Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

EU-Kitajsko leto mladih 2011

Vsebina

Predstavniki Hostelling International na flagship dogodku leta mladih EU in Kitajske
 
Leto 2011 je bilo na 12. vrhu EU in Kitajske določeno kot evropsko-kitajsko leto mladih. Vrh je bil organiziran 30. novembra 2009 v Nanjingus ciljem »nadaljnjega razvijanja in poglabljanja partnerstva med Evropo in Kitajsko.« Določeni so bili skupni cilji, da se okrepi komunikacija posameznikov s posamezniki, kakor tudi med korporacijami z različnih področji, zlasti na področju mladine. Eden izmed krovnih dogodkov leta je bil organiziran v Shenzhenu in Guangzhou v avgustu, kjer so HI zastopali tudi vodje zvez iz Slovenije in Madžarske.

 
Glavni cilji EU-Kitajskega leta mladih so:
• Promovirati medkulturni dialog in krepiti medsebojno razumevanje in prijateljstvo med mladimi v Evropi in na Kitajskem;
• Spodbujati mlade, da se zavzamejo za podporo razvoja odnosov med EU in Kitajsko;
• Doseči obsežen in dobrodejen učinek ter pomagati zagotoviti sodelovanje med predstavniki oblasti, kakor tudi mladinskimi organizacijami, da se doseže trajnosten učinek tudi po izteku leta 2011.

Nadalje pa so v skladu z Evropskim letom prostovoljstva (2011) predvidene tudi prostovoljne dejavnosti, ki vključujejo tako evropske kot kitajske aktivnosti, ki so promovirane skozi različne instrumente, vključno z Evropsko prostovoljno mrežo.
Da bi dosegli te cilje, se izvaja različne dejavnosti, vključno z nizom krovnih dogodkov, ki se bodo tekom leta odvijali v Evropi in na Kitajskem, ki bodo omogočali mladim predstavnikom obeh regij, da se zbližajo in izmenjajo poglede ter znanja med seboj, glede na teme skupnih interesov – zlasti na temi Mladina in trajnostni razvoj ter Udejstvovanje mladih.

Leto se je uradno pričelo z dvema uradnima otvoritvenima ceremonijama, ki sta bili organizirani v Bruslju 11. januarja in v Pekingu 23. februarja.

Tretji krovni dogodek je bil organiziran v juliju v Pekingu, Xi’an in je bil namenjen širjenju diskusije na temo Mladi in trajnostni razvoj, s posebnim poudarkom na okolju prijaznem prostovoljstvu, okolju prijazni prehrani in okolju prijazni kreativnosti.

Na četrtem dogodku, ki je bil organiziran v Shenzhenu in Guangzhou med 9. in 15. avgustom pa je bil namenjen raziskovanju teme udeležbe mladih, prispevanju debati na teme kot so prostovoljna služba, razvoj družbe in služnosti, nove generacije in družbene integracije ter udejstvovanja mladih pri sprejemanju političnih odločitev na Kitajskem in v Evropi.

Na četrtem dogodku sta Hostelling International zastopala Anja Žepič, sekretarka slovenskega popotniškega združenja in Agnes Erdohati, vršilka dolžnosti predsednice madžarske YHA. Dogodek je bil organiziran hkrati s festivalom letne univerzijade 2011, ki je potekal v Shenzhenu.
 
 
 
 
Tekom uvodnega dela petdnevnega programa, so delegati EU in Kitajske poslušali govorce na teme:
I tema: Harmonična družba in udejstvovanje mladih
• predavatelj g. PI Jun, namestnik generalnega sekretarja kitajske prostovoljne zveze;
• in prof. Erik Amnå, doktor političnih znanosti, vladna služba, Univerza Uppsala, Švedska.
II tema: Udejstvovanje mladih pri ustvarjanju politike
• predavatelj g. XI Jieying, član narodnega komiteja Kitajske ljudske politične svetovalne konference, direktor Kitajskega mladinskega in otroškega raziskovalnega centra;
• in g. Robert THOMSON, Spremljanje, ocenjevanje, izobraževanje in zagovarjanje mladinske politike, Federalni oddelek notranjih zadev, Služba za javno zdravje, Bern.

Po uvodnem delu so se delegati lahko razporedili v manjše skupine, kjer so izmenjali zamisli o štirih različnih temah:
• Prostovoljna služba,
• Razvoj družbe in usluge,
• Varovanje dobrin mladostnikov,
• Udejstvovanje mladih pri sprejemanju političnih odločitev.

Da bi delegatom EU omogočili boljši vpogled v razvoj Kitajske, so jim dali na razpolago ogled sledečih družb, industrijskih območji in družbenih centrov:
• Družba HuaWei, vodilna družba na svetovnem trgu rešitev s področja informatike in komunikacijskih tehnologij v Shenzhenu,
• Industrijsko območje mesta Dongguan - Chang’an,
• Družbena organizacija Hongyuan v južnem Dongguanu in
• Druga Otroška palača v Guangzhou. 

Da bi sodelujočim omogočili boljše razumevanje kitajske družbe je program vključeval tudi nekaj bolj sproščenih, turistično orientiranih elementov, kot je obisk gozda Dapeng, naravni rezervat Mangrove in muzej Guangzhou. Poseben je bil tudi obisk Biserne reke v Guangzhou ter zlasti udeležba na Svetovnem univerzitetnem koncertu na plaži Dameisha ter nepozabna otvoritvena ceremonija Univerzijade – vse to so bila enkratna doživetja!

Kot je ga. Nevedalova Katarina, podpredsednica Evropskega Mladinskega Foruma dejala na otvoritvenem govoru v Shenzhenu, je cilj teh krovnih dogodkov na Kitajskem in znotraj EU, da izkoristijo izkušnje utečenih programov in aktivnosti, da bi izgradili mostove med mladimi v posameznih regijah, da bi negovali pristne odnose, omogočili skupno razumevanje in skrbeli za čvrste temelje nadaljnjega dialoga v smislu partnerstva in doseganja skupnih teženj.

Kot sta rekli Anja in Agnes, obe predstavnici delegacij Hostelling International, je bila gradnja tega mostu uspešna in – »se veseliva ohranjanja stikov, ki sva jih skovali na Kitajskem ter z mladimi prebivalci Kitajske, ki sva jih spoznali med promocijskimi dejavnostmi, da se poveča in razširi sodelovanje med našimi raznolikimi skupnostmi.« 

Agnes Erdohati
v.d. predsednica
Madžarska YHA

Sorodni članki

Prijava