Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V Jakulinih odkrili spominsko ploščo Matiji Vertovcu.

Vsebina

Jakulini so droben zaselek znotraj krajevne skupnosti Šmarje. Da so zares drobne, priča le šest domačij, ki sestavljajo zaselek. Vendar je bilo kljub temu potrebnega veliko truda in iskanja, da so iskalci med temi šestimi hišnimi številkami našli pravo – rojstno hišo Matije Vertovca (1784 – 1851), enega najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev 19. stoletja.

 
 
Stare »bukve« pravijo, da se je Matija Vertovec rodil v Jakulinih št. 4, danes v tej hiši (na drugačnem naslovu) živijo Krapeževi, novi lastniki Vertovčeve domačije in tudi pobudniki za postavitev spominske table pomembnemu rojaku. Vse ostale podrobnosti so dorekli člani Društva Matija Vertovec in na lepo sončno nedeljo, 26. oktobra, slovesno odkrili nov mejnik na Vertovčevih poteh – spominsko tablo na rojstni hiši Matije Vertovca. Tablo je oblikoval Boris Blažko, sodelavec Goriškega muzeja in na zanimiv način med besedilo vkomponiral vinsko trto, ki naj že na prvi pogled simbolizira pomen Vrtovčevega dela. Na slovesnosti se je zbralo presenetljivo veliko obiskovalcev, ki jim je dobrodošlico izrekel predsednik KS Šmarje Simon Makovec Kržišnik. Nato je zbranim spregovoril župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak, tudi član društva Matija Vertovec. Poudaril je pomen živahnih dejavnosti v Šmarjah, pa tudi pomen dela pomembnega moža. Še več o Vertovcu in o njegovi neminljivosti pa je povedal predsednik društva Stanislav Bačar. Čeprav je Vertovec sam zapisal, da bo kmalu pozabljen, se to ni zgodilo – še več, vedno bolj se ga spominjamo, vedno večjo veljavo pridobiva njegovo delo. Bačar je še posebej poudaril pomen tovrstnega spominjanja in ohranjanja spomina za nacionalno identiteto vsega naroda. Spominsko ploščo sta odkrila pobudnik in lastnik hiše Zdravko Krapež in mož, ki izhaja iz rodu Vertovcev in je bil pobudnik postavitve spomenika Matiji Vertovcu v Šmarjah, od koder je tudi doma, Boris Vrtovec. Sledilo je povabilo v Vertovčev hram, kjer so gospodinje s Planine pripravile že na pogled privlačno in nadvse okusno pogostitev.
Društvo Matija Vertovec je dan izkoristilo tudi za čiščenje trase Vertovčevih poti, saj se pohod naglo bliža. Letos se bomo na Vertovčevih poteh najprej podali v Uhanje, Tevče, Vrtovče, Šmarje, obiskali bomo tudi rojstno hišo našega rojaka v Jakulinih, na Planini bo 12.30 osrednja slovesnost, uro prej pa maša v cerkvi sv. Kancijana. Nato pa se bomo mimo cerkvice sv. Marjete in skozi Dolenje podali nazaj na izhodišče, pod mogočni hrast pred vasjo Ustje. Pohod bo v nedeljo, 16. novembra. Dobrodošli!

Sanda Hain

Sorodni članki

Prijava