Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zima v Radovljici

Vsebina

Le nekaj kilometrov od vsem dobro znanega Bleda, leži sredi Dežele med Karavankami in Jelovico mesto Radovljica. Mesto, ki je nekdaj slovelo po številnih sobodajalcih in za katerega še danes velja, da ima največ sončnih dni na Gorenjskem, se v zadnjih letih prebuja iz zimskega spanja.

Tradicionalnim nastanitvam v srednjeveškem jedru se je decembra 2009 pridružil mladinski hotel Vidičeva hiša, ki je nekaj posebnega tako zaradi lokacije kot tudi opreme. Nahaja se namreč v Vidičevem dvorcu, imenitno ohranjenem primeru renesančne mestne arhitekture, oprema pa je staro restavrirano meščansko pohištvo.

V zimskih mesecih Radovljica ni zanimiva le zaradi izogibanja megli, ki se takrat pogosto naseli v okoliške doline ampak tudi zaradi okolice, ki na dlani nudi kar precej zanimivih doživetij: pohode v zasnežene hribe (na Dobrčo, Roblek, Poljško planino, Valvazor, Stol, Vodiško planino …), ki jih lahko združite s sankanjem (z Valvazorja ali Poljške planine), urejeno je drsališče, kadar dopuščajo snežne razmere tekaške proge v Kamni Gorici in okolici Radovljice, do smučišč na Kobli, Voglu, Krvavcu in Kranjski gori pa je 40-60 minut vožnje. Prav iz starega dela Radovljice vodi pešpot preko reke Save v nekdanjo fužinarsko vas Kamna Gorica in do Pustega gradu na Zgornji Lipnici.

Tudi mesto samo pozimi zaživi v svojem ritmu. Da bi tudi pozimi prikazali zanimivosti srednjeveškega mesta, ki je bilo v zadnjih letih čudovito obnovljeno, organizira Turizem Radovljica vsako nedeljo ob 14.00 brezplačno vodenje po starem mestnem jedru. Zbirališče je pred TIC Radovljica, od tam pa se obiskovalci podajo skozi edini ohranjeni mestni jarek v Sloveniji, mimo hiše rojaka Antona Tomaža Linharta, v Lectarsko delavnico na trgu, spoznali bodo tipične meščanske hiše, cerkev sv. Petra, kapelo sv. Edith Stein in gotsko taverno. Na koncu so obiskovalci lepo povabljeni v Čebelarski muzej in na razstavo o Antonu Tomažu Linhartu, kjer bo ob plačilu vstopnine (4 € za oba muzeja) poskrbljeno za vodenje po zbirkah.

Organizirane prireditve v zimsko-spomladanskem času so: 8. januarja je v Kropi tekma starodobnih smučarjev, 22. in 23. januarja je v Begunjah 5. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2011, na pustno soboto (5. marec) je živahen pustni sprevod po ulicah Radovljice, 11. marca zvečer v Kropi in Kamni Gorici praznujejo Gregorjevo s tradicionalnim »metanjem luči v vodo«, 30. aprila pa je tudi v Radovljici organizirano kresovanje.

Možnosti za številne izlete v neposredno okolico (Begunje, Kropa, Brezje, Bled) so dodaten razlog za nekajdnevni obisk tega čudovito obnovljenega srednjeveškega mesteca na Deželi.

Kaja Beton
Turizem Radovljica
Linhartov trg 1, 4240 Radovljica
+ 386 (0)4 531 51 12
kaja.beton@visitradovljica.si

Sorodni članki

Prijava