Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Lepote Avstralije

Vsebina

Leigh Reading in Elinor Sheargold vržeta kovanec in se odločite za dvoje različnih počitnic v Avstraliji. Prisluhnite njunim dogodivščinam!

 
Daljni sever - Queensland
 

Daleč na severu Queenslanda se nahajajo neverjetna čuda narave, zato se tega predela tudi drži vzdevek, da je prestolnica pustolovščin Avstralije ter omogoča izjemen izlet. Leigh Reading se opremi, odrine strah in se odpravi na sever.

Moje spoznavanje Cairnsa se začne v AJ Hackett. Ko vstopim me pozdravi Marcus, s toplim nasmeškom razloži, kaj lahko pričakujem ter mi poda dovolilnico, s katero še zveča pričakovanja. V AJ Hackett ponujajo ne le bungy jumping, temveč se ta nahaja v pragozduseverno od mesta na 50 metrov visokih razglednih platformah, ki so najvišja razgledna točka v Cairnsu ter nudi izjemen pogled na gozd, kakor tudi na koralni greben. 

Tukaj sem, da naredim Minjin Swing. Marcus me vodi skozi vse priprave ter preveri varnostne ukrepe (izvedli so že preko 100.000 varnih spustov), a jaz se enostavno ne morem sprostiti, saj bom padel z višine 45 metrov na višino le enega v roku treh sekund. Bidim, da je razgled čudovit, dokler me dvigujejo na vrh z vrvjo v roki. In potem – fijuuuu! Po začetnem prostem padu me ujamejo vrvi in letim skozi drevesa pri hitrosti 120km/h. Kakšno doživetje, kakšna zabava, kaj me je le skrbelo?

Naslednji dan sem prepuščen Barneyu iz Back Country Bliss. Potujeva kakšno uro iz mesta, da prideva v Port Douglas ob slikoviti obalni cesti, divjine na najini levi in obali na desni, ki spominja na Havaje.

Prispeva do plaže Thala in preoblečeva se v ne rano privlačna oblačila Stinger, dokler veslava po mirnem zalivčku. Voda je kristalno bistra in polna barvitih rib, ki švigajo pod najinim kajakom, dokler Barney razlaga o delfinih, želvah in kitih, katere je tukaj vse mogoče srečati. Ko prideva v osrčje pa je čas, da zajahava val nazaj do obale in greva dalje po kopnem, do vrha ene izmed avstralskih poti za gorsko kolesarjenje “The Bump Track”.

Tega sem se že veselil, vendar je moje navdušenje kar hitro preraslo v strah, ko nas je Barney opozoril na pogosto rastlino, ki jo po poti najdemo – bodljikavo drevo. Listje je v obliki srca in prekrito s fino dlako, ki se obnaša kot drobcene iglice, ki znajo prav zahrbtno zbosti. Ko vas enkrat piči nadaljuje peči še tedne, če ne celo mesece po tem. Skamenel sem nadaljeval pot po nizkeber, kjer sem se nemudoma srečal z drevjem – na srečo ne bodljikavim. Znova na poti, na kateri sploh ni preprosto ostati, med tem ko se izmikate kamenju, drevesom, prebrodite blato, obvladate vzpone in spuste ter celo prečkate reko.

Uro kasneje se ustavimo, da dotočimo pijačo in pojemo tablico mueslija, ob tem pa dobimo priložnost, da občudujemo razgled z visokega vzpona, ki gleda naravnost preko grebena. Barney zniža sedež kolesa, nato pa nadaljujemo po zadnjem delu poti – kilometer dolgem, strmem spustu preko kamenja. To je najhitrejši in najbolj adrenalinski del poti, ki se zaključi s tem, da poletite med drevesi v odprto dolino – še vedno v enem kosu in brez drevesnih vbodov.

Nadaljevati dalje proti severu, vse do Cape Tribulation, pridemo do naslednjega izziva Jungle Surfing. Naš gostitelj Gordon (starodavni maltežan, če vas ravno zanima) nas pomaga vpeti in dvigniti do prve platforme, ki je dvignjena v vrhove krošenj. Sedeč v sponah nad podrastjo dežnega gozda, zapet kakšnih 10 do 20 metrov in švigajoč med drevesi, je nadvse nenavadno doživetje. Na vmesni postaji v neki krošnji se ustavimo, viseč 22,5 metrov nad potokom Masons Creek, na drugi jeklenici pa visimo z glavo navzdol in švigamo skozi gozd.

Znova na tleh nas poberejo na čolniček, ki vodi do zelenega otoka Green Island, kjer bomo snorkljali v Quicksilver Reef plavalnem krogu. S pekočim soncem nad nami smo imeli odlično vidljivost, ko smo plavali preko neverjetnih koralnih formacij, videč stotine različnih rib in celo (kakšna sreča) videli graciozno morsko želvo.  

Dokler na letalu, leteč domov, razmišljam o vsem, kar sem doživel, priznam, da me je prevzela pokrajina, ki je presegla moja pričakovanja. Tudi moje izkušnje, ki so resnično enkratne v življenju, kakor tudi ljudje, ki sem jih spoznal, so nekaj neverjetnega. Skrajni sever Queenslanda živi in diha pustolovščine ter tako omogoča odličen oddih, da se odtopite iz zimskega sna.

Leigh Reading

 
Jugozahodni del Zahodne Avstralije
 

“Gre za eno najdražjih hran na svetu.” Redki posladki, ki jih narava redkokdaj ponudi in dosegajo ceno $1,300 - $3,000 za kilogram, črni tartufi, so ena izmed najbolj iskanih poslastic. Pa vendar sem bil tukaj in užival v tej poslastici – krožniku česnovo-gobičnih posladkov črnega zlata za le $13. 

 
Pot žetve Margaret River obljublja veliko takšnih izkušenj. Ne misleč na 100 in nekaj vinarij, po katerih je regija slavna (čeprav vam ne svetujem, da jih odmislite), boste našli butike, pivovarne, nasade oljk, sadovnjake, gojišča divjadi in lokalnih sladkovodnih rib. A to je šele začetek! Ljubitelji žganih pijač, pripravljalnice karamel, sirarne, čokoladnice… vse vas vpelje v svet slastnosti po neverjetno žepu prijaznih cenah.

In prav v tem je problem – preveč izbire za tako kratek čas. Izbral sem lažjo možnost in prepustil muke izbire Dudu – John Connorju, ki ponuja vinske oglede za začetnike ter obljublja da bo odmašil dolino tako za moške kot ženske, da zares uživajo in izkusijo lokalno ponudbo. Le nekaj minut po tem, ko pridejo po nas, je naša dvanajstčlanska skupina že na poti,d a razsvetli razliko med cenenim vinom in vinom po primerni ceni.  

Vozeč se po vinsko se vijugajoči dovozni cesti prispemo do prve izmed treh Xanadu. Nismo sicer videli Olivia Newton John ali diskotek za kotalkarje, vendar pa je bilo tam veliko vrst steklenic in degustacijskih kozarcev, ki jih je Fran – ena izmed osebja – pripravila za nas. Bilo bi zelo nevljudno, če bi odklonil. 

Dokler smo vadili sinhrono srkanje, nam je Fran prijetno ne pokroviteljsko razložila 101 način poskušanja vina. Ni trajalo dolgo, da smo razpoznavali note okusa sadnega Cabernet Sauvignona (jagodičje in čokolada s kiselkastim priokusom) ter po ustih žvrkljali medaljo noseč Chardonnay kakor stari mački posla.

Niti dva dneva nista ista pri Vinu za začetnike, ki pomešajo v načrt tako velike komercialne vinarje (npr. Voyager Estate), kakor družinske vinograde (npr Moss Brothers). Vredno je poskusiti Grenache kar iz kozarce, ter si ogledati stvaritve v kolibi, ki so jih začeli kakor hobi.

Naleteli boste na proizvodnjo naravnih mil iz oliv, kjer smo se znašli tudi mi. To milo je nastalo, ko je družina skušala najti milo, pridelano brez kemikalij, da bi svojemu detetu, ki boleha za ecezmo, omogočili osnove higiene in tako so se spustili v posel z oljčnim oljem. Bogato z antioksidanti in polno zdravilnih lastnosti, je to milo postalo temelj družinskega podjetja, ki proizvaja organske izdelke za telo, ki jih lahko preizkusite v trgovinici sami. 

Petnajst dolarjev in nekoliko mil kasneje, sem se ostalim pridružil za mizo na vinotoču Hay Shed Hill na ekskluzivnem ogledu. Naj bo dobro ali slabo, odločili smo se, da bomo naredili svojo mešanico vina. »Gazda« John nas je vodil skozi proces, kako se mešajo posamezni okusi ter nas nato pustil, da sami eksperimentiramo. Izplen je bil zelo okusna kombinacija Cabernet Sauvignona in Merlota, za katero smo si čestitali ob gurmanskem kosilu in zabavni igri balinanja. 

Margaret River izdela le 3% avstralskega vinskega izvoza, vendar je 25% tega izvrstnih vinskih predikatov. To pomeni, da je skoraj vsako vino tukaj zmagovalec katerih od kategorij – celo če ga zmešate sami. Steklenice imajo običajno ceno okoli 20$ za navadne in do 35$ za predikatne buteljke, a ker nas je 12 poseglo za denarnicami, smo lahko dobili celo malo količinskega popusta, vedoč da steklenice verjetno ne bodo pričakale, da jih prinesemo domov.     

Po kosilu smo se ustavili v čokoladnici Margaret River, kjer so nam odprli okno (dobesedno) v svet čokolade, kakor tudi možnost poskušanje teh sladkarij. Sicer je polna turistov in dokaj draga, pa vendar prava nirvana sladokuscev. Podelite si kalorije in stroške – le nekaj naprej vam ponujajo sladek obvoz na poti.

Dan se je zaključil s še enim poskušanjem, tokrat v žganjekuhi Bootleg, kjer smo porabili preostanek dneva in treznosti ter uživali v dobri družbi. Nazdravje!  

Ko hrana izmuči
Ko se preveč najeste in razvadite čutila, pa so vam na voljo tudi razne aktivnosti, da telesu povrnete gibčnost:
• Plaže in vodni športi se lepo skladajo z vinom in sirom na jugozahodnih belih plažah bistre vode, ki ponujajo tudi odlično deskanje, veslanje, deskanje z zmaji in potapljanje.
• Ljubitelji kopna pa se lahko sprehodijo po najdaljšem lesenem pomolu južne poloble, ali obiščete umetni podvodni greben - observatorij.
• Raziščite podzemni svet apnenčastih jam, podzemnih jezer in fosilne ostanke 65 milijonov let starih bitji. Lahko pa znova degustirate tudi pri David Attenboroughu.
• Uživajte v polnih pljučih čistega zraka in se sprehodite med velikanskimi drevesi Karri ob obalni poti. Povzpnite se na svetilnik na Cape Leewin, najbolj jugozahodni točki Avstralije.
• Načrtujte svoj obisk tako, da ujamete obisk velikih kitov ali obdobje cvetenja divjih cvetlic (septembra in oktobra).

Elinor Sheargold

Obiščite HI Avstralija ali hihostels.com, da rezervirate katerikoli hostel v Avstraliji.

Sorodni članki

Prijava