Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Velenje - mesto mladih

Vsebina

Mlado mesto z zanimivo zgodovino
Velenje, glavno mesto Šaleške doline, je danes eno izmed najbolje gospodarsko razvitih industrijskih središč Slovenije. Največji zaslužek razvoja imajo Premogovnik Velenje, Gorenje ter številne druge gospodarske in negospodarske organizacije.

 
 
Kljub temu, da se je bistven razvoj pričel z izkopavanjem premoga, je možno zaslediti tudi nekaj arheoloških ostankov poselitve Šaleške doline. Najstarejši ostanki pričajo o naseljenosti regije v starejšem paleolitiku. V Mornovi zijalki pri Šoštanju in v jami Špehovki pri Hudi luknji so izkopali ostanke naselbine prazgodovinskega človeka, v Bevčah pri Velenju pa tri prazgodovinske železne predmete; rimski nagrobnik v Velenju, rimske novčiče Valerija in Maksima Tračana v Šoštanju, ostanke rimskega zidu in rimske novčiče v Šmartnem ob Paki. Na osnovi omenjenih najdb in imen temelji domneva, da je bila nekje na mestu današnjega Velenja locirana rimska poštna postaja Upellae, ki je skupaj s Colatiom (Stari trg pri Slovenj Gradcu) stala ob pomembni cestni povezavi med Celeo in Virunumom (Gosposvetsko polje).
 

V srednjem veku se pričnejo pojavljati prvi pomembni pisni viri o gradovih, ki so v kasnejši zgodovini odigrali pomembno vlogo v Šaleški dolini. V tem obdobju je bilo zgrajenih preko 20 gradov in graščin, ki so dali dolini pomemben pečat. Nov vzpon je mesto doživelo v 16. stoletju, ko je postalo pomembno središče protestantskega življenja na Štajerskem.

 
V 18. stoletju se začne razvijati usnjarstvo. Od leta 1788 je imela vodilno vlogo v usnjarstvu družina Vošnjak iz Šoštanja. Velenjski premogovnik in šoštanjska usnjarna sta zaslužna za gradnjo železnice, ki je leta 1891 Velenje povezala s Celjem.

Razvoj premogovništva po drugi svetovni vojni omogoči izgradnjo termoelektrarne Šoštanj, sočasno z razvojem Gorenja pa se prične mesto močneje urbanizirati. V petdesetih letih 20. stoletja z izgradnjo novega Velenja in vzponom prej omenjenih gospodarskih subjektov se pojavi potreba po dodatni delovni sili. Prične se množično priseljevanje v mesto, nekaj tudi iz ostalih jugoslovanskih republik. Velenje pridobi mestni statut 20. 9. 1959 in s tem uradno postane najmlajše mesto v bivši Jugoslaviji.

Znamenitosti v Velenju in bližnji okolici

Velenjski grad
Leži na strmi skalni kopi nad samim mestom. Danes je grad ena najlepše ohranjenih grajskih stavb na slovenskih tleh. Točen nastanek gradu še ni ugotovljen, a najverjetneje je bil zgrajen sredi 13. stoletja. V muzeju na gradu je razstavljenih več stalnih ter galerijskih zbirk: Šaleška dolina med romaniko in barokom, zbirka ostankov mastodonta, zbirka afriške umetnosti Frančiška Foita, zbirka baročne umetnosti iz cerkve sv. Jurija v Škalah, galerija Lojzeta Perka, galerija slovenskega slikarstva XX. stoletja, rekonstrukcija stare trgovine in gostilne, razstava »Ko je Velenje postajalo mesto« ter maketa premogovniške jame.

Več informaciji o gradu najdete na spletni strani www.muzej-velenje.si .

Muzej slovenskega premogovništva
Muzej premogovništva Slovenije spada med najbolj obiskane podzemne objekte v Sloveniji. Edinstven je po spustu z dvigalom v podzemni del muzeja, ki je v celoti opremljen z zvočnimi in svetlobnimi efekti. Obiskovalci tako spoznajo zgodovino in sedanjost slovenskega premogovništva. Podzemni del je dostopen tudi invalidom na vozičkih, kar je slovenska in evropska posebnost.
V stalni razstavi v beli garderobi je obiskovalcem na voljo multimedijska zgodba o bivalni kulturi slovenskih rudarjev pred letom 1930 in klasična muzejska postavitev o razvoju slovenskega premogovništva na 78 panojih in 350 fotografijah, skicah in diagramih. Muzej je dobitnik številnih nagrad.

Z obiskom Muzeja slovenskega premogovništva boste spoznali pomen rudarskega pozdrava Srečno!

Več informaciji o muzej najdete na spletni strani www.rlv.si .

Obiščite hihostels.com da rezervirate katerikoli hostel v Sloveniji.

Sorodni članki

Prijava