma severnomorske obale.

Zaradi precej živahne zgodovine je v Belgiji tudi precej utrdb in utrjenih mest, v številnih mestih pa se lahko sprehodimo skozi stoletja zgodovine kar ob sprehodu po ulicah mestnega središča.

Poleg zgodovine pa Belgija ponuja tudi čudovito naravo in vrsto prireditev in praznikov, ki so za obiskovalca še kako zanimivi.

Belgija pa je tudi država, ki je razdeljena v dve veliki celoti in sicer na Valonski in Flamski del ter Bruselj s posebnim statusom. Valonski del je predvsem južni del Belgije, kjer je uradni jezik Francoščina, medtem ko je v Flamskem delu uradni jezik flamščina (skoraj identična nizozemščini). Ta razdelitev je vidna tudi v arhitekturi in načinu življenja in dela, čeprav za oboje veljajo zgoraj opisane lastnosti, le morda na nekoliko drugačen način.

V spletnem časopisu Globetrotter Vam želimo predstaviti obe polovici Belgije kot tudi prestolnico Bruselj, ki ji bomo namenili najmanj prostora, saj je to tisti del, ki ga vsi bralci že tako najbolje poznate.

Belgija spada v tisto redko skupino držav, ki se ponašajo kar z dvema nacionalnima organizacijama za razvoj mladinskih prenočišč in sicer z Valonsko LAJ in Flamsko VJH, ki pa se sicer skupaj predstavljata pri promocije Belgije za mlade popotnike.

Kot v vseh državah, so tudi v Belgiji Youth Hostli razporejeni tako, da lahko iz njih spoznavamo lepote narave in bogastvo mest in trgov, zato je najbolje, da Vam predstavimo Belgijo skozi prizmo Youth Hostlov in znamenitosti in zanimivosti, ki se nahajajo v njihovi bližini, saj Vam bomo na tak način najlažje namignili kako po Belgiji potovati in bivati, sami pa boste izbrali kje in kako dolgo boste nameščeni v posameznem Youth Hostlu, pač glede na stvari, ki Vas v tej regiji zanimajo.

Dovolite pa tudi en skromen namig – Belgija je namreč sorazmerno majhna država z dobro urejenimi prometnimi povezavami, tako da lahko iz zgolj enega ali dveh Youth Hostlov spoznavate vso državo, če slučajno niste ljubitelj selitev iz enega v drug Youth Hostel prepogosto.

LAJ Youth Hostels Association ima 10 hostov, od tega kar dva v Bruslju in 8 v Valoniji:

  1. Beffroi Youth Hostel v MONSu je v samem srcu zgodovinskega centra prestolnice belgijske province Hainault, ob samem stolpu in le malo stran od palače Grande-Place. S svojo lokacijo vam omogoča dostop do vsega, kar se v mestu dogaja.
  2. TOURNAI Youth Hostel se nahaja v prostorih nekdanje glasbene akademije iz 19. stoletja – ki pa je bila popolnoma obnovljena. Tournai je mesto, ki slovi po umetnosti, saj je poln kulturnih, zgodovinskih in arhitektonskih zakladov.
  3. Félicien Rops Youth Hostel v Namuru se nahaja na bregu reke Meuse, v vili, kjer je imel svoj atelje slikar Félicien Rops. Namur je mesto na križišču med regijami entre–Sambre et Meuse in njenih opatij regije Condroz ob vznožju Ardenov in rek Haute Meusethe ter Lesse.
  4. Georges Simenon Youth Hostel v LIEGEu ponuja udobne nove prostore v ljubko prenovljeni zgradbi. Starinsko dvorišče nekdanjega semenišča je pravšnje za sproščanje. Hostel je v srcu tako imenovanega Cité Ardente (vročekrvnega mesta), in je odlično izhodišče za raziskovanje zgodovine in kulture mesta.
  5. Ferme du Chateau Youth Hostel v TILFFu v dolini Ourthe, za mestnimi zidovi iz 18. stoletja, v podeželskem dvorcu v bližini Liega, je odlična postaja za pohodnike, kolesarje, jamarje in plezalce. Hostel sprejema le samostojne skupine in ga je moč najeti v celoti.
  6. Hautes Fagnes Youth Hostel v MALMEDYu vas vabi na mejo z regijo Fagnes.
  7. Barrière de CHAMPLON Youth Hostel ima odlične kapaciteta za preživljanje koncev tedna na snegu. Gozdnata regija je odlična za počitek in raziskovanje narave.
  8. Sur la Hauteur Youth Hostel v BOUILLONu ima pogled na mesto in ponuja pogled tudi na dvorec in reko Semois. Bouillon je mesto bogate zgodovinske dediščine in srednjeveških zakladov v prelepem naravnem okolju.
  9. Jacques Brel Youth Hostel v BRUSLJU vabi v samo srce prestolnice in se nahaja le malo stran od Grand Place. Od tod boste imeli dostop do celega mesta z vsemi kulturnimi, turističnimi, zgodovinskimi in kulinaričnimi lepotami.
  10. Generation Europe Youth Hostel v BRUSLJU je moderen, udoben in odlično opremljen. Je stičišče mesta, ki je ponosno na svojo zgodovino, vendar s pogledom uperjenim v prihodnost.

Za več informacij o hostlih poglejte www.laj.be. Za več turističnih informacij poglejte www.opt.be.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava