Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kratek, vendar prijeten potep po Finskem

Finska ima vse. Prijazne ljudi, prijetna topla poletja, pisane spomladanske in jesenske dni ter zasnežene pravljične zime. Le kdo bi se ji lahko uprl.

Vsebina

Prvi vtis, ki te prevzame ob pogledu skozi letalska okna, so številna drevesa, neskončne preproge gozdov z jezeri, majhne kmetije in majhne vasice. Torej kar malo presenečenja ob pristanku na modernem letališču sredi Helsinkov. Sodobno letališče, kjer ni na vidiku polarnih medvedov. Večja presenečenja doživiš na popotovanju skozi deželo. Odpravite se do Laplanda in se ozrite na čredo severnih jelenov ali pa se preprosto prepustite jadranju med tisočimi otoki  na enem od tisočih jezer. Prepustite se in uživajte v prelepem naravnem okolju v upanju, da boste srečali Božička. Prepustite se neskončnim poletnim dnevom in neskončnim zimskim nočem, da vas popeljejo v svet lepote in miru.

Štirje dnevi so vsekakor premalo za obisk vseh lepot, ki jih ponuja Finska, vendar si je tudi v teh pičlih dneh mogoče ogledati številne in predvsem pomembne lokacije dežele Finske. Naredili bomo majhen krog skozi mesta, ki so pustila velik pečat v zgodovini Finske. Začeli bomo s Helsinki, pot nadaljevali proti Porvoo, ki je drugo najstarejše mesto Finske, se dvignili proti severu do mesta Lahti, znanem po visokih skakalnicah, pot nadaljevali proti mestu Jamsankoski, nato pa se skozi mesto Tampere, z bogato industrijsko zgodovino, vrnili nazaj proti glavnemu mesti Helsinki.

Helsinki so moderno mesto z več kot pol milijona prebivalcev sredi Baltskega morja. Kraj, kjer je vpliv vzhodne in zahodne kulture pripomogel k razvoju edinstvene prestolnice v primerjavi z vsemi ostalimi severnoevropskimi mesti. 450 let dolga zgodovina in vpliv različnih obdobij sta pripomogla k  svetovno znanemu mestu. Tukajšnje življenje je polno nasprotij in živahnosti, ki se izražajo skozi stotine dogodkov in prijaznih ljudi. Lahko se pohvali s čudovitim arhipelagom, ki obdaja mesto z  otočki in predstavlja idilično okolje za križarjenje. Grešno je izpustiti pogled na številne jadrnice, ki se ob sončnem zahodu mirno zasidrajo v tamkajšnjo marino in vsaka zase zapolni delček nepozabne slike.

Lepota narave, ki obdaja mesto, se neopazno prepleta z visoko tehnologijo, medtem ko se stara tradicija lahkotno meša z najnovejšimi sodobnimi trendi. V centru mesta je veliko lepo urejenih parkov, ki skupaj z okoliškimi gozdovi ponujajo idealen kraj za mirne in tihe sprehode. Ritem mesta pa vsekakor narekujejo številne restavracije in nočni klubi, ki s svojimi biti dajejo mestu pridih živahnosti, mladosti in razgibanosti.

Poletja v Helsinkih so svetla. V drugi polovici junija sonce ostane na obzorju tudi do 19 ur. Proti koncu septembra pa se dnevi spet začnejo krajšati in svež zrak otoplijo lepe barve prihajajoče jeseni. Novembra pa je že mogoče pričakovati prvi sneg, ki izpopolni sliko mesta do popolnosti. Najhladnejši čas v letu je običajno konec januarja, ko se živo srebro spusti tudi do -15° C. Pomlad prispe v Helsinke nekje v aprilu, ko se narava začenja prebujati v vsej svoji lepoti. Mešanica pomorskega in celinskega podnebja daje občutek prijetnosti in zadovoljstva. Bližina arktičnega oceana in severnega Atlantika ustvarja hladno vreme, medtem ko zalivski tok prinaša toplejši zrak. Lahko bi rekli vsega po malem in vsi so srečni.

