Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Amerika v 10 dneh – 5. del

Urugvaj

Urugvaj je relativno majhna država (gledano z južnoameriškimi očmi) z dobrimi 176.000 kvadratnimi kilometri in meji na Brazilijo na severu ter Argentino na zahodu. Tudi po prebivalstvu ne spada med ogromne države, saj ima le nekaj več, kot 3,3 milijone prebivalcev, od katerih jih 40% živi v prestolnici Montevideo.
Vsebina

Urugvaj in Argentino povezujejo odlične ladijske povezave. Ladje vozijo tako v Montevideo, ki je nekoliko zahodneje, kot v Colonio, ki je dobesedno nasproti Buenos Airesa.

V Montevideu si zajtrk privoščimo kar na avtobusni postaji, saj ob šestih zjutraj ni prav veliko možnosti za kakšno odprto restavracijo v centru mesta. Po zajtrku pa priporočam najprej panoramski ogled obale, kjer nas spremljajo kilometri lepo urejenih plaž na eni ter bogato opremljenih hiš na drugi strani ceste. Kmalu tudi v živo opazimo, da je Urugvaj ena bolj razvitih držav v Južni Ameriki.

Sprehod po centru mesta nas v tem prepričanju samo še utrdi, saj je mesto urejeno, živahno, bogato in čisto. Na vsakem koraku najdemo del zgodovine, seveda pa tudi restavracije in različne trgovine. Najbolj zanimiv pa je prehod med starim in novim delom mesta, ki ga označuje mavzolej in spomenik generalu Joseju Gervasio Artigasu, očetu sodobnega Urugvaja na sredini osrednjega trga neodvisnosti.

Nič čudnega, da je po raziskavi Mercer Human Resource Consulting Montevideo v okviru držav Latinske Amerike mesto, ki prebivalcem omogoča najvišji življenjski standard.

Po ogledu obale, ki se zdi neskončna, pa je potrebnih kakšnih šest ur za ogled centra Montevidea in seveda kosilo v pristanišču, kjer so v nekdanji ribji tržnici uredili kakšnih dvajset restavracij. Če ste v Buenos Airesu še verjeli, da je najboljša govedina v Južni Ameriki prav argentinska, vam bo hrana v eni od teh restavracij to prepričanje precej omajala.

Če bi čas dopuščal, bi z veseljem prenočil v katerem izmed sedmih hostlov v Montevideu a žal je bil čas preskopo odmerjen.

Montevideo si lahko ogledate v galeriji fotografij »Montevideo«.

Po kosilu je prijal kratek počitek, ki sem si ga privoščil med dvourno vožnjo do Colonie z enim izmed mnogih direktnih avtobusov, ki povezujejo Colonio s prestolnico Montevideo.

Če smo Montevideo zapustili okrog 15. ure, prispemo v Colonio okrog 17h, tako, da imamo več kot dovolj časa, če smo le povratek rezervirali hitro ladjo, ki odrine ob 21.30 in prispe v Buenos Aires ob 22.45.

Colonia, ali s polnim imenom Colonia del Sacramento, je staro kolonialno mesto iz 17. stoletja, ki so ga naselili Portugalci, a ga kasneje zamenjali za ozemlje na severu. Prav zaradi portugalskega pridiha, je mesto res nekaj posebnega. Mesto je majhno, star center pa še toliko bolj. Za sprehod od avtobusne postaje čez ves stari del mesta in nazaj do pristanišča bi porabili največ eno uro hoje, zato so 4 ure, ki me ločijo do ladje za Buenos Aires več kot dovolj za vse oglede, večerjo, kakšno pivo in nakup spominkov.

Čeprav bi lahko o tem mestu napisal še mnogo, predlagam, da si ga raje ogledate v nekaj slikah, saj slike povedo več, kot tisoč besed. Pred fotografijami pa morda le podatek, da je bila Colonia leta 1995 vpisana tudi v UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine.

Fotografij Colonie se lahko naužijete v galeriji »Colonia«.

S slovesom od Colonie se tudi zaključuje to potovanje po Južni Ameriki. Pet delov, pet držav in deset dni. Vsekakor izjemno kratek čas, da bi lahko katero izmed držav ali mest spoznal do korenin, a vendar dovolj za bežno sliko, ki sem jo dobil ob obisku Južne Amerike.

Nasvidenje do prihodnjega potovanja!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava