Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor - mesto obdano z lepoto – 6.del

Nad mestom Maribor se dvigajo griči Piramide in Kalvarije, Mestni hrib in seveda najvišji med njimi Urban, ki ponuja odlične poglede iznad Kamnice proti centru mesta, preko Slovenskih goric vse tja do Madžarske, Hrvaške in seveda bližnje Avstrije, kjer boste ob lepih jasnih dnevih uživali v pogledu na gole vrhove avstrijskih vrhov ter s pogledom zajeli ogromen del Pohorja.

Vsebina

Na Urban prihajajo ljudje peš, s kolesom ali avtomobilom... pa tudi manjši avtobus pripelje do sem.

Zlasti tisti bolj zahtevni in utrjeni kolesarji bodo našli ob kolesarskem vzponu na Urban pravi izziv. Vendar je kar nekaj zanimivosti že na sami poti od centra mesta pa do vzpona na Urban in njegove cerkvice, ki že na kilometre daleč služi kot orientacijska točka.
  
Če greste iz centra mesta, boste po cesti nad severno stranjo nogometnega stadiona prišli do sedaj majhnega bara Mitnica, ki je nekoč (kakor pove že samo ime) res bil postaja, kjer so pobirali mitnino, saj je bila to glavna povezava Maribora z Gradcem, vse dokler niso izsušili območja Treh ribnikov in speljali prometnice preko Košakov.

Cesta nato vodi dalje proti Kamnici in Rošpohu in kaj kmalu boste na svoji levi videli hipodrom. Za vse ljubitelje konj je to odličen kraj, kjer se lahko v družbi teh veličastnih štirinožcev sprostite ter dogovorite tudi za izlet na konjskih hrbtih.
 
Od tod naprej pa pridete v primestno vasico Kamnica, katere stari center je varovan kot del arhitektonske dediščine. Vasica je stisnjena pod samo vznožje Kozjaka, kar pomeni da je prav na meji med Alpskim svetom, katerega najbolj zahodna predstavnika v Sloveniji sta prav Pohorje in Kozjak in gričevnatim svetom Slovenskih goric, ki se odpira vse proti Panonski nižini.
   
Kamniški plato je eno izmed glavnih zajetji vode mestnega vodovoda, tako da je območje zaščiteno. Tukaj se vode Kozjaka mešajo s podtalnico Drave pri Dravskem otoku, ki je le malce na jug od vasice. V poletnih mesecih je Mariborski otok zelo priljubljeno odprto kopališče, med tem ko ob drugih letnih časih predstavlja svojevrsten umik v naravo, kjer se lahko ljudje resnično umaknejo na svoj otok miru pred mestnim vrvežem.
 
Vendar se mi odpravljamo na Urban, kar pomeni, da bomo iz centra Kamnice začeli razmišljati o tem, kako se bo pričel pohod navkreber. Kot pri vsakem vzponu imamo več možnosti, ki so različno zahtevne, a vsaj nekaj malega kondicije boste potrebovali, če ravno ne greste z avtom.

Verjemite pa, da bo ves trud poplačan, ko enkrat pridete do vrha in se ozrete naokoli.
  
Na samem vrhu se nahaja tudi vinotoč, kjer se lahko okrepčate, vendar je redno odprt le ob koncih tedna, tako da se pripravite in raje pokličite vnaprej, da se izognete neprijetnim presenečenjem, ko pridete na vrh.

Z Urbana pa se nato po vrhovih podajmo dalje proti Gaju nad Mariborom, kjer se obnavlja zgradba nekdanje šole, ob kateri je tudi postaja mestnega avtobusa. Tudi tukaj se je mogoče okrepčati in sicer je celo malce več izbire, le da morate malo stran od stare šole in cerkve Sv. Križa. Tako imate izbiro kmečkega turizma, ali pa če greste še naprej proti Tojzlovemu vrhu pravi pravcati planinski dom, ki nudi možnost prenočevanja tudi velikim skupinam ljudi.

Za vse, ki se ste na pot podali peš, bo to zagotovo zanimiva možnost, saj se lahko nazaj odpravite šele naslednji dan in se dodobra naužijete tudi nočnega zraka višav... drugače pa priporočam, da pot nadaljujete in se spustite po severnem pobočju v smeri proti Gradiški in Kungoti, od koder se začne zelo lep izlet po Slovenskih goricah, ki tukaj potekajo čisto ob avstrijski meji, tako da včasih več sploh ne veste, v kateri državi ste. A o tem izletu, drugič, saj verjamem, da boste že tako prepolni vtisov narave in višav.

Borut Jurišič

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava