Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prostovoljno delo v Južni Afriki

“Po mojem mnenju je Južna Afrika najlepša dežela sveta!”

Mislim, da si bo vsak, ki je vsaj nekaj česa preživel v Južnoafriški republiki podprl zgornjo trditev, ki jo je podala mlada ženska iz Glasgowa, ki je prišla v Južno afriko leta 2009 kot prostovoljec in se tja vrnila to zimo, da preživi več časa na Divji obali in Vzhodnem rtu. Chintsa je obalna vasica na vzhodnem rtu, ki predstavlja začetek Divje obale in Transkei, od koder brez težav dosežete tako vzhodni kot zahodni rt (dva povsem različna svetova, kar se Južne Afrike tiče!). Chintsa je odlično izhodišče za začetek katerekoli pustolovščine, ki poteka po Južnoafriški republiki.

Vsebina
Vzhodni rt, dom plemena Xhosa je le dodatnih nekaj korakov naprej od visoko razvitega in zahodnega rta in vam nudi možnost spoznavanja prave južne Afrike. Vožnja po Keiu vam prikaže tradicionalne blatne in obarvane hiške svetlečih modrih, turkiznih, roza barvah z neverjetnimi hribi in dolinami, kjer v tej nerazviti pokrajini izkusite neprijetnost kilometrov makadamskih cest! Prebivalci Xhosa se držijo svojih tradicij ter nadaljujejo z oblačenjem v noše, ki so pri njih vsakodnevna oblačila, ki vsakega obiskovalca Transkeia presenetijo. Če si ne morete privoščiti poti v Kei, pa vedite, da večina popotniških nastanitev organizira izlete v vasice Xhosa, kjer boste spoznali tradicionalno petje in ples žensk in deklet, ki vas bodo hranile s fižolom, ter tradicionalnim Xhosa kruhom in umngusho.“Noči sem prebivala sedeč ob ognju, tekala bosa in se dala navijati lase: to je popolno nasprotje sprehodom v volnenih puloverjih po tlakovanih cestah rodnega Glasgowa!” To sproščeno vzdušje omogoča divja in prelepa Divja obala, kraj, ki bo vsakemu popotniku neverjetno privlačen.
 
Kot kontrast pa zahodni rt ponuja sodoben pogled na Južnoafriško republiko. Metropolitanski Cape Town ponuja čudovite razglede ter ima fantastično nočno življenje. »Eden najlepših pogledov, ki sem ga kadarkoli videla, je bil pogled na oblake, ki se spuščajo preko slapa pred goro Table Mountain”. Živahna kombinacija kulture, glasbe, barv in hrane, ki se lahko primerja s katerim koli zahodnim velemestom, ki vas lahko zabavlja brez predaha. Od potapljanja z morskimi psmi, ogledov znamenitosti in ponočevanje – v Cape Townu je vsega tega v izobilju.
 
Znova na vzhodnem rtu, kjer leži tudi vasica Chintsa, ki je morda majhna a ponuja ogromno dobrodošlico, ter vas sprejme z razširjenimi rokami. Pustolovski popotniki se pojavljajo po vsem hribu, ki ponuja razgled, ki je vreden prodati svojo dušo. To majhno stičišče dejavnosti ponuja ne le čisto, temveč tudi cenovno ugodno in luksuzno nastanitev, izbrano domačo hrano in prijazno postrežbo. Prav tako pa vas lahko učijo tudi surfanja, gorskega kolesarjenja, vam nudijo oglede Xhosa vasic ter vas vodijo v naravne rezervate in na koncerte družabnih šol. Če boste lahko odvrnili pogled od razgleda, pa vam priporočamo sprehod preko plaže vzhodne Chintsa, ki ponuja dolgoročne nastanitve in možnost, da prispevate skupnosti: Prostovoljstvo v Afriki 32 Jug (VA32) je prostovoljna organizacija, ki se zanaša na mednarodne prostovoljne projekte ter ponuja odlične možnosti za prostovoljce na vzhodni obali, s tem pa nudi tudi odličen izgovor, da še malo dlje ostanete v tem prelepem delu sveta. Njihov pionirski projekt - Wild Coast Schools Project – ponuja podeželskim učencem možnost pridobiti znanja računalništva ter jih pripraviti na prihodnost moderne Južne Afrike. Otroci Chintse so za večino glavna atrakcija obiska Divje obale: “Otroci Chintse so zame duša projekta. Zjutraj gredo v šolo nasmejanih obrazov, ko tečejo in pozdravljajo, željni pogovora z vami – to je najlepši možni začetek dneva ”. VA32 ponuja trajnostne projekte izobraževanja, razvoja komunikacij in ohranjevanje okolja s pomočjo mednarodnih prostovoljcev, kakor tudi s prijatelji Chintse (lokalna nepridobitna organizacija), ki se zavzema za pomoč lokalni skupnosti ter pokazati, da je učenje lahko tudi zabavno. “Ne vem, kdaj sem se nazadnje toliko presmejala – in nisem bila sama. Ostali prostovoljci so prav tako zagreti, da bi izpeljali projekt. Kako ne bi bili, ko vidijo vse te ljudi, kako ljubijo svojo skupnost in se ji posvečajo?”
 
Tako Pustolovski popotniki, kot VA32 sta prejela nagrade Turističnega sejma in Turizma JAR, s čimer zagotavljata odličen začetek Južnoafriške pustolovščine. Lahko pridete in greste, vendar boste delček srca pustili tukaj – verjemite!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava