Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Norveška, dežela polnočnega sonca

Oglejte si spektakularne gore in čudovite fjorde v deželi polnočnega sonca

Majhna država z le 5 milijonov prebivalcev ponuja neverjetno pokrajino, vse od zelenih obalnih mestec na jugu, do severnih mestec brez dreves.

Vsebina

Večino obiskovalcev Norveške preseneti njena neverjetna lepota, mnogi predeli pa so navdahnili pesnike, slikarje, fotografe in sanjača. Če pridete ob hladnih zimah, lahko uživate v smučanju, vožnji s pasjo vprego, sanmi s konji ali z motornimi sankami. Poleti pa je vredno oditi na kak pohod, rafting ali posedeti v kavarni v parku ali na plaži. Če pridete med majem in avgustom, lahko doživite tudi polnočno sonce, kar je naraven fenomen, kjer sonce več tednov ne zaide.

Pričnite s prihodom v Oslo ali Bergen

Oslo je glavno in največje mesto Norveške. Tekom celega leta ponuja odlične trgovske centre, izvrstne restavracije, osupljive muzeje in živahno nočno življenje. Ne zamudite operne hiše v Oslu, parka Vigeland ali muzeja vikinških ladji. Priporočamo, da se nastanite v hostlu Haraldsheim.
 
Bergen se nahaja na jugozahodu v prelepem področju fjordov (za vse ki morda ne veste, je fjord dolga in ozka ožina, kjer se morje razteza globoko v notranjost med visokimi klifi). Barvito in zgodovinsko mesto je eno izmed najbolj obiskanih in priljubljenih mest. Med glavne dejavnosti štejejo pohodništvo po okoliških gorah in obisku Bryggen Hanseatic pristanišče in ribja tržnica. Bergen Hostel Montana je le pet minut stran od žičnice, ki vas popelje na najvišjo med 'sedmimi gorami' imenovanem Ulriken. Če potujete med Oslom in Bergenom, vam priporočamo potovanje z vlakom, po eni izmed najbolj slikovitih železnic na svetu, ki ji običajno pravijo Norveška v malem.

Norveški fjordi

Zahodna Norveška slovi po lahko dostopnih fjordih in gorah. Dejavnosti kot so pohodništvo in hoja po ledenikih, ribolov in kolesarjenje so zelo priljubljene. Najpriljubljenejši obiski fjordov vključujejo najdaljši in najgloblji fjord Sognefjord; Hardangerfjord, imenovan tudi modri fjord, je zlasti lep zgodaj spomladi, ko zacveti sadno drevje; Geirangerfjord pa se razteza od obale Ålesund do mesta Geiranger.

Severna Norveška

Sever je poznan po safarih divjine, polnočnem soncu in severnem siju – neverjetni naravni igri svetlobe na nočnem nebu. To je tudi pokrajina domorodcev Sami. Obiščite hostel Karasjok, ki se nahaja v prestolnici Sami.
 
Morje je bogato z življenjem in ribolov je priljubljen tekom celega leta, pokrajina kopnega pa je raznolika in prostrana. Obala Finnmark je prepletena z gorskimi planjvami, ki se spuščajo vse do morja, med tem ko so obale od Tromsa in Nordlanda veliko bolj živahne in poraščene. Najlažje boste prišli na sever Norveške z letalom, avtom, ali križarko. ‘Hurtigruten’, je norveška potniška linija, znana po čudovitem potovanju ob obali Norveške od Bergena do Kirkenesa, ki se zaustavlja v preko trideset pristaniščih.

Zanimivosti o Norveški

  • Trgovine s hrano in druge trgovine morajo biti ob nedeljah zaprte, bencinske črpalke in kioski s hrano pa ne rabijo biti
  • Vino in ostali alkohol lahko kupite le v posebnih trgovinah imenovanih Vinmonopolet
  • Norvežani obožujejo zamrznjeno pico – zmrznjena pica Grandiosa je že postala nacionalna jed
  • Norvežani jedo rjav sir imenovan ‘brunost’, vrsta sladkega sira
  • Mnogi Norvežani so strastni smučarji in tek na smučeh je nacionalni šport. Mnogi med njimi se s tem športom bavijo tudi poleti, na smučeh s kolešči
  • Največja populacija severnih jelenov se nahaja na Norveškem
  • Norveška ima sedem znamenitosti, ki so na zaščitenem seznamu UNESCO
  • 17 maj je dan ustanovitve Norveške in se praznuje s slikovitimi otroškimi paradami in proslavami. Ljudje se oblečejo v najboljša oblačila ali narodne noše ‘bunad’

Hostelling International Norway ponuja okoli 80 hostlov širom Norveške in okoli 40 jih je odprto vse leto – preverite spletno stran norveških hostlov in si rezervirajte nočitev že zdaj!

Sorodni članki

Prijava