Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potujet z Hostelling Latvia

Vsebina

Hostelling Latvia pripravlja ponudbe za ekskurzije na latvijske EDEN destinacije

Letos je Hostelling Latvia pripravila in pričela promovirati in organizirati ekskurzije po različnih destinacijah Latvije in ne le po prestolnici Rigi.

 
Trajnostni turizem je ena izmed evropskih razvojnih prioritet. Pred šestimi leti se je tako pričel projekt EDEN, kar je okrajšava za European Destinations of Excellence (evropske destinacije odličnosti) ter promovira modele trajnostnega turističnega razvoja širom EU27. Preko izbora destinacij je EDEN učinkovito dosegel svoje cilje in pritegnil pozornost raznolikostim in vrednotam, ki prispevajo k skupnemu dobru, kakor tudi različnosti turističnih destinacij po Evropi.

Ključna lastnost vseh izbranih destinacij je njihova vpetost in zavezanost socialnemu, kulturnemu in okoljskemu trajnostnemu razvoju. Prejemniki nagrad so kraji, ki so še relativno neznani, najdemo pa jih v vseh 27ih državah unije, kakor tudi v državah kandidatkah za članstvo. Projekt EDEN pomaga širiti zavest o dobrih praksah trajnostnega razvoja, s primeri vzetimi iz projekta, zlasti tistimi, ki imajo celoletno ponudbo trajnostnega turizma.

„Hostelinško gibanje lahko pomaga pri razvoju trajnostnega turizma na področju razvijajočih se destinacij, ki pa so po navadi pravi skriti zakladi turistične ponudbe” pojasnjuje Armands Muiznieks, vodja latvijskega hosteling odbora. Pravi še, da ne pričakujemo visokega obiska v prvih nekaj letih, saj se morajo korak za korakom ti turistični produkti še vključiti v del neformalnega izobraževanja, da jih lahko spoznajo vsi zainteresirani – vsi bodo pa s tem pridobili.

Kar 80% turistov v Latviji obišče le Rigo, čeprav je na voljo še mnogo drugih turističnih destinacij. Zmagovalec projekta EDEN je Kuldiga, majhno mestece na zahodu države, v regiji Kurzeme (nekdanji Courland), kjer se nahaja najširši slap v Evropi. Lončarstvo lončarjev Latgale iz pokrajine Rezekne je prejelo nagrado v kategoriji nesnovne kulturne dediščine. Naravni družinski park Tervete pa ponuja celo paleto dejavnosti, ki privabijo zlasti mlajše. Po več kot 160 letih pa vasica Ligatne s svojim mlinom za papir in papirno industrijo še vedno preseneti vsakega obiskovalca. Obmorsko letovišče Jurmala ponuja veliko več kot le plaže in vodne športe, ki jih je mogoče izvajati na reki Lielupe, saj ponujajo tudi zdravilišče in zdravljenja s termalno vodo. To so litvanski zmagovalci, vendar je skupno kar 18 destinacij v Latviji, ki delajo na trajnostnem razvoju turizma.

 
Več informacij o “Hostelling Latvia” in njihovih ekskurzijah najdete na www.dayout.lv . O projektu EDEN pa si lahko preberete več na  www.eden.latvia.travel.

“Hostelling Latvia” je nevladna organizacija, ustanovljena leta 2001, katere glavni cilj je promovirati neformalno učenje in raziskovanje kulture, da bi bolje razumeli svojo okolico, kar dosežemo preko potovanj. Organizacija je uradni zastopnik International Youth hostel Federacije v Latviji.

A.Muiznieks
bingonis@gmail.com

Sorodni članki

Prijava