Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pester program oktobrskih prireditev v tehniškem muzeju Slovenije

Vsebina

V mesecu oktobru pridite v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki  in si oglejte naše stalne zbirke, občasni razstavi (Rod Štefe in Arpada: Ris v Sloveniji in Sto let brnenja nad našim nebom) ter  številne prireditve. 

Prvo nedeljo v mesecu, 3. 10., bo demonstratorka med 15. in 17. uro prikazala ročno izdelovanje zobotrebcev. V nedeljo, 10. 10., bo strojni stavec na stavnem stroju  linotype, ki je nekdaj deloval v Tiskarni Jože Moškrič, prikazal strojni način stavljenja in ulivanja vrstic. Stavni stroj so iznašli konec 19. stoletja in je nadomeščal ročno sestavljanje besed ter stavkov iz posameznih črk. V nedeljo, 24. 10.,  ob 14. uri bo vodička obiskovalcem temeljiteje predstavila življenje in delo menihov kartuzijanov ter arhitekturo kartuzijanskega samostana. Obiskovalci si bodo ogledajo mali križni hodnik, arhitekturo stavb in kapelo svetega Jožefa. Tiskarski strojnik pa bo med 15. in 18. uro prikazal delovanje tiskarske stiskalnice tiegl na nožni pogon in s pomočjo obiskovalcev izdeloval odtise. Zadnjo nedeljo v mesecu, 31. 10., bo od 15. do 18. ure na ogled ulivanje posamezne črke iz svinčene zlitine s pomočjo kalupa, ki je bil izdelan po originalnih načrtih iz leta 1850.
Vsako nedeljo ob 16. uri pa ne smete zamuditi tradicionalnih poizkusov Nikole Tesle, ki jih  demonstrator prikaže na delujočih eksponatih.
Vse nedeljske prireditve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Udeležite se tudi sobotnih delavnic. Pridružite se delavnici oblikovanja gline (9. 10. ob 9. uri) in modelarski delavnici (23. 10. ob 9. uri). Za vse delavnice so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si .

Več informacij in točen spored dogodkov objavljamo na domači spletni strani: www.tms.si .

Tehniški muzej Slovenije
Bistra pri Vrhniki
01/750 66 70, 01/436 64 90
info@tms.si
www.tms.si

Sorodni članki

Prijava