Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hostel s pogledom na vulkan – Kostarika

Kostarika je ena izmed najbolj razvitih držav v Srednji Ameriki. Žal so temu primerne tudi cene a kljub temu jo velja obiskati, saj se ponaša s čudovito naravo, visokimi gorami in dolgimi plažami. Še vedno pa je potepanje po tej tropski državi precej cenejše kot po Evropi... Najcenejša prenočišča je mogoče najti kar v poceni hotelih namenjenih pretežno domačinom. Podobne cene so tudi v mladinskih hotelih, med katerimi pa so le trije del verige HI.

Vsebina

Od termalnih vrelcev do adrenalinskih parkov

Enega izmed slednjih sem našel pri kraju La Fortuna. V Hostlu Jardines Arenal je na voljo deset različno velikih sob. Najbolj privlačne so tiste, ki se ponašajo z razgledom na koničasti vrh vulkana Arenal s katerega pogosto teče žareča lava. Žal je bil vulkan v času mojega obiska že nekaj tednov neaktiven... Ali pa k sreči, saj je pred desetletji izbruh že terjal človeška življenja v oddaljeni vasi.

 
Sobe so prijetno urejene in opremljene s klimatsko napravo, čeprav ta pravzaprav niti ni potrebna. Kljub tropski klimi so noči na visoki planoti dovolj sveže, da zadostuje odprto okno. Na veliki odprti terasi je urejen prostor za druženje ter brezplačen internetni kotiček. Tu si je mogoče privoščiti tudi zajtrk, ki je vključen v ceno prenočišča. Zanj običajno poskrbi kar prijazen lastnik Hernan Blanco. Ta poleg hostla skrbi še za veliko čredo krav a si vseeno rad vedno vzame čas za klepet z gosti. Hernan je radoveden sogovornik in tudi sam rad potuje. Predvsem po Kostariki, saj ima štiri otroke s katerimi se je težko odpraviti na daljše potovanje.
Hernan je odličen poznavalec domačih krajev. Že dolgo dela v turizmu tako, da pozna številne ponudnike v La Fortuni in okolici. Tako vam lahko uredi kakršenkoli izlet ali prevoz po res ugodni ceni. Izbirate lahko med obiskom termalnih vrelcev, različnimi turami na vulkan in v deževni gozd, odločite se lahko za rafting, ali pa obisk adrenalinskih in naravnih parkov.

V družbi lenivca

Čeprav je hostel oddaljen nekaj kilometrov od pravega deževnega gozda, je v njegovi bližini mogoče srečati marsikatero žival. Po lepo urejenem vrtu se ves čas spreletavajo pisani ptiči. Z malo sreče lahko naletiš celo na tukana z velikim kljunom. Bolj pogosto pa na obisk pride lenivec, ki se prehranjuje z listi določenih dreves. Lenivci so aktivni predvsem ponoči, podnevi pa visijo na kateri izmed najvišjih vej. Ta, ki obiskuje Hernanov vrt, večkrat prečka dokaj prometno cesto, saj ima na drugi strani na voljo še nekaj dreves s priljubljenimi listi. K sreči ga zaenkrat še ni povozil kak avto. Verjetno zato, ker hodi naokoli predvsem ponoči.

Hernan pravi, da je na bližnjih poljih mogoče srečati tudi kakšno strupeno kačo. Zato so kmetje običajno obuti v gumijaste škornje. V primeru ugriza je sicer na voljo protistrup, toda vseeno je pametneje, da se med potepanjem po zaraščenih poteh ali gozdu primerno obuješ v pohodniške čevlje. Kdor ima rad živali lahko obišče še naravni rezervat Danaus, ki je oddaljen le kak kilometer. V njem je s pomočjo vodnikov mogoče videti marsikatero žival, ki bi jo sicer spregledal. Predvsem so to žabe, za katere vodniki dobro vedo, kje se običajno zadržujejo. Med njimi so tudi tiste prikupne zelene z rdečimi očmi. V parku je urejena tudi hiša metuljev, spoznavati pa je mogoče še pestro rastlinstvo vključno s številnimi zdravilnimi rastlinami in orhidejami.

Kulinarične skušnjave

Na kosilo ali večerjo se je potrebno odpraviti do bližnjega mesta La Fortuna v katerem je na voljo več restavracij za vsak žep in okus. Najcenejši so dnevni meniji, kakršne je mogoče dobiti že za dobre 3 evre. Običajno predstavljajo značilno kostariško jed casado, ki jo sestavljajo riž, fižol, solata, jedilne banane in meso. Slednje je lahko svinjina, govedina, piščanec ali riba. Fižol in riž sta tudi sicer pogosto na domačem jedilniku – ena izmed priljubljenih jedi (gallo pinto) je sestavljena iz mešanice obojega. K jedi se prileže tudi pijača. Priljubljeno je pivo imperial, še bolje pa si je privoščiti sveže stisnjene sokove iz tropskega sadja. Ponujajo mango, ananas, papajo, gvajavo in še kaj, odvisno od sezone.

La Fortuna je oddaljena okoli 120 kilometrov od prestolnice San Jose, pri kateri se nahaja mednarodno letališče. Vožnja z avtobusi je poceni a tudi počasna, saj za to pot potrebujejo dobre tri ure. Predvsem zaradi ovinkaste ceste in pogostih postaj. Zato si nekateri privoščijo najetje privatnih prevoznikov, ki pa so nekajkrat dražji. Seveda je možen tudi najem osebnega avtomobila, ki pa ima smisel le, če si stroške deli več oseb. Plačevati je mogoče kar z ameriškimi dolarji, le za manjše nakupe je potrebno imeti pri sebi lokalno valuto – kolone. Sporazumevanje je mogoče v angleščini a zaželjeno je vsaj osnovno znanje španščine, saj izven turističnih krajev le redkokdo govori angleško.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava