Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ob 20-letnici samostojne Slovenije

Vsebina
Občutite domovino prednikov
 
V jubilejnem letu vabilo Slovencem in njihovim potomcem po svetu

Republika Slovenija v letu 2011 praznuje 20 let od razglasitve samostojnosti lastne države. Ponos nad dosežki samostojne Slovenije bo v letu 2011 zaznamoval tudi turistična dogajanja: s posebnimi dogodki, s sprejemanjem novih vizij razvoja in nenazadnje s prijetnimi druženji s prijatelji Slovenije iz vsega sveta. Med temi bodo še posebej pomembni slovenski izseljenci in njihovi potomci. Največje srečanje z njimi na ozemlju Slovenije je predvideno v prvih dneh julija.

   
 
DOGAJANJA VSE LETO – VRHUNEC JULIJA
Dan državnosti, ki ga Slovenija praznuje 25. junija, na dan, ko je republiška skupščina leta 1991 razglasila neodvisnost, se bo časovno povezoval s srečanjem Slovencev z vsega sveta, ki bo 1. julija v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije. To srečanje bo le vrh dogajanj, ki se bodo po vsej Sloveniji vrstila čez vse leto v različnih mestnih jedrih. Koledar dogajanj, privlačnih tudi za turiste, ki so s Slovenijo povezani na posebne načine, se sproti dopolnjuje na spletni strani
www.slovenia.info/homecoming, ki je pripravljena posebej za omenjen projekt. 

TURISTIČNI PAKETI IN UGODNOSTI ZA ZDOMCE IN IZSELJENCE
Slovencem, njihovim potomcem in prijateljem namerava Slovenska turistična organizacija olajšati odločitev za obisk Slovenije s številnimi akcijami in ugodnostmi. Za to, da bodo z njimi lahko seznanjeni Slovenci, njihovi potomci in prijatelji po vsem svetu, skrbijo vsebine na strani
www.slovenia.info/homecoming. Stran z objavami posebnih turističnih aranžmajev in paketov za zdomce in izseljence ter njihove bližnje je namenjena tudi izmenjavi vtisov in spominov na izvorno domovino prednikov. Posebne pakete Slovenska turistična organizacija pripravlja v sodelovanju s številnimi turističnimi agencijami in jih bo sproti ažurirala.    

 »Projekt »Homecoming« izvajamo v okviru praznovanja 20. letnice samostojnosti Slovenije, ki ga pripravljamo skupaj z Uradom za komuniciranje (UKOM) in Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V tej luči želimo v Slovenijo privabiti čim več Slovencev, ki živijo po svetu, njihovih sorodnikov, potomcev in prijateljev, saj je obisk domovine skupaj z otroci ali vnuki zagotovo nepozabno doživetje. V  letu 2011 pa bo le-to še bolj izjemno, saj bodo mnoga dogajanja namenjena druženju, spoznavanju Slovenije in njene dediščine.« je ob pripravi projekta dejala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. 

RAZLIČNE POTI DO SLOVENSKIH LJUDI
Na stičišču romanskega, germanskega in slovanskega evropskega prostora so Slovenci skozi burno zgodovino, skozi različne državne tvorbe in v zadnjih desetletjih ob izrazito odprtih mejah ostali presenetljivo homogena nacionalna skupnost, ki pa ima svoje pripadnike tudi prek meja lastne države in na drugih kontinentih. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za obisk Slovenije tudi med zdomci. Vse bolj so obiskane poletne šole slovenskega jezika in podobno. Vsi tisti, ki države svojih prednikov niso še nikoli obiskali, pa bodo imeli v letu 2011 za to še več razlogov, prav tako pa bodo na Slovenijo in njeno pomembno obletnico opozorjeni na več različnih mestih.

Poleg spletne strani www.slovenia.info/homecoming, na kateri so predvidene številne interaktivne rubrike in nagrajevanja, bodo zdomce in izseljence na obisk Slovenije vabila sporočila prek različnih družabnih omrežij (FaceBook, Twitter, FourSquare), prek oblik neposrednega komuniciranja (e-sporočila in obvestila) ter ob drugih predstavitvenih aktivnostih slovenskega turizma (sejmi ipd.)

V dveh desetletjih samostojnosti je Slovenija dosegla številne razvojne premike: od maja 1992 je članica OZN, od leta 2004 je članica Evropske unije in zveze NATO, od leta 2007 je uradna valuta v Sloveniji evro, v letu 2008 je Slovenija predsedovala evropskemu svetu. Slovenija, nekoč  republika zdaj bivše federacije Jugoslavije, je zdaj demokratična republika. Je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. To pravico je uresničila 25. junija 1991, ko je slovenski parlament sprejel ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, Deklaracijo o neodvisnosti in več zakonov.

Več informacij:
dr. Nataša Slak Valek
Foreign public relations
Slovenska turistična organizacija
Dimičeva 13, 1000 Ljubljana
Tel: +386 1 5898 550,
Fax: +386 1 5898 560
www.slovenia.info
e-mail: natasa.slak@slovenia.info

Sorodni članki

Prijava