Travel_to_Helsinki_-_Potovanje_v_Helsinke_-_Photo_by_Tapio_Haaja_on_Unsplash.jpg

Mesto so pod vodstvom švedskega kralja Gustavusa  Vase začeli graditi leta 1550 na ustju reke Vantaanjoki in je idealna točka za trgovino po Baltskem morju. Mesto se je počasi razvijalo in center Helsinkov se je leta 1600 preselil na sedanjo lokacijo.

Leta 1700, ko je bila Finska še del Švedske, se je ob obali Helsinkov pričela gradnja pomorske trdnjave Suomenlinna  kot zaščita pred grožnjami Rusov. Le-ta se nahaja na skupini skalnatih otokov, ki na edinstven način sestavljajo mogočno pomorsko utrdbo nepravilnih oblik.  S tem ogromnim projektom se je v tistem času mesto dodatno okrepilo in povečalo svoje premoženje. Soumenlinna je imela ključno vlogo v številnih prelomnicah zgodovine Finske, kar daje utrdbi v današnjem času še toliko večji pomen. Območje je v lasti današnje vlade in ga vodi Ministrstvo za izobraževanje in kulturo. Stare stavbe so še vedno v vsakdanji uporabi kot stanovanjski in delovni prostori. Veliko objektov je namenjenih  turizmu, ki s svojo izvrstno ponudbo omrežijo vsakega obiskovalca. Leta 1991 je bila trdnjava uvrščena na seznam svetovne dediščine UNESC-a kot edinstveni spomenik vojaške arhitekture in ena izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na Finskem.

Naj tudi vam predstavlja glavno atrakcijo ob obisku mesta Helsinki. In naj vas razveselim, prav tu se nahaja prijeten hostel Suomenlina, ki vam bo nudil udobno namestitev.

Mi pa se vrnimo nazaj na celino, kjer nas čakajo mestne ulice, urejeni parki in mogočna mestna katedrala s strmim stopniščem, primernim za sončenje in posedanje ob lepih sončnih dneh. Bel ponos mesta z modrimi klobučki mogočno kraljuje in nadzoruje dogajanje na trgu Senata. Trg skupaj s katedralo, vladno palačo, univerzo in nacionalno knjižnico tvori edinstven primer neklasične arhitekture.  Zgrajen je bil leta 1852, za gradnjo pa je bilo potrebnih kar 22 let. Je prizorišče številnih državnih in univerzitetnih dogodkov ter idealno mesto za druženje ter spoznavanje ljudi.

Le 5 minut hoje vstran si lahko ogledate največjo pravoslavno cerkev v vzhodni Evropi, katedralo Uspenki. Z zlatimi kupolami in rdečkasto opeko je cerkev ena od najbolj jasnih znakov ruskega vpliva v finski zgodovini. Kraj, kjer prevladuje tišina in kjer ste deležni lepega razgleda na samo mesto.

Leta 1809 so Rusi osvojili Finsko in ji vladali več kot 100 let. Dolga leta so se Finci borili za svojo svobodo in leta 1917 jim je to tudi uspelo.  Po dolgi vladavini Švedov in Rusov so si hitro opomogli in  že leta 1952 gostili poletne olimpijske igre. Le-to je pripomoglo k mednarodnemu slovesu mesta. Na samem olimpijskem stadionu pa se trenutno nahaja Stadion hostel, ki s svojo simpatično strukturo očara vsakega popotnika. Vabljeni!

Več informacij najdete na spletni strani www.visithelsinki.fi . Za spanje pa si lahko izberete enega izmed 6 hostlov, ki nudijo kvalitetno zatočišče tamkajšnjim turistom: Hostel Eurohostel, Hostel Suomenlinna, Hostel Erottajanpuisto, Stadion Hostel, Hostel Academica, Hostel Karavaani.

Prvi dan je za nami. Čas je, da se odpravimo na pot po stranskih cestah, skozi številne gozdove in mimo velikih jezer. Začeli bomo z mestom Porvoo, najstarejšim mestom na Finskem, oddaljenim od Helsinkov le slabih 55 km. Ljudje prihajajo s celega sveta, da si ogledajo to pravljično in edinstveno mesto. Mesto, kjer imaš občutek, da se je čas ustavil. Kljub modernemu življenju je večji del mesta ostal nedotaknjen in tako ponosno razkriva čas srednjega veka. Najbolj priljubljen kraj za obisk  je staro mestno jedro s tlakovanimi ulicami nepravilnih oblik. Le-te krasijo retro-butiki in številne kavarne ter slaščičarne, ki mamljivo privabljajo turiste, da preizkusijo njihove dobrote. Nad vsem tem pa skrbno bdi lepa katedrala, stara že vrsto let. Je tretja najbolj priljubljena cerkev na Finskem, glede na število obiskovalcev. Mesto je utrpelo veliko požarov, ampak po zaslugi trmastih domačinov, ki so vsakič znova obnovili svoje hiše, mesto še vedno ponosno stoji na starih temeljih. Porvvo je bilo pomembno trgovsko mesto že od 13. stoletja. Predvsem po zaslugi reke, po kateri so nemški trgovci na svojih ladjah dovažali maslo, posušene ribe, les, katran,  eksotične jedi, kot so sadje, vino in začimbe. V ta namen so bile zgrajene obalne hišice, namenjene predvsem za skladiščenje dostavljenega,  hkrati pa s svojo temno rdečo barvo predstavljajo simbol samega mesta. Priporočljivo si je vzeti vodiča, ki vam razkrije vse skrivnosti in zanimivosti mesta. Privoščite si kavico ali kozarček vina v eni izmed prečudovitih kavarn. Ne bo vam žal in zaželeli si boste, da se tudi vam čas ustavi. Prav tako je poskrbljeno za nočitev. Ležišče si lahko rezervirate v hostlu Porvoo. Objekt, ki je še pred davnimi leti služil porodnišnici, je preurejen v simpatičen hostel z domačim vzdušjem.

Travel_to_Porvoo_-_Potovanje_v_Porvoo_-_Photo_by_Tapio_Haaja_on_Unsplash.jpg

Zdaj pa je res čas, da se spustimo v notranjost Finske. Skozi mesto Lahti, znanem po smučarskih skokih, bomo pot nadaljevali proti majhnemu mestu Joutsa in noč preživeli v prijetnem podeželskem hostlu Joutsa. Zaključek dneva bomo izkoristili za užitke v finski savni, se ohladili v ledeno mrzlem jezeru in si pred spanjem zagreli noge ob toplem kaminu. Hostel Joutsa se nahaja sredi podeželja, vendar to še ne pomeni, da je odrezan od sveta. Obdan je s prečudovito okolico, kjer lahko brezskrbno deskaš po internetu in poslušaš zvoke narave. Kraj, kjer si želiš, da zapade obilica snega in te omreži v svoje mreže. Pravljične lesene hišice ti dajo občutek domačnosti. Njihova toplina pa te ponese v sladek spanec pod toplo debelo odejo.

Podaljšano jutranje spanje, nato pa preko stranskih poti proti mestu Tampere, nekoč znanem po veliki tovarni bombaža Finlayson. Da nam pot ne bi prehitro minila, bomo naredili kratek postanek v mestu Jyväksxlä.

Regija Jyväksxlä je polna presenečenj. Nahaja se v centru Finske in je primerna za prijetno bivanje v prelepem, naravnem okolju. V središču regije leži mesto Jyväksxlä s široko paleto dejavnosti. Moderno mesto, prežeto s tradicijo preteklih let. Biser mesta je vsekakor  Rendezvous Precinct, ki se nahaja v samem centru mesta.  Pešcona, ki je polna butikov , kavarn, restavracij in lokalov je namenjena druženju ljudi ob živi glasbi. Meri 440 m po dolžini in v enem samem dnevu jo prehodi približno 80 000 prebivalcev in obiskovalcev. Tukajšnjim prodajalcem vsekakor ne gre slabo. Prav tako se najdejo zelene površine, ki omogočajo domačinom sprostitev sredi zelenja. Košček narave predstavlja najbolj znana opazovalna točka Harju,  naraščajoče pobočje, na katerega se povzpneš po kamnitih stopnicah, obdanih s široko paleto različnega cvetja. Na samem območju se prepletajo številne sprehajalne poti,  ki se vijugajo mimo športnih igrišč,  letnega gledališče in skrivnostnih kotičkov za počitek. Ne smemo zanemariti tržnice, ki se poraja z enkratnim vzdušjem in je odprta čez vse leto. V poletnih mesecih je izvrsten kraj za klepet in druženje. Skodelica kave v poletnem jutru sredi vrveža na trgu je majhen, a edinstven užitek. Če vas bodo vse te lepote mesta očarale in boste želeli ostati kakšen dan ali več, si lahko rezervirate ležišče v hostlu Laajavuori, ki se nahaja le nekaj minut od središča mesta.

