Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Sejšeli tudi za varčnejše popotnike!

Sejšelski otoki so ena izmed najdražjih turističnih destinacij, saj vlada določa dokaj visoko ceno prenočišč. A z malo iznajdljivosti si je mogoče spoznavanje privlačnih tropskih otokov privoščiti tudi samostojno, ne da bi za to zapravil celo premoženje. K sreči je mogoče dobiti povratno letalsko vozovnico iz večjih evropskih mest že za okoli 600 evrov. Vizuma s slovenskim potnim listom ne potrebujemo. Za prestop meje pa moraš imeti poleg povratne letalske vozovnice pri sebi še rezervacijo hotela ali apartmaja. Zadostuje že računalniški izpis iz katerega je razviden naslov...

Vsebina

Kolonialna zapuščina

Uradno je nemogoče dobiti sobo za manj kot 50 evrov, ponudb na črno pa ni veliko in tudi niso bistveno cenejše. Cena je mišljena za dve osebi, običajno z zajtrkom. V primeru daljšega bivanja se je možno dogovarjati za popust. Najugodnejša varianta je najem apartmaja ali hiše na glavnem otoku Mahe, kjer je tudi mednarodno letališče. V prestolnici Victoria in nekaterih manjših krajih lahko kupujete poceni sadje in zelenjavo ter velike ribe. Mahe je mogoče raziskovati kar z lokalnimi avtobusi. Prevozi so poceni, saj stane vozovnica le dobre pol evra enotno na vseh odsekih otoka. Poleg številnih plaž velja obiskati tudi hribovito in redko naseljeno notranjost. V njej je mogoče občudovati delno ohranjen deževni gozd v katerem se skriva več slapov. Mogoče se je tudi povzpeti na najvišjo goro otočja,  Morne Seychellois (905 m).

Sejšeli so neodvisna država od leta 1976. Na kolonialno britansko preteklost spominjata vožnja po levi in angleščina, ki je poleg francoščine in otoške kreolščine uraden jezik. Starih lesenih kolonialnih hiš je ostalo le še za vzorec. Duh preteklosti je mogoče začutiti predvsem v najstarejših predelih glavnega mesta Victoria, ki je dobila ime po britanski kraljici. V praktično edinem otoškem mestu z okoli 25.000 prebivalcev je še posebno živahno v okolici avtobusne postaje in tržnice. Na slednji je mogoče vonjati in okušati praktično vse, kar zraste pod tropskim soncem. Naprodaj so tudi spominki a večinoma podobni kot v okoliških trgovinah. V njih se je mogoče pogajati za ceno, toda kakšnih velikih popustov ni mogoče izboriti in načeloma tujcem ne zaračunavajo višjih cen.

Otok morskega kokosa

Poleg Maheja je najlažje dostopen drugi največji otok Praslin. Do njega vsakodnevno vozi sodoben katamaran, za povratno vozovnico pa je potrebno odšteti od 80 evrov naprej. Vožnja je običajno mirna, traja pa manj kot eno uro. Praslin je 38 km2 velik podolgovat otok, na katerem živi okoli 6000 prebivalcev. Življenje na njem je veliko mirnejše kot na glavnem otoku kar je njegova največja prednost. Otoške plaže so vse po vrsti lepe na prvi pogled. A večinoma je voda ob obali zelo nizka, kar velja tudi za mnoge druge sejšelske otoke. Nad tem so navdušeni otroci, malo manj pa ljubitelji plavanja. Do koralnih grebenov, ki so raj za potapljače k sreči ni daleč. Za spremembo se je dobro podati tudi v nenaseljeno notranjost otoka. Kar brez strahu, saj na Sejšelih ni nevarno strupenih živali. Najlepši del gozda Valle de Mai je zavarovan kot naravni rezervat. Tu je mogoče občudovati slovite palme morskega kokosa, ki rastejo samo na Praslinu. Z malo sreče je mogoče v tem delu gozda slišati ali celo občudovati črne papige, ki živijo samo tod. So ena najredkejših vrst ptic na svetu. Podobno kot endemične žabice, velike le kot malo večji kovanec! Pri kakšnem domačinu pa je mogoče občudovati sejšelske želve velikanke, ki sicer izvirajo iz oddaljenega otoka Aldabra.

Otok kolesarjev

Na otoku La Digue sem naletel na prve turiste z nahrbtniki. Štirje Avstrijci so za okoli sto evrov dnevno najeli hišo z velikim vrtom. Kuhali so sami, naokoli pa so se prevažali s kolesi. To je najbolj običajno prevozno sredstvo na majhnem otoku saj nobena pot ni daljša od nekaj kilometrov. Tako je mogoče prav vsak dan raziskovati drugo plažo in se mimogrede zapeljati do ene izmed številnih majhnih trgovin. Ali do lokala s pripravljeno hrano, kjer je mogoče v času kosila in večerje dobiti okusne otoške jedi že za kak evro ali dva. Za kosilo v restavraciji je potrebno odšteti vsaj deset evrov!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava