Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pojdite z nami NA LEPŠE po Sončevi poti !

Vsebina

Tam, kjer Mura s svojim značilnim ravninskim tokom prečka Slovenijo, leži Pomurje, pokrajina, ki je po tej idilični reki dobila tudi svoje ime. Tam se lahko odpravite po Sončevi poti, kjer je dobrega toliko, da boste morali izbirati.

Svet ob Muri se na njenem desnem bregu polagoma dviga v prleško gričevje, na levem pa se razprostira širna prekmurska ravnica, zato je to dežela, v kateri je na vsakem koraku čutiti pridih Panonije. To so kraji, kjer imajo ljudje še občutek za veter, pravijo pesniki, ko skušajo opisati sožitje z naravo, pa tudi svojevrstno pristnost in srčnost domačinov.

Evropska vas štorkelj
Sončevo pot začnite v Lendavi, najvzhodnejšem večjem kraju v Sloveniji, kjer se lahko okopate v hipertemalni vodi Term Lendava. Naprej naj vas pot vodi v Veliko Polano, kjer je v rojstni hiši pisatelja Miška Kranjca urejen muzej z bogato in zanimivo vsebino. V bližini pa se lahko pridružite vodenemu ogledu evropske vasi štorkelj.

Plečnikove sledi ob Muri
Pot nadaljujte v smeri arheološko bogate vasi Dobrovnik in »speče lepotice«, kot imenujejo Bukovniško jezero, kjer se boste lahko ustavili ob strokovno določenih in utemeljenih energetskih točkah, zajeli sveži zrak s polnimi pljuči in se naužili lepot narave dragocenih goričkih gozdov. Arhitekt Jože Plečnik je v pokrajini ob Muri pustil neizbrisen pečat v Bogojini, kjer stoji mogočna, znamenita cerkev Gospodovega vnebohoda.
Le streljaj od tu boste odkrili zibelko lončarstva v vasi Filovci, kjer vas bosta poleg tega navdušili še »cimprani« hiši, ohranjeni v prvotni obliki, grajeni iz blata in pokriti s slamo.

 
 
 
Zdravilne vode
Pomurje je dežela številnih izvirov mineralnih in termalnih voda, ki imajo mnoge zdravilne in blagodejne učinke. Ob njih so nastala privlačna turistična središča z dolgoletno tradicijo in bogato ponudbo. V Moravskih Toplicah lahko obiščete Terme 3000 in Sončni park Vivat, nedaleč od teh pa boste, na desnem bregu reke Mure, odkrili še Terme Radenci in Terme Banovci, ki delujejo pod skupno blagovno znamko Panonske terme ter Bioterme Mala Nedelja.

Na severu Goričko
Po prijetnem oddihu in uživanju v termalnih vodah raziščite najsevernejšo slovensko pokrajino Goričko. Oglejte si grad v Gradu, kjer je tudi sedež Krajinskega parka Goričko in informacijska točka. Eden pomembnejših spomenikov romanske arhitekture v Sloveniji je zagotovo srednjeveška rotunda iz 13. stoletja. Njeno notranjost krasi dvojna gotska poslikava in čudovit motiv Poklona treh kraljev.

Murska idila
Naravna krajina tega sveta se s svojo lepoto in dostopnostjo kar sama ponuja obiskovalcu. Nekatere njene skrivnosti pa se vsekakor razkrijejo le tistim, ki se ji posvetijo z ljubeznijo in srčnostjo, a tudi s spoštljivostjo, ki jo prebivalci na obeh bregovih Mure čutijo do svoje zemlje. To je svet idilične in ponekod še neregulirane reke Mure, ki je že v preteklosti bila vez med levim in desnim bregom – med Prekmurjem in Prlekijo. Svet ob Muri boste spoznali v najlepši luči, ko se boste ustavili v Ižakovcih in Veržeju, kjer stojita na reki dva še vedno delujoča mlina. Na priljubljeni izletniški točki Otok ljubezni, boste okusili nepozabna doživetja panonskega podeželja ob Muri.

Otok neštetih možnosti
Goričko je otok sredi drugačnih pokrajin, zato je nekaj posebnega. In to je potrebno izkoristiti: ljudje so znali naravo ohraniti zdravo in pisano. Takšna pokrajina daje tisoč možnosti preživljanja prostega časa, podoživljanja otroštva starejših, rekreacije mlajših, potešitve vedoželjnosti še mlajših. Poleg tega ponuja raznotero, posebno in zdravo hrano ter kakovostno bivalno okolje za sobivanje z vsemi živalskimi in rastlinskimi vrstami in osebki, ki Goričkega še niso zapustili, zapustili pa so pokrajine okrog njega.

 
POMURSKA TURISTIČNA ZVEZA

Pomurska turistična zveza je regijska destinacijska organizacija in skrbnik Sončeve poti. Nudi celovite informacije o letovanju v pomurskih zdraviliščih, gostiščih in na turističnih kmetijah, pa tudi o naravnih in kulturnih znamenitostih regije ter o možnostih rekreacije, izletov in obiskov prireditev v sončnem Prekmurju in Prlekiji.
Slovenska 25, SI-9000 Murska Sobota, T: 025348822, F: 5348823;
POMURSKI TURISTIČNI TELEFON 041 66 66 41
 E: info@pt-zveza.si, www.pt-zveza.si

Pomurje je dežela številnih izvirov mineralnih in termalnih voda, ki imajo mnoge zdravilne in blagodejne učinke.

Avtor: Pomurska Turistična Zveza, Damijan Jaklin

Sorodni članki

Prijava