Nas pa čaka nekaj kilometrov vožnje do naslednjega zanimivega mesta Tampere. Mesto je znano po velikih brzicah, poleg katerih so pred dolgimi leti zrasle mogočne tovarne iz rdeče opeke. Zgodovina mesta je tesno povezana z industrijo. Vsi ti objekti iz rdeče opeke in mlini, ki so delovali pod pritiskom brzic, uvrščajo mesto v sam vrh finske kulturne dediščine. Tovarne, deležne posebne pozornosti, so Finlayson, Tampella in Frenckell. Le-te so bile svoj čas pod vodstvom Rapidsa Tammerkoski, ki je tudi pripomogel k rojstvu mesta.

Tovarna bombaža Finlayson je bila ustanovljena leta 1820 in predstavlja prvi industrijski obrat v državi. Vzrok za to se je skrival predvsem v tem, ker je bil bombaž v tistem času najbolj primeren za mehansko obdelavo. Končni izdelki so se z velikodušno odobritvijo carinske in davčne olajšave prodajali v Rusijo. Od leta 1830 pa do leta 1900 je bil Finlayson dobesedno mesto v mestu. Zaradi nenehnega delovanja tovarne je delo potekalo v treh izmenah, kar je tamkajšnjim delavcem predstavljalo dodaten napor, zato so se lastniki tovarne odločili, da svojim delavcem omogočijo čim več udobja. Znotraj tovarniškega območja so uredili  bivališča, šole, dom za ostarele, bolnišnico in cerkev, kar je omogočilo delavcem udobnejše življenje.

Šestnadstropna stavba tovarne Finlayson, imenovana Kuusvooninkinen, je bila zaključena 1837. leta in je najpomembnejši spomenik finske industrijske zgodovine. To je bil prvi objekt, namenjen za veliko industrijo, kjer dvorane nimajo predelnih sten. Namesto njih vmesna nadstropja podpirajo stebri iz litega železa. Čeprav so zvoki  predenja in tkanja strojev že davno umrli, so tamkajšnji prostori še vedno polni dejavnosti, predvsem so namenjeni podjetnikom, studiem za obrtnike in umetnike, razstavnim prostorom, muzejem, galerijam, športnim in družbenim aktivnostim.

Travel_to_Tampere_-_Potovanje_v_Tampere_-_Photo_by_Erkka_Wessman_on_Unsplash.jpg

Glavni razlog za močno industrijo so bile brzice. Moč brzic so izkoristili in pretvorili v stabilen tok energije, ki je poganjala tamkajšnje tovarne. Le-to je pripomoglo k močni lesnopredelovalni industriji, proizvodnji orožja in streliva, strojni industriji, industriji volne itd.

Danes so tovarne večinoma spremenjene v stanovanjska poslopja in pravi užitek se je sprehajati med zidovi iz rdeče opeke z visokimi okni, ki ti potihoma šepetajo zgodovino teh krajev. Občutek imaš, da se še vedno sliši zvok tkanja strojev, brušenja vodnih turbin, rezanja lesa in klepet tamkajšnjih delavcev.

Poleg bogate industrijske dediščine pa je tam še veliko stvari, ki si jih je vredno ogledati. Desetine muzejev, galerij in razstav, originalna arhitektura, prekrasna pokrajina z jezeri, čudoviti ledeniški grebeni, parki in gozdovi v bližini mestnega središča. Štirje letni časi, štirje razlogi za obisk Tempere.  Ko pa boste potrebovali ležišče za počitek, je najbolje, da si rezervirate ležišče v hostlu Sofije, objektu, kjer so pred davnimi časi prebivala mlada dekleta s podeželja in služila svoj denar z delom v tamkajšnjih tovarnah.

To je tudi zadnja postaja našega potovanja. Le še nekaj kilometrov do letališča Helsinki, nato pa z enim izmed številnih letal do naslednje želene destinacije.

Sorodni članki

Prijava