Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Vas Bohinjska Bela

Vsebina

Čeprav leži le 4 km od Bleda, je mnogi ne poznajo, saj je skrita za Osojnico med planoti Pokljuko in Jelovico. Vas leži na levem bregu Save Bohinjke na zahodnojužnem robu blejskega kota. Je razpotegnjena in sestavljena iz več zaselkov: Spodnja vas, Zgornja vas, Podklanec, Obrne.

 
 
 
 
Kogar vodi pot z Bleda proti Bohinju  jo opazi in prepozna po lepo obnovljeni farni cerkvi sv. Marjete in pod previsno skalnato  Iglico zelo slikovito postavljenimi hišami. Dober kilometer naprej se pod pečinami Babjega zoba in Galetovca v prepadnih Štengah odpira soteska proti Bohinju. Nad vasjo so Slamniki z nekaj hišami in čudovitim razgledom na Deželo. Čez Savo Bohinjko je v babjezobskem skalovju lepa tristometrska  podzemeljska jama s kapniki, na severozahodni strani Babe pa pod Gradiščem leži vasica Kupljenik s staro romarsko cerkvijo svetega Štefana in s prelepim razgledom proti Bledu in okolici.

Obiskovalci in turisti so ob obisku prijetno presenečeni. Idilična vas, z neokrnjeno naravo, blizu blejskega vrveža, pa vendar zadosti stran, jim nudi mnogo možnosti  uživanja v naravi in aktivnega preživljanja prostega časa.

Obiskovalci lahko uživajo v sprehodih v naravi, saj jih  označene sprehajalne poti jih vodijo  po  vasi, bližnji okolici  in po obronkih Pokljuke ali Jelovice. Prepadna tesen v pečevju Iglice skriva slap potoka Suha. Lesene stopnice v pečini vodijo do vrha, kjer obiskovalci uživajo v razgledu na okoliške hribe.  Skalovje Iglice pa je pravi izziv tudi za ljubitelje plezanja. Ker so stene obrnjene na vse strani, traja plezalna sezona vse leto. V večinoma previsnih stenah in na strmih ploščah vsakdo lahko najde sebi primerno smer. 


Planinski pohodniki se lahko povzpnejo na Galetovec (1265 m) od koder je čudovit razgled na Deželo(po Prešernu-Bled z okolšno raja) na Karavanke, triglavsko pogorje ter sotesko Bohinjke z vencem južnih bohinjskih gora na jugozahodu.

Pod vasjo teče reka Sava Bohinjka, ki velja za eno najlepših evropskih rek. V njej živijo številne vrste rib, me ribiči pa sta najbolj priljubljena postrv in lipan. Savo zelo cenijo tudi kanuisti in kajakaši.

Sorodni članki

Prijava