Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hostel ob več-kilometrski plaži

Latvija, geografsko srednja izmed baltskih držav (če ne veste takoj kam bi jo umestili), je bila že pred sovjetsko okupacijo znana turistična destinacija. To je veljalo predvsem za območje več kot trideset kilometrov dolge peščene obale ob kateri je nanizanih vrsta manjših krajev. Znani so pod skupnim imenom Jurmala. Dolgi kilometri peščenih obal se v poletnih mesecih spremenijo v središče zabave za stare in mlade. Ob obali in le nekaj deset metrov oddaljenih ulicah se vrstijo različni lokali, ljubitelji nakupovanj pa se lahko navdušujejo nad več kot kilometer dolgo ulico rezervirano za peščce, ob kateri se vrstijo številni butiki in restavracije. Za pestro dogajanje skrbijo še številne kulturne in športne prireditve, ki poživljajo utrip letoviških krajev vse od junija do septembra.

Vsebina

Prijeten hostel

Poseben pečat dajejo Jurmali tudi več kot stoletje stare lesene vile. Kar okoli tri tisoč jih je menda raztresenih po borovih gozdičkih in mnoge so zgledno obnovljene. V nekaterih so urejeni butični hoteli, večino prenočišč pa nudijo večji hoteli, nekateri še iz socialističnih časov. Poleg kampiranja  predstavlja najugodnejšo možnost spanja bivanje v mladinskem domu Riga Beach Hostel, ki je del združenja HI. Oddaljen je le nekaj deset metrov stran od plaže in malo več od najbolj živahnih predelov mesta. Lokacija je vsekakor izvrstna, saj ni daleč do avtobusne in železniške postaje, tisti, ki pridejo z avtomobilom, pa lahko parkirajo kar pred mladinskim domom.

Vodja hostla Armands Muižnieks je poskrbel, da je nevpadljiva kockasta zgradba dobila zanimivo notranjost. Prostorne sobe so odete v sončne barve, v njih je ravno prav postelj, da ni gneče, slike na hodnikih pa obujajo nostalgične spomine na čase iz prve polovice preteklega stoletja, ko so bile plaže in sprehajalne poti morda še bolj polne obiskovalcev kot danes.

Poleg tega, da je Armands že enajsto leto vodja latvijske zveze HI, se je ukvarjal še z različnimi projekti s področja turizma. Trenutno med drugim poučuje v srednji šoli in se ukvarja z mednarodnim projektom EDEN. V okviru slednjega iščejo in promovirajo tudi manj znane kraje, ki imajo velik turistični potencial in ga želijo izkoristiti po načelih sonaravnega ter trajnostnega razvoja.

O turističnih možnostih Jurmale in Latvije sva klepetala na vrtu prijetne restavracije v kateri točijo dobro latvijsko pivo in kjer je slišati predvsem latvijsko glasbo. „Brainstorm so eni izmed najboljših!“ je bil navdušen Armands in moral sem mu pritrditi. Priporočam obisk njihove splete strani!

Armands ima tudi skrajno nenavaden hobi – zbira lončke iz katerih so nekoč pili mineralno vodo v zdraviliščih. Zbranih ima že kakšnih petsto in javnosti jih je predstavil že na nekaj razstavah. Slovenskih eksponatov zaenkrat še ni med njimi a Armands že načrtuje obisk zdravilišča Rogaška slatina prav s tem namenom. Sicer pa mu Slovenija ni tuja, saj je bil pri nas že dvakrat. 

Le korak do prestolnice

Jurmala leži le dobrih dvajset kilometrov stran od latvijske prestolnice Riga. Artmands, tako kot mnogi drugi, raje živi tu in se v službo vozi z vlakom. To je odlična izbira, saj so povezave zelo dobre, glavna železniška postaja pa je na robu starega dela mesta. To je bilo med Drugo svetovno vojno sicer močno bombardirano, vendar so kasneje obnovili ali celo na novo zgradili zgodovinsko najpomembnejše zgradbe. Riga je povezana z Baltskim morjem prek reke Daugava in tako je bila že od nekdaj živahno trgovsko središče in eno izmed pomembnejših hanzeatskih mest. Ožje mestno središče si je z lahkoto mogoče ogledati kar peš. Toda, če želite spoznati še širši del mesta s slikovitimi stavbami v Art Nouveau  jugendstilu iz začetka preteklega stoletja, si je potrebno pomagati z javnimi prevoznimi sredstvi. Če nameravate obiskati še nekaj muzejev velja razmisliti o nakupu mestne kartice Riga card (www.rigacard.lv). Z njo imate brezplačen prevoz po mestu in ravno tako brezplačen vstop v večino muzejev ter še popuste v nekaterih restavracijah, trgovinah in pri koriščenju različnih storitev.

In kakšne so cene?

Cenovno je Latvija primerljiva s Slovenijo. Še posebno Riga in najbolj turistični kraji. Uradna valuta je lats, ki je vreden več kot evro. Življenjski standard je na prvi pogled videti celo višji kot pri nas, saj so na cestah praviloma avtomobili višjega cenovnega razreda. A druga plat medalje je, da mnogi avtomobila preprosto nimajo, stopnja brezposelnosti pa je precej visoka. Uradni jezik je seveda latvijščina, ki spada v isto skupino jezikov kot litvanjščina. Dobra polovica prebivalcev pa govori tudi rusko, saj Rusi predstavljajo kakšnih 30% vseh prebivalcev. Večina mladih danes dobro govori angleško in še katerega izmed najbolj razširjenih svetovnih jezikov. V Rigo je mogoče najceneje priti s katerim izmed nizkocenovnih letalskih prevoznikov. V mestu je tudi pristanišče za ladje križarke.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava