Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor – Evropska prestolnica kulture

Mesto Maribor, regionalno središče slovenske Štajerske in pomembno upravno, gospodarsko, kulturno, šolsko in univerzitetno središče, skupaj s partnerskimi mesti Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem v letu 2012 nosi častni naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Ta naziv Evropska unija za določeno leto dodeli enemu mestu ali več mestom, Maribor pa si ga letos deli s portugalskim mestom Guimarães.

Vsebina
Program EPK – Maribor 2012, ki obsega 412 projektov in še veliko več dogodkov in procesov, se osredinja na štiri programske stebre: Terminal 12 (mednarodno odmevni projekti slovenske in tuje produkcije), Ključi mesta (oživitev in obogatitev mestnega jedra s programskimi, arhitekturnimi in vsebinskimi posegi), Urbane brazde (črpanje potenciala iz urbanega okolja, socialno podjetništvo, razvoj samopreskrbnih skupnosti ipd.) in Življenje na dotik (futuristično, sodobno in večplastno spremljanje dogajanja v virtualnem svetu). S posebnim pomenom v strukturi zgodbe EPK obstajajo še tri programske entitete: Kulturne ambasade, v sklopu katerih se mesečno z različnimi dogodki predstavljajo kulture različnih narodnosti, Projekti Univerze v Mariboru RAZ:UM in Priložnost za vse za ljudi s posebnimi potrebami in za prostovoljce.

VRHUNCI MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture

Evropska prestolnica kulture ponuja vrhunske dogodke različnih žanrov – od gledališke, glasbene, likovne, fotografske, filmske in avdiovizualne umetnosti do otroške in mladinske ustvarjalnosti.

Za nami so že otvoritveni konec tedna z dvanajstimi edinstvenimi dogodki, ki jih je ustvarjalo več kot dvesto umetnikov, in osrednjim otvoritvenim dogodkom, polnim presežkov, opera Črne maske, ki je do zadnjega kotička napolnila dvorano SNG, Kurentovanje z 110.000 obiskovalci, Vojna in mir mariborskega svetovno znanega režiserja Tomaža Pandurja in koncert dueta 2CELLOS, ki je bil prvi samostojen nastop svetovno znanih čelistov v Sloveniji, potem ko sta se vrnila s turneje z Eltonom Johnom.

V prihodnjih mesecih se bodo v sklopu projekta MARIBOR – Evropska prestolnica kulture med drugimi zvrstili Oživljeni zven preteklosti (Hugo Wolf), ki bo vključeval odprtje mednarodnega informacijsko-dokumentacijskega centra Huga Wolfa, Festival glasbe, vina in mode z nastopom skupine Kings of Strings ter Zagrebški filharmoniki in Ivo Pogorelič, ki je svetovno znan po svojih tehnično dovršenih, a drznih interpretacijah. Vredni ogleda bodo tudi festival Romano Čhon s koncertom priznane romske glasbenice Esme Redžepove, Cabaret New Burlesque, dogodek v duhu kabareta, music-halla, travestije spola, kiča in trasha, ter svetovna premiera plesnega sola o življenju med ekstazo in breznom, ki sta ga ustvarila mag sodobnega gledališča Jan Fabre in svetovno priznani koreograf in plesalec Antony Rizzi Troubleyn / Jan Fabre VZW: Droge so me ohranile pri življenju.
 
V poletnih mesecih bodo navduševali Chouf Ouchouf, gledališka predstava z akrobatskimi točkami Martina Zimmermanna in Dimitrija de Perrota, Festival Lent, ki se uvršča med največje tovrstne festivale v Evropi in bo postregel z več kot štiristo različnimi prireditvami, Rock Otočec, ena največjih rokovskih prireditev v Sloveniji, s približno štiridesetimi nastopi, Človek z bombami z nastopajočimi, kot so Laibach, Siddharta, simfonični orkester idr. Omeniti je treba tudi glasbeni festival Arsana, v sklopu katerega bo nastopal zbor Perpetuum Jazzile, ki se je uveljavil doma in v tujini, festival Jazzinty s številnimi mednarodnimi glasbeniki ter Dneve poezije in vina, ko se bo predstavilo predvidoma 25 pesnikov iz različnih držav.

Jeseni se bodo obiskovalci lahko udeležili Festivala Maribor, ki je eden najeminentnejših glasbenih prireditev v Sloveniji, ter si ogledali nastop legendarne japonske skupine plesa butoh Tobari (Sankai Juku) in Nevidni cirkus - Victoria Chaplin in Jean-Baptist Triérré, ki že štirideset let navdušuje občinstvo po vsem svetu.

Maribor je bil po zaslugi naziva Evropska prestolnica kulture uvrščen med »top destinacije« na svetu (Lonely Planet, spletna agencija AOL, In Your Pocket). Tudi spletni portal Tripadvisor kaže nadpovprečno zanimanje za mesto (porast zanimanja presega 500 odstotkov). V Mariboru je prav tako opaziti povečano število turistov, ki se je v primerjavi s prejšnjim letom povečalo – po podatkih Zavoda za turizem Maribor v prvih dveh mesecih tega leta za 40 odstotkov.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava