Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Plovdiv – zgodovina in zabava

Vsebina

Plovdiv je drugo največje Bolgarsko mesto, takoj za prestolnico Sofijo, hkrati pa je tudi med najstarejšimi naselji v Evropi, saj je bilo ustanovljeno že 4000 let pred našim štetjem. Ustanovili so ga starodavni Tračani. Kasneje je Plovdiv postal pomembno mesto rimskega cesarstva. Veliko krvavih bitk je sledilo diplomatskim spletkam, ki so trajale vse do leta 72 pred našim štetjem, ko je vodja rimske vojske Terentius Varro Luculus prevzel nadzor nad reko Marico in njeno dolino, ter mesto poimenoval Trimontium (mesto treh dreves). Trimontium je postalo središče velike rimske province Trakije. V drugem in tretjem stoletju je bilo mesto razglašeno za provincialno metropolo, dobilo je svoj senat in pravico do lastnega pobiranja davkov in kovanja denarja. Rimljani so kmalu razumeli pomembno strateško lokacijo mesta ter pričeli graditi dobre cestne povezave, upravne zgradbe, templje, kopališča, stadione in gledališča. Trimontium je imel sodobno oskrbo z vodo in kanalizacijsko mrežo. Znan je bil po svojem velikem stadionu in amfiteatru, ter javnih kopelih – a najpomembnejša je bila zgradba rimskega Preatorium – rezidence ali palače rimskega cesarskega upravnika za provinco Trakijo, kjer je – kadar je prišel v mesto – stanoval tudi sam rimski cesar.  

Po ustanovitvi prvega bolgarskega kraljestva je Plovdiv postal mejno mesto z izjemno pomembno vlogo tekom spopadov med bizantinskim cesarstvom in bolgarsko državo. Oblast nad mestom je prehajala iz roke v roko tekom celega srednjega veka, saj se mesto nahaja na glavni vojaški poti preko balkanskega polotoka - Via Militaris – ter je tako postal pomembna postojanka tudi za križarje tekom prvega križarskega pohoda.
V 14. Stoletju so Turki osvojili Balkan in Istambul je postal njihova prestolnica. Leta 1364 so osvojili Plovdiv (se pravi nekaj prej, preden so osvojili Carigrad) ter dali mestu novo ime - Philibe. Ker se je mesto sedaj nahajalo v notranjosti cesarstva je izgubilo svoj pomen obmejne trdnjave. Turki so pričeli z izgradnjo mošej, gostišč in kopališč. Počasi se je mesto spreminjalo v tipično orientalsko mesto, ki je dobivalo lasten šarm in tančico skrivnosti. Čas narodnega prebujanja pa je obudil bolgarsko zavest v mestu. Bolgarski srednji sloj je številčno rastel in prevzel vodilno družbeno vlogo. Tekom druge polovice 19. stoletja je Plovdiv postal pomemben gospodarski center evropskega dela turškega cesarstva.
 

 
 
Bogata dediščina mesta je izjemno privlačna in Plovdiv se lahko pohvali z mnogimi zgodovinskimi spomeniki. Nekateri so še iz rimske dobe, nekateri pa tudi mlajši: amfiteater, turške kopeli, krščanska in muslimanska svetišča in podobno. Glavna znamenitost pa je staro mestno jedro, ki je samostojen arhitektonski kompleks, ki pokriva območje treh dreves in prvobitne lokacije mesta. Obiskujejo ga turisti s celega sveta. Tekom narodnega prebujanja Bolgarov v 18. Stoletju je Plovdiv postal center razsvetljenja, kulturnih in političnih dejavnosti. Dandanes je mesto svojevrsten živeč muzej in arhitekturni fenomen z mnogimi hišami iz davnih časov, ki so jih ugledni prebivalci spremenili v muzeje, galerije, ali v njih na drugačne načine gostijo razstave umetnin, festivale ali pa zgolj gostijo obiskovalce. Ob obisku starega mesta pojdite na hrib - Nebet Tepe. Od tam se vam odpira čudovit pogled na mesto in okoliška gorovja, hkrati pa se boste ob tem povzpeli tudi na starodavno rimsko svetišče. Na improvizirani terasi se poleti zbirajo ljudje, ki uživajo v pijači, preden se spustijo nazaj po hribu.

Mesto je polno prisrčnih restavracij, pivnic in barov, kjer lahko poskusite lokalne dobrote in tradicionalne alkoholne napitke. Bolgarska kuhinja predstavlja jugovzhodno Evropo ter deli določene skupne okuse z balkansko kuhinjo. Znana je po bogatih solatah, ki so sestavni del vsakega obroka, zlasti pa se lahko pohvali s kakovostjo in raznolikostjo mlečnih izdelkov. Večina bolgarskih jedi je pečena v peči, ali pripravljena na pari, marsikatere pa se tudi kuhajo. Cvrtje je zelo redko, vendar boste pa kaj hitro našli žar, zlasti za pripravo različnih vrst mesa. Najbolj je zastopana svinjina, ki je tipična za vse inačice bolgarske kuhinje. Med tipične vzhodnjaške jedi pa sodijo musake, džuvedž in baklava. Zelo priljubljen dodatek jedem je beli sir, ki ga imenujejo "sirene". Bolgarija pa je znana tudi kot proizvajalec vin, izvaža pa raznolika rdeča in bela vina. Obiskovalce pa velikokrat navduši tudi znana rakija, ki jo pridobivajo iz grozdja, breskev in drugih sadežev (običajno je doma žgana).

V centru starega mesta se nahaja “Plovdiv Guesthouse.” To je zgodovinsko stičišče v elegantni zgradbi le nekaj minut stran od rimskega stadiona. Ta hostel ponuja udobno in ugodno namestitev ter samopostrežni zajtrk, kjer se v prijetnem vzdušju dodobra najete. Sobe so urejene v umirjajočih barvah ter z naravnimi materiali, cene na posteljo z zajtrkom pa se pričnejo že pri 10€ na noč. Plovdiv Guesthouse vas pričakuje v petih dvoposteljnih sobah, dveh štiriposteljnih sobah in treh osemposteljnih skupinskih sobah ter eno kar desetposteljno sobo. V hostlu je tudi skupna soba s televizijo in DVDjem, možen je tudi internetni dostop, recepcija je odprta 24 ur na dan, na voljo pa vam je tudi sodobno opremljena kuhinja in pralnica.

Priporočamo, da rezervirate že vnaprej!

Informacije in rezervacije:
Bulgarian Youth Hostel Association
19 Patriarh Evtimii blvd
Sofia, Bulgaria
www.bghostels.com

 
Obiščite HI Bolgarija ali hihostels.com, da rezervirate hostel v Sofiji in katerikoli hostel v Bolgariji.

Sorodni članki

Prijava