Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor - mesto obdano z lepoto – 1.del

Mesto Maribor (drugo največje mesto Slovenije) ima zelo dolgo turistično tradicijo, zlasti na področju zimskih športov na Pohorju, kjer bodo na smučiščih že 47. gostili svetovno prvenstvo v ženskem smučanju na tekmovanju za Zlato lisico.

Vsebina
Maribor pa je tudi mesto z najstarejšo vinsko trto na svetu – Staro trto, ter tudi mesto z dolgo vinarsko tradicijo, kakor tudi univerzitetno mesto z nekaj izmed najboljših fakultet v državi.
 
Vendar le malo ljudi pozna okolico mesta Maribora, ki ostaja velikokrat skrita celo samim domačinom – pravzaprav pa je to še neodkrit dragulj, ki le čaka, da si ga ogledate.
 
Tokrat se bomo podali vzhodno ob mesta in sledili reki Dravi.

Kot izhodišče in nočišče vam predlagamo Hostel UNI iz katerega lahko iz samega mestnega centra pričnete z raziskovanjem okolice.Torej, na voljo imate raziskovanje s kolesom ali avtomobilom (priporočam izposojo, če nimate svojega prevoznega sredstva, da lahko nemoteno raziskujete par dni). Seveda je na voljo tudi javni avtobusni promet, vendar se bojim, da to ni najboljši način raziskovanja slovenskih vasic, kamor avtobus morda pelje trikrat dnevno, če sploh toliko. Seveda je tukaj še na voljo železnica, vendar pa se prav v to smer (vzhodno od Maribora) ni proge.

Kaj pa lahko greste vse pogledati?

Že s terase največjega nakupovalnega centra v mestu (Europarka) lahko vidite cerkev Marije na Gorci, ki ponosno stoji na levem bregu stare struge reke Drave in označuje, da se tukaj srečujejo Drava in Slovenske gorice. Cerkev stoji v Malečniku, ki leži ob lokalni cesti Maribor – Zg. Duplek – Vurberk – Ptuj. Vasica ima tudi uradni cepič stare trte, iz vasice pa vodi (prav proti že prej omenjeni cerkvi) križev pot s kapelicami, ki označujejo postaje križanja. Na vrhu gorce stoji pokopališče, kjer se križev pot konča, sredi pokopališča pa stoji Marijina cerkev. Na vrhu vas pozdravi tudi kip svetega Nepomuka. S te točke je neverjeten razgled na Pohorje, Dravsko polje, kanal reke Drave in staro strugo Drave, Slovenske gorice, Donačko goro, Haloze… in še več.

Nato nadaljujete proti Zgornjemu Dupleku, kjer lahko uživate v partiji biljarda v Splavarju (ki pa ni le biljard klub, ampak ponuja tudi hrano in pijačo).
Nadaljujete proti Spodnjemu Dupleku, centru občine Duplek, kjer boste videli več znakov za krajinski park Drava (ki se bo nahajal na vaši desni). Reka je zares prečudovita in na tem območju je kar nekaj ptic, ki jih ne morete videti prav vsak dan, vendar pa je teren manj dostopen, saj boste morali parkirati avto in dalje raziskovati peš – a sem prepričan, da ga ni ljubitelja narave, ki bi takšno potezo obžaloval.

Nadalje pa vam priporočam, da zavijete s ceste za Vurberk in greste še prej pogledati vasico Zgornja Korena, ki je le malce na sever. Iz župnijskega parka Svete Barbare boste imeli čudovit razgled po Slovenskih goricah, ogledali pa si boste lahko tudi zbirko starega orodja, kočij, mehanizem stare cerkvene ure in pa tudi cepič najstarejše trte na svetu. Vsekakor pa vas zna presenetiti tudi grobnica na pokopališču, ki deluje bolj kot manjše starorimsko svetišča. Če želite, lahko izpred kipa Joža Glonerja greste tudi na pohod po učni poti, ki vodi mimo nekdanje domačije tega našega jezikoslovca in vam v dveh urah predstavi floro in favno lokalnega okolja. Ob začetku poti pa je tudi obeležje NOB – skratka, za vsakogar se po nekaj najde. 

Nato pa vrhunec izleta – na grad Vurberk

Dokler se boste vozili po cesti v smeri proti gradu, si ne boste mogli niti zamisliti, kaj vas čaka. Gozd zakriva pogled in tako boste lahko šele ob pokopališču na vaši levi zaslutili, da se nekaj pripravlja. Sledite tablam, ki kažejo na vašo desno in pojdite mimo majhne trgovinice navkreber.
 
Ob poti boste videli več klopic, ki so postavljene na energetskih točkah, ki obdajajo celoten hrib. Vsaka klopca je na lokaciji, ki z zdravilno energijo vpliva na drug organ, ki ga načne stres sodobne družbe. Ne morem reči, da ravno verjamem v to zdravilno moč energije, a kljub vsemu so me te klopce prepričale v nekaj. Spoznal sem, da če si vzamete na vsaki klopi vsaj deset minut in tako preživite celo popoldne na svežem zraku neokrnjene narave, da stres potem zares mine, ne dvomim pa niti, da to pomaga tudi pljučem, ožilju, srcu… saj je tovrstna hoje v hrib hkrati tudi lažja oblika rekreacije. Če pa ob vsem tem dejansko še kakšna dodatna energija vpliva na boljše zdravje, pa toliko bolje – a mislim, da že brez tega obisk teh energetskih točk zagotovo pomaga.
 
Nato boste prišli do stopnic, ki vodijo proti cerkvi. Danes je to cerkev Marijinega vnebovzetja, vendar je tukaj nekoč stala zgolj grajska kapela, ki je prvič omenjena že v 13. stoletju našega štetja. Med enim izmed vojnih pohodov zoper Dunaj, so Turki to cerkev/kapelo povsem uničili, vendar so jo kmalu za tem, na istem mestu, domačini znova postavili.
 
Sprehodite se okoli cerkve in si oglejte spomenike in nagrobnike na pročelju. Seveda lahko skušate tudi najti duhovnika, ki ima sedež v neposredni bližini cerkve in vam bo z veseljem razložil bogato zgodovino tega sakralnega objekta in vam pokazal bogato notranjost. 
 
Na drugi strani ceste pa je bila grajska klet – ki je sedaj postala »Grajska klet.« Sedaj je to prelepa restavracija, kjer lahko uživate v bogato opremljeni notranjosti, ki dejansko spominja na grajsko razkošje iz časov, ko si je gospoda na novo urejala prostore.
 
Še malce višje – saj še vedno niste prišli na vrh – pa so ostanki gradu. Ko se vzpenjate po stopnicah lahko vidite še en cepič najstarejše trte na svetu.
Južni zid gradu, kjer je tudi glavni vhod, še vedno stoji in skozenj pridete na grajsko dvorišče. Sedaj je to velika tribuna za prireditve na prostem, saj oder pokriva in avditorij prekrivata večji del nekoč največje stavbe gradu.
Skoraj vedno boste lahko tam uživali v prečudovitem razgledu in spoznali, zakaj so gradove gradili prav na takšnih težje dostopnih mestih. Ko boste gledali na Dravsko polje si boste lahko kar zamislili, kako se približuje sovražna vojska, ki bo začela z obleganjem.
Vendar če skrbno načrtujete svoj izlet, lahko pridete na grad tudi v času katere izmed prireditev. Osebno vam najbolj priporočam srednjeveški dan, ki poteka vsako leto koncem maja – začetkom junija (odvisno od vremena). Tedaj se grad povrne v obdobje svojega nastanka ter gosti spletične in gospe, viteze in lokostrelce, trubadurje in obrtnike, norčke in krotilce živali… skratka znova se povrne v blišč preteklih stoletji.
 
Seveda pa se izvajajo še druge prireditve, zlasti glasbene in gledališke – vendar zaradi preprostega dejstva, saj je to oder na prostem, večina prireditev poteka v poletnih mesecih.

Z Vurberka lahko nadaljujete še v najstarejše Slovensko mesto – Ptuj, a vam priporočam vrnitev v Maribor, od koder greste nato raziskovati še v kakšno drugo smer… a o tem več naslednjič.

Borut Jurišič

